Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Επιχείρηση MEDICUS: ανάκτηση 4.600 αρχαιοτήτων στη Βουλγαρία

Μια διεθνής σπείρα αρχαιοκάπηλων που λεηλατούσε αρχαία μνημεία στη Βουλγαρία και διακινούσε κλεμμένα αρχαιολογικά αγαθά, η συνολική αξ...

Επιχείρηση MEDICUS: ανάκτηση 4.600 αρχαιοτήτων στη Βουλγαρία

Μια διεθνής σπείρα αρχαιοκάπηλων που λεηλατούσε αρχαία μνημεία στη Βουλγαρία και διακινούσε κλεμμένα αρχαιολογικά αγαθά, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τα αρκετά εκατομμύρια ευρώ, διαλύθηκε χάρη σε διεθνή αστυνομική επιχείρηση που συντονίστηκε από την Europol.

Οκτώ άτομα συνελήφθησαν και περίπου 4.600 αρχαιολογικά αντικείμενα ανακτήθηκαν ως αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης.

Με την ονομασία "Επιχείρηση MEDICUS", η συγκεκριμένη προσπάθεια οργανώθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος του Υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας μαζί με τη Βρετανική Μητροπολιτική Αστυνομία και την Γερμανική Κρατική Ποινική Αστυνομία της Βαυαρίας (Bayerisches Landeskriminalamt). Η Europol υποστήριξε την έρευνα συντονίζοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και πραγματοποιώντας αρκετές επιχειρησιακές συναντήσεις για την προετοιμασία της ημέρας δράσης.

Επιχείρηση MEDICUS: ανάκτηση 4.600 αρχαιοτήτων στη Βουλγαρία

Πέντε ύποπτοι (5) συνελήφθησαν στη Βουλγαρία και τρεις (3) στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς εισήλθαν στη χώρα με σημαντική ποσότητα αρχαιολογικού υλικού κρυμμένη μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη θήκη στο όχημά τους. Η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, ωστόσο λεπτομέρειες δημοσιοποιήθηκαν τώρα μόνο για επιχειρησιακούς λόγους.

Η έρευνα που οδήγησε σε αυτές τις συλλήψεις χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2018, όταν η βουλγαρική αστυνομία, αφού ενημερώθηκε από την αντίστοιχη βρετανική, άρχισε να εξετάζει την ύποπτη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών από τη χώρα τους.

Επιχείρηση MEDICUS: ανάκτηση 4.600 αρχαιοτήτων στη Βουλγαρία

Μεταξύ των αντικειμένων που διακινούνταν ήταν κεραμικά αγγεία, γυάλινα ταφικά αγγεία, αιχμές βελών, δόρατα και αρχαία νομίσματα. Τα περισσότερα από τα κατασχεθέντα αντικείμενα χρονολογούνται στη ρωμαϊκή περίοδο και προέρχονται μάλλον από στρατιωτικούς καταυλισμούς που βρίσκονταν στη βόρεια Βουλγαρία. Επιπλέον, ορισμένα άλλα αντικείμενα χρονολογούνται στην Εποχή του Χαλκού, την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, τον Μεσαίωνα και την Οθωμανική περίοδο.



Τα παράνομα διακινηθέντα αρχαιολογικά αγαθά μεταφέρθηκαν από τη Βουλγαρία στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω ιδιωτικών μεταφορέων. Η Γερμανία ήταν η προτιμώμενη χώρα διέλευσης.

Επιχείρηση MEDICUS: ανάκτηση 4.600 αρχαιοτήτων στη Βουλγαρία

Η συγκεκριμένη υπόθεση επιβεβαιώνει ότι ο πιο συνηθισμένος τρόπος απόρριψης αρχαιολογικών αγαθών από παράνομες ανασκαφές είναι η είσοδό τους στη νόμιμη αγορά τέχνης. Αυτό το modus operandi εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η ύπαρξη αυτών των αγαθών δεν είναι επίσημα γνωστή, επομένως η παράνομη προέλευσή τους μπορεί να αποκρυφτεί παρέχοντας μια ψευδή ιστορία, συνήθως με πλαστά έγγραφα προέλευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια