Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διατήρηση του καθεστώτος μουσείου για τη Μονή της Χώρας ζητούν Τούρκοι ξεναγοί

Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν ξεναγοί έξω από την Μονή της Χώρας, ζητώντας να συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο, καθώς η απόφαση μετατροπής σ...

Διατήρηση του καθεστώτος μουσείου για τη Μονή της Χώρας ζητούν Τούρκοι ξεναγοί


Διαμαρτυρία πραγματοποίησαν ξεναγοί έξω από την Μονή της Χώρας, ζητώντας να συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο, καθώς η απόφαση μετατροπής σε τζαμί δεν είναι σωστή, σύμφωναμε την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη. 


«Η χρήση της Μονής της Χώρας -ένα από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης της βυζαντινής περιόδου- ως τζαμί στερείται θρησκευτικής βάσης και νοήματος. Αυτή η εξαιρετικά σημαντική πολιτιστική κληρονομιά δεν συνδέεται με την κατανόηση του ισλάμ».

Σύμφωνα με τη δήλωση τους «τα έξοδα, η προσπάθεια και ο χρόνος που δαπανήθηκε για την αναστήλωση του μνημείου για επτά χρόνια, σχεδόν εξαφανίζονται», με την απόφαση μετατροπής σε τέμενος.

Για το λόγο αυτό ζητούν να μην εφαρμοσθεί  η απόφαση που ελήφθη και να διατηρήσει η Μονή της Χώρας το καθεστώς του μουσείου, με όλες τις συναφείς λειτουργίες του.


Δεν κέρδισε ο Ερντογάν από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας


Την ίδια ώρα, έρευνες δείχνουν πώς δεν επηρέασε τελικά την πρόθεση ψήφου των πολιτών η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Η ιστοσελίδα Odatv αναφέρει πως η εταιρεία δημοσκόπησης Metropoll πραγματοποίησε τον Αύγουστο έρευνα αναφορικά με τον αντίκτυπο της μετατροπής της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στον τρόπο με τον οποίο η αλλαγή καθεστώτος της Αγίας Σοφίας –υπό τις του Τούρκου Προέδρου- επηρέασε την πρόθεση ψήφου των πολιτών.

Σύμφωνα με όσα έγραψε ο επικεφαλής της εταιρείας  Metropoll, Οζέρ Σεντζάρ, σε ανάρτηση του στο twitter «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν είχε καμιά επιρροή στην πρόθεση ψήφου».


Πηγή: SigmaLive

Δεν υπάρχουν σχόλια