Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Στο φως πρωτοχριστιανικός ναός στο Θαβώρ

Ψηφιδωτά με γεωμετρικά σχήματα και άνθη από την εκκλησία που εικάζεται ότι είναι 1300 ετών To όρος Θαβώρ είναι ένας βιβλικός τόπος στο Ισραή...

Στο φως πρωτοχριστιανικός ναός στο Θαβώρ
Ψηφιδωτά με γεωμετρικά σχήματα και άνθη από την εκκλησία
που εικάζεται ότι είναι 1300 ετών

To όρος Θαβώρ είναι ένας βιβλικός τόπος στο Ισραήλ που προσελκύει κάθε χρόνο προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα εκεί τα απομεινάρια μιας ακόμη εκκλησίας, αυτή τη φορά 1300 ετών.

Το Ισραήλ αποτελεί όχι μόνο πόλο έλξης προσκυνητών που καταφθάνουν εδώ κάθε χρόνο για να περπατήσουν στους Αγίους Τόπους, αλλά και μια περιοχή με σπουδαίο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.



Πρόσφατα ήρθαν έτσι στο φως τα ερείπια πρωτοχριστιανικής εκκλησίας, κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή παιδικής χαράς στο χωριό Κφαρ Κάμα στους πρόποδες του όρους Θαβώρ. Το μικρό χωριό με το μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον βρίσκεται στα μισά του δρόμου μεταξύ της Ναζαρέτ και της Θάλασσας της Γαλιλαίας στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ. Την ανακοίνωση για τη νέα αρχαιολογική ανακάλυψη έκανε πριν από λίγες μέρες η αρμόδια Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.


Μέρος μεγαλύτερου μοναστηριού;


Στο φως πρωτοχριστιανικός ναός στο Θαβώρ
Ίχνη από τα θεμέλια της εκκλησίας στο χωριό Κφαρ Κάμα
στους πρόποδες του όρους Θαβώρ

Αλλά γιατί πρόκειται για μια ιδιαίτερη ανασκαφή; Σε αντίθεση με τις περισσότερες πρωτοχριστιανικές εκκλησίες, η συγκεκριμένη εκκλησία διαστάσεων 12 Χ 36 μέτρων διέθετε πέτρινο ιερό και τρεις αψίδες. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που συμμετείχαν στις ανασκαφές, τα κλίτη της άγνωστης μέχρι πρότινος εκκλησίας ήταν καλυμμένα με περίτεχνα ψηφιδωτά, που είχαν πάνω τους γεωγραφικά μοτίβα και άνθη σε μπλε, κόκκινες και μωβ αποχρώσεις. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως όχι μόνο τα θεμέλια της αρχαίας εκκλησίας αλλά και βοηθητικούς χώρους κοντά σε αυτήν.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στην ίδια περιοχή είχαν ανακαλυφθεί τα ερείπια μιας ακόμη παμπάλαιας εκκλησίας, η οποία ήταν μάλλον αυτόνομη. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαιολογίας Νόβι Ατιάμ από το Κολλέγιο Κινερέτ, η εκκλησία που τώρα ήρθε στο φως ενδέχεται να αποτελεί τμήμα ενός πρωτοχριστιανικού μοναστηριού. Τα νέα ευρήματα έρχονται να υπογραμμίσουν τη σημασία του μικρού χωριού Κφαρ Κάμα στο όρος Θαβώρ για την ιστορία του Χριστιανισμού, επισημαίνει ο Νόβι Ατιάμ.



Θαβώρ, το ιερό βουνό


Το Όρος Θαβώρ αποτελεί από μόνο του σημαντικό σημείο αναφοράς στη Βίβλο. Έχει ένα χαρακτηριστικό κωνικό σχήμα, ύψος 588 μέτρα και είναι ορατό από όλη την κοιλάδα της Κάτω Γαλιλαίας. Πέρα από την ιστορική και θρησκευτική του σημασία, αποτελεί επίσης σημείο με στρατιωτική σημασία για το Ισραήλ. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη στο Όρος Θαβώρ έγινε η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, που γιορτάζεται στις 6 Αυγούστου. Τότε ο Ιησούς εμφανίστηκε στους μαθητές του με θεϊκή μορφή μέσα σε ένα σύννεφο φωτός. Όμως και στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχουν πολλές αναφορές στο Όρος Θαβώρ, το οποίο παρουσιάζεται πάντα ως τόπος προσευχής.

Στο φως πρωτοχριστιανικός ναός στο Θαβώρ
Το όρος Θαβώρ σε ιστορική φωτογραφία (τέλη 19ου αιώνα)

Τo Θαβώρ συνδέεται με μια μακρά ιστορία που ανάγεται στη δεύτερη χιλιετία προ Χριστού. Εκεί βρίσκονται τα ερείπια πολλών μοναστηριών από διάφορες περιόδους. Για πρώτη φορά Φραγκισκανοί μοναχοί εγκαταστάθηκαν στο βουνό το 1631 και έχτισαν εκεί την Εκκλησία της Μεταμορφώσεως στην ανατολική πλευρά του οροπεδίου μεταξύ του 1921-24. Το φραγκισκανικό μοναστήρι στο οποίο ανήκει η Εκκλησία της Μεταμορφώσεως βρίσκεται ακριβώς πάνω στην κορυφή του Όρους Θαβώρ. Στη βόρεια πλευρά του όρους Θαβώρ χτίστηκαν επίσης ένα ελληνορθόδοξο μοναστήρι και μια εκκλησία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τον μεσαίωνα πολλές πόλεις αλλά και οχυρωματικά έργα έπαιρναν το όνομά τους από το βιβλικό βουνό. Έτσι βουνό ονόματι «Θαβώρ» συναντάμε και στις Άλπεις. Επίσης η γερμανική πόλη Mόνταμπαουρ πήρε το όνομά της το 1217 από το Όρος Θαβώρ.




Πηγή: Δ. Κυρανούδη, DW, Jewish Press


Δεν υπάρχουν σχόλια