Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης για την αποκατάσταση του Αρχοντικού Νικολάου Βούρκα στην Κοζάνη

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, κατανοώντας το ενδιαφέρον και την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού, σε σχέση με την Αποκατάσταση του Αρχοντ...

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης για την αποκατάσταση του Αρχοντικού Νικολάου Βούρκα στην Κοζάνη

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, κατανοώντας το ενδιαφέρον και την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού, σε σχέση με την Αποκατάσταση του Αρχοντικού Νικολάου Βούρκα στην Κοζάνη, σας γνωρίζει τα παρακάτω:



Το Αρχοντικό είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αρμόδιο φορέα προστασίας την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, η οποία παρεμβαίνει κατά περίπτωση με υλοποίηση άμεσων σωστικών εργασιών. 

Για την αποκατάστασή του είχαν εκπονηθεί από την πρώην αρμόδια 17η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων δύο μελέτες, Στατική και Αρχιτεκτονική. 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης έχει φροντίσει για την εκπόνηση των δύο υπολειπόμενων μελετών, Ηλεκτρομηχανολογική και Συντήρησης. 

Στόχος μας είναι να υπάρξει η απαιτούμενη ωριμότητα ώστε το έργο να μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ). Η αποκατάσταση, ανάδειξη και επανάχρηση του συγκεκριμένου Αρχοντικού αποτελεί, ήδη από το 2016, μία από τις βασικές προτάσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Σε σχέση με την επανάχρησή του, η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης είναι να δημιουργηθεί στο Αρχοντικό Ν. Βούρκα μία Βυζαντινή Συλλογή, που λείπει σήμερα από την πόλη της Κοζάνης και την ευρύτερη περιοχή. Στη Συλλογή θα εκτεθούν όχι μόνο εκκλησιαστικά κειμήλια, αλλά και ευρήματα (ταφικά και οικιστικά) που προήλθαν από τις ανασκαφές σε οικισμούς και νεκροταφεία της Π.Ε. Κοζάνης. Για το σκοπό αυτό απαιτείται επίσης εκπόνηση Μουσειολογικής – Μουσειογραφικής Μελέτης.


Πηγή: KozaniLife

Δεν υπάρχουν σχόλια