Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Τεράστια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας: Κατασχέθηκαν 19.000 κλεμμένα έργα τέχνης - 101 συλλήψεις διεθνώς

Δυο μεγάλες διεθνείς αστυνομικές επιχειρήσεις για αρχαιοκαπηλία και κλεμμένα έργα τέχνης οδήγησαν στη σύλληψη 101 ατόμων και την εύρεσ...


Δυο μεγάλες διεθνείς αστυνομικές επιχειρήσεις για αρχαιοκαπηλία και κλεμμένα έργα τέχνης οδήγησαν στη σύλληψη 101 ατόμων και την εύρεση περισσότερων από 19.000 αντικειμένων, μεταξύ άλλων μια χρυσή μάσκα, ένα σκαλιστό λιοντάρι και χιλιάδες αρχαία νομίσματα.

Οι συντονισμένες πρωτοβουλίες, με την βοήθεια της Interpol, της Europol, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων και δεκάδων αστυνομικών, εστίασαν στα οργανωμένα δίκτυα που κλέβουν από μουσεία, λεηλατούν αρχαιολογικούς χώρους και εκμεταλλεύονται το χάος των εμπόλεμων χωρών για να εντοπίζουν την λεία τους.   

Οι συλλήψεις έγιναν το φθινόπωρο και τώρα έρχονται στο φως οι λεπτομέρειες.


Οι ισπανικές αρχές κατάσχεσαν διάφορα σπάνια προ-Κολομβιανά αντικείμενα στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, μεταξύ άλλων μια χρυσή μάσκα Tumaco, μαζί με άλλα χρυσά αγαλματίδια και αρχαία κοσμήματα, που είχαν αφαιρεθεί παράνομα από την Κολομβία.    



Παράλληλη επιχείρηση έγινε και στην Κολομβία, όπου η αστυνομία πραγματοποίησε σειρά ερευνών στην Μπογκοτά, καταλήγοντας στον εντοπισμό 242 ακόμη αντικειμένων- η μεγαλύτερη τέτοιου είδους κατάσχεση στην ιστορία της χώρας.


Η ισπανική αστυνομία ανακοίνωσε την σύλληψη εννέα ατόμων, ενώ κατάσχεσε επίσης ένα σκαλιστό λιοντάρι της ρωμαϊκής εποχής, μία μετόπη και τρεις ρωμαϊκές στήλες.   

Στην Αργεντινή κατασχέθηκαν 2.500 αρχαία νομίσματα, στην Λετονία άλλα 1.375 και στο τελωνείο της Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, 971 αντικείμενα με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Στην διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν επίσης απολιθώματα, πίνακες ζωγραφικής, αμφορείς και όπλα - κειμήλια.


Η Interpol έδωσε ιδιαίτερη βάση στην παρακολούθηση των online αγορών. Σε «διαδικτυακή περιπολία» μιας εβδομάδας, Ιταλοί καραμπινιέροι κατάφεραν να βρουν πληροφορίες στο ίντερνετ, που τους οδήγησαν στην κατάσχεση 8.670 αντικειμένων προς online πώληση.


«Ο αριθμός των συλλήψεων και τα αντικείμενα δείχνουν την κλίμακα της αρχαιοκαπηλίας και την παγκόσμια ζήτηση για κλεμμένα αρχαία αντικείμενα. Κάθε χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά είναι πιθανός στόχος», σχολίασε ο Jürgen Stock, γενικός γραμματέας της Interpol. «Αν συνυπολογίσουμε και τα τεράστια χρηματικά ποσά μαζί με την μυστικότητα των συναλλαγών, καθίσταται όλο μια εξαιρετική ευκαιρία για ξέπλυμα χρήματος», πρόσθεσε.   

«Το οργανωμένο έγκλημα έχει πολλά πρόσωπα. Η αρχαιοκαπηλία είναι ένα από αυτά: δεν είναι μια λαμπερή επιχείρηση που διευθύνουν απατεώνες, αλλά διεθνή οργανωμένα δίκτυα και σχετίζεται άμεσα με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Γνωρίζουμε πως εμπλέκονται τα ίδια δίκτυα, επειδή μιλάμε για πολλά χρήματα», σημείωσε από την πλευρά της η Catherine de Bolle, διευθύντρια της Interpol.   

Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από Guardian

1 σχόλιο