Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σάλος στην Κωνσταντινούπολη για τον τρόπο αποκατάστασης του Πύργου του Γαλατά

Ο Πύργος του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη από ψηλά Στη δικαιοσύνη προσέφυγε ο Δήμος Κωνσταντινούπολης με αφορμή βίντεο από τις εργασίες «απο...

Σάλος στην Κωνσταντινούπολη για τον τρόπο αποκατάστασης του Πύργου του Γαλατά
Ο Πύργος του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη από ψηλά

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε ο Δήμος Κωνσταντινούπολης με αφορμή βίντεο από τις εργασίες «αποκατάστασης» του διάσημου Πύργου του Γαλατά που έγινε viral στα social media και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Οι επικρίσεις στην τουρκική κυβέρνηση είναι έντονες, καθώς τα πλάνα δείχνουν εργάτες να ρίχνουν κομπρεσέρ εσωτερικό τοίχο του μνημείου του 14ου αιώνα.




Ο Πύργος του Γαλατά είναι κλειστός εδώ και εβδομάδες για εργασίες αποκατάστασης υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Αναμένεται να ανοίξει και πάλι για το κοινό στις 15 Σεπτεμβρίου.


«Αυτός ο τρόπος είναι παράλογος», σχολίασε ο διευθυντής του τμήματος πολιτιστικής κληρονομιάς του δήμου, Μαχίρ Πολάτ, καταγγέλλοντας μια «πράξη βανδαλισμού σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία» της πόλης.


Το βίντεο, που είναι τραβηγμένο με κινητό τηλέφωνο, δημοσιοποιήθηκε από τον ίδιο τον Δήμο Κωνσταντινούπολης, επικεφαλής του οποίου είναι ο πολιτικός αντίπαλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Προσπαθώντας να μετριάσει το κύμα αγανάκτησης, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Νούρι Ερσόι έγραψε στο Twitter ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις στους υπεύθυνους του έργου, ωστόσο σημείωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε καταστροφή του μνημείου. «Οι ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους καταστράφηκαν οι τοίχοι του Πύργου του Γαλατά είναι αβάσιμοι. Οι τοίχοι που κατεδαφίστηκαν δεν αποτελούσαν μέρος του αρχικού κτίσματος, αλλά προστέθηκαν αργότερα», ανέφερε.




Ο Πύργος του Γαλατά το 1348 από τους Γενουάτες και την εποχή εκείνη ήταν το ψηλότερο κτήριο της πόλης. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να παρακολουθούν τις κινήσεις των πλοίων στον Βόσπορο, κατόπιν ως παρατηρητήριο για τον εντοπισμό των πυρκαγιών στην πόλη.


Πηγή: PontosNews

Δεν υπάρχουν σχόλια