Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020: Δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν θεσμό, στον οποίο η Ελλάδα συμμετέχει από το 1996, υιοθετώντας πλήρως τους σκοπούς κ...

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020: Δράσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν θεσμό, στον οποίο η Ελλάδα συμμετέχει από το 1996, υιοθετώντας πλήρως τους σκοπούς και το χαρακτήρα του. Το γενικό συντονισμό του προγράμματος έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ βασικός στόχος του είναι η βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών σε στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, υλικής και άυλης, και η ευαισθητοποίησή τους στα θέματα αυτά με το άνοιγμα χώρων και μνημείων στην κοινωνία και τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Το κοινό ευρωπαϊκό θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για το έτος 2020 είναι «Heritage and Education: Learning for life/Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση – η δια βίου μάθηση». Σκοπός είναι η ενίσχυση της ομοιογένειας στο χαρακτήρα του εορτασμού σε όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις μέσα από την υλοποίηση δράσεων σχετικών με όλες τις μορφές πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τη συνέργεια ποικίλων φορέων με αντικείμενο τον πολιτισμό.

Η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από το ξέσπασμα της πανδημίας του covid-19 και την συνακόλουθη κοινωνική απομόνωση σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο θεσμός έχει ως πυρήνα την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύνδεσή της με τις κοινότητες που την μοιράζονται σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ο εορτασμός φέτος δεν μπορεί παρά να προτάξει την υγεία όλων όσων συμμετέχουν σε αυτόν, εργαζομένων και επισκεπτών και να προτείνει άλλους τρόπους σύμπραξης, δημιουργίας και συνύπαρξης για να πραγματωθεί. Οι τρόποι αυτοί δεν μπορεί να είναι φυσικοί, αλλά χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο, ψηφιακοί ή και εικονικοί.



Υπό το πρίσμα των ανωτέρω η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχει φέτος με τις ακόλουθες δράσεις στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2020:


«Γνώρισε τη γειτονιά σου»

Γνώρισε τη γειτονιά σου και σύστησέ τη μας!

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας προσκαλεί το κοινό στη διαδικτυακή δράση «Γνώρισε τη γειτονιά σου».

Σκοπός είναι η δημιουργία ενός «χάρτη» της πόλης του Βόλου με την προσωπική σφραγίδα και την οπτική του κάθε συμμετέχοντα. Για την επίτευξη του σκοπού οι συμμετέχοντες θα αποστείλουν πληροφορίες για την ονοματοδοσία της οδού του σπιτιού τους. Εναλλακτικά για μια πλατεία κοντά στο σπίτι τους, ένα άγαλμα, ένα τοπόσημο. Οι πληροφορίες μπορεί να έχουν μορφή κειμένου ή ποιήματος και να συνοδεύονται από φωτογραφίες, χάρτη, ζωγραφιές, σκίτσα, κ.α.

Δεν έχει σημασία αν οι πληροφορίες δεν θα είναι όλες αρχαιολογικές. Εξάλλου, κάθε στιγμή που περνά ανήκει πλέον στο παρελθόν και στη σφαίρα της ιστορίας. Μιας ιστορίας προσωπικής, συλλογικής, σύγχρονης ή αρχαίας.

Ο χάρτης θα φιλοξενηθεί στην ιστοσελίδα της Εφορείας, στη σελίδα της Εφορείας στο Facebook,  καθώς και στη σελίδα των ΕΗΠΚ στο Facebook , δημιουργώντας μια ψηφιακή έκθεση.


Τ/ 2421076278, 2421025349

Ε-mail: efamagnisia@gmail.com (για την αποστολή των πληροφοριών, φωτογραφιών κ.α. ως τις 22 Σεπτεμβρίου 2020) & etsiamagka@culture.gr


«Ψηφιακή Βιβλιοθήκη για τις αρχαιότητες της Μαγνησίας»

Ακόμη, η Εφορεία θα προβάλει στην ιστοσελίδα της την «Ψηφιακή Βιβλιοθήκη για τις αρχαιότητες της Μαγνησίας» με δυνατότητα αναζήτησης απλών ενημερωτικών κειμένων, επιστημονικών άρθρων ακόμη και παλαιότερων εκδηλώσεων.


Τ/ 2421076278, 2421025349

Ε-mail: efamag@culture.gr, vkarachristos@culture.gr, ekalogianni@culture.gr


Πηγή: Δελτίο Τύπου



Δεν υπάρχουν σχόλια