Ο εντοπισμός αρχαιολογικών θέσεων Δεκάδες προϊστορικοί αρχαιολογικοί χώροι, ρωμαϊκοί και μεσαιωνικοί εντοπίσθηκαν σ΄αυτό το διάστημα τ...
Ο εντοπισμός αρχαιολογικών θέσεων |
Δεκάδες προϊστορικοί αρχαιολογικοί χώροι, ρωμαϊκοί και μεσαιωνικοί εντοπίσθηκαν σ΄αυτό το διάστημα του υποχρεωτικού εγκλεισμού στην Αγγλία από ανθρώπους – και όχι μόνον αρχαιολόγους – που εργάσθηκαν από το σπίτι.
Πρόκειται για ομάδες εθελοντών, που επιστρατεύθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ για να κάνουν έρευνες με αεροφωτογραφίες για ίχνη αρχαίων τόπων. Και έτσι έγινε!
Η έρευνα αφορά συγκεκριμένα την Νοτιοδυτική Αγγλία και ήδη η ομάδα έχει εντοπίσει: δύο ρωμαϊκούς δρόμους, περίπου 30 προϊστορικούς και ρωμαϊκούς οικισμούς, μεγάλους και περιφραγμένους, περί τα 20 προϊστορικά νεκροταφεία και κατάλοιπα από εκατοντάδες μεσαιωνικά αγροκτήματα, εκτάσεις καλλιέργειας και λατομεία. Όλα βρίσκονται στην κοιλάδα του ποταμού Τάμαρ.
Όπως είπε μάλιστα ο επικεφαλής της έρευνας δρ Κρις Σμαρτ Chris τα αποτελέσματα ανασχηματίζουν τον αρχαιολογικό χάρτη της Νοτιοδυτικής Αγγλίας και δίνουν μία πληρέστερη εικόνα για την ανάπτυξη των περιοχών αυτών εδώ και χιλιετίες. Και το πρώτο συμπέρασμα είναι, ότι η περιοχή αυτή ήταν πολύ πιο πυκνοκατοικημένη κατά τη διάρκεια της Εποχής του Σιδήρου από ό, τι ήταν γνωστό ως τώρα.
Οι ακριβείς τοποθεσίες των ευρημάτων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί βέβαια, λόγω του κινδύνου των αρχαιοκαπήλων. Γιατί, πρέπει να σημειωθεί, ότι τα ίδια μέσα μετέρχονται και αυτοί σε όλον τον κόσμο και στην Ελλάδα φυσικά, προκειμένου να εντοπίζουν αρχαιότητες. Οι επικεφαλής της έρευνας πάντως πιστεύουν θα γίνουν πολλές ακόμη ανακαλύψεις τις επόμενες εβδομάδες, ενδεχομένως και εκατοντάδες, καθώς θα εξεταστούν περισσότερες εικόνες. Αυτό γίνεται μέσω της ανάλυσής τους με την ίδια τεχνολογία, που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία λεπτομερών τοπογραφικών χαρτών από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Δηλαδή η σύγχρονη βλάστηση και τα κτήρια «αφαιρούνται» ψηφιακά και αυτό επιτρέπει στους αρχαιολόγους να βλέπουν το σχήμα της επιφάνειας του εδάφους και να βρίσκουν πιθανά κατάλοιπα από αρχαίες κατασκευές ή ό,τι άλλο.
Εκτός από την κοιλάδα Τάμαρ εξάλλου μπορούν να παρατηρήσουν και τη γύρω περιοχή – Ντάρτμουρ και Πλύμουθ – έκταση δηλαδή, περί τα 1500 τετραγωνικά μίλια.
Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews
Δεν υπάρχουν σχόλια