Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Προσπάθειες να αναδειχθεί η κληρονομιά των υδρόμυλων του Βελεστίνου

Η μυλόπετρα από τον Αραπόμυλο των αδελφών Ιωάννου και Δημητρίου Παπαστεργίου / Φωτογραφία: Μουσικό Βαγόνι Η δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου σε συ...

Προσπάθειες να αναδειχθεί η κληρονομιά των υδρόμυλων του Βελεστίνου
Η μυλόπετρα από τον Αραπόμυλο των αδελφών Ιωάννου και Δημητρίου Παπαστεργίου / Φωτογραφία: Μουσικό Βαγόνι

Η δημοτική αρχή Ρήγα Φεραίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, και στο πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, προχωρά στον καθαρισμό και στην ανάδειξη οικοπεδικής έκτασης εμβαδού 2500 τετραγωνικών μέτρων, η οποία βρίσκεται εντός εγκεκριμένου Ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης του Βελεστίνου στη θέση “Ταμπάχανα”.


Η συγκεκριμένη έκταση εδώ και δεκαετίες ήταν υποβαθμισμένη, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει πυκνή βλάστηση και δυσκολία πρόσβασης για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Στόχος είναι η ανάπλαση και ο καθαρισμός της περιοχής, και συγχρόνως η ανάδειξη  των παλαιών υδραυλάκων οι οποίοι μέσω της Υπέρειας Κρήνης, εκτός του ότι άρδευαν μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, αποτέλεσαν και το μέσο για την ανάπτυξη δεκάδων βιοτεχνιών, όπως νερόμυλοι, μαντάνια και ντριστέλες, οι οποίες συνέβαλλαν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και θα μπορούσαν σήμερα να αποτελέσουν πόλο επίσκεψης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.




Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, δήλωσε σχετικά:

“Αποτελεί όραμα της Δημοτικής Αρχής η ανάδειξη των παλαιών υδροκίνητων εργαστηρίων του Βελεστίνου, τα οποία συνθέτουν ένα πολιτισμικό τοπίο του οποίου η ανάδειξη έχει ιδιαίτερη σημασία για την προβολή του τόπου μας καθώς και την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ξεκινώντας την υλοποίηση αυτού μας του στόχου αναδεικνύουμε τους παλαιούς υδραύλακες της Υπέρειας Κρήνης που διέρχονται από τη δημοτική έκταση ‘Ταμπάχανα’ και δεσμευόμαστε ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για την μελέτη και την επίτευξη αυτού του στόχου μας.


Επιπλέον, επισήμανε ότι γίνονται προσπάθειες ο εν λόγω χώρος αλλά και η πόλη του Βελεστίνου να είναι καθαροί, καθώς αυτό αποτελεί ένδειξη πολιτισμού και προστασίας του περιβάλλοντος.


Πηγή: ΕΡΤ, Μουσικό Βαγόνι

Δεν υπάρχουν σχόλια