Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα ευρήματα στο Aquae Calidae της Βουλγαρίας

Οι ανασκαφές στην τοποθεσία Aquae Calidae (γνωστή και ως Θέρμες ή Θερμόπολη) κοντά στο Μπουργκάς στη νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας τη...

Νέα ευρήματα στο Aquae Calidae της Βουλγαρίας

Οι ανασκαφές στην τοποθεσία Aquae Calidae (γνωστή και ως Θέρμες ή Θερμόπολη) κοντά στο Μπουργκάς στη νότια ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Βουλγαρίας έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2020 και έχουν φέρει στο φως περισσότερα από 40 αρχαία νομίσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων χρονολογούνται στο 4ο αιώνα μ.Χ., σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, Αναπληρωτή Καθηγητή, Dimcho Momchilov.



Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ανασκαφικής περιόδου, πραγματοποιούνται ανασκαφές στο βορειοανατολικό τομέα του συγκροτήματος.

«Ο σκοπός είναι, εάν είναι δυνατόν, να ολοκληρωθεί το βορειοανατολικό αποδυτήριο (προθάλαμος) του αρχαίου, πρώιμου βυζαντινού και μεσαιωνικού λουτρού στη φετινή ανασκαφική περίοδο», δήλωσε ο Momchilov.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μερική συντήρηση και αποκατάσταση. Ανάμεσα στα ενδιαφέροντα νέα ευρήματα της τρέχουσας αρχαιολογικής περιόδου είναι ένα μνημειακό βήμα που έφερε στέγη.

Ο Momchilov δήλωσε ότι βρέθηκαν κτιριακά κατάλοιπα που χρονολογούνται στη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή περίοδο. Εκτός από τα νομίσματα, έχουν βρεθεί επίσης και άλλα αντικείμενα του 4ου αιώνα μ.Χ.

Νέα ευρήματα στο Aquae Calidae της Βουλγαρίας

«Η επιθυμία μας είναι να εξερευνήσουμε το πηγάδι που βρήκαμε ανατολικά του κτηρίου. Προέρχεται από πρώιμη φάση του και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Έχουμε εντοπίσει και σωλήνες ύδρευσης και θα προσπαθήσουμε φέτος να το ανασκάψουμε. Το πηγάδι έχει μια ποικιλία υλικών, αλλά μόνο αφού το ανασκάψουμε, μπορώ να το χρονολογήσω με ακρίβεια. Σε κάθε περίπτωση, για μένα αυτό το πηγάδι συνδέεται με το πρώιμο ρωμαϊκό λουτρό ενώ η κατασκευή ολόκληρου του πρώιμου βυζαντινού λουτρού έγινε σύμφωνα με αυτό», είπε.

Οι ανασκαφές στο αρχαιολογικό συγκρότημα του Aquae Calidae έχουν προγραμματιστεί να συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η θερμόπολη Aquae Calidae προήλθε από τις θερμές μεταλλικές πηγές του Μπουργκάς στη Θρλακη, την πρώτη χιλιετία Π.Κ.Ε.

Νέα ευρήματα στο Aquae Calidae της Βουλγαρίας

Οι Θράκες μετέτρεψαν την καυτή πηγή σε Ιερό των Τριών Νυμφών. Το λουτρικό συγκρότημα έχει έκταση έξι στρεμμάτων. Στην κατεύθυνση βορρά-νότου το μήκος του είναι 86 μέτρα.



Στα τέλη του Μεσαίωνα, το Aquae Calidae έγινε γνωστό ως Therma ή Thermopolis. Μέχρι τον 6ο αιώνα, ο οικισμός είχε ήδη επεκταθεί με επιπλέον λουτρά και τείχος του φρουρίου.

Τον 16ο αιώνα, ο Οθωμανός ηγέτης Σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής έχτισε ένα σύγχρονο τούρκικο λουτρό στην περιοχή.




Δεν υπάρχουν σχόλια