Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ευρωπαϊκή ημέρα συντήρησης 2020

Ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΣΑΕΤΤΕ), η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων ...

Ευρωπαϊκή ημέρα συντήρησης 2020


Ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΣΑΕΤΤΕ), η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων (ΔΣΑΝΜ) και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM συντονίζουν/ για 3η συνεχόμενη χρονιά τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης στις 11 Οκτωβρίου 2020.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers' Organisations - ECCO) και εορτάστηκε για πρώτη φορά το 2018, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, σε μουσεία, μνημεία και εργαστήρια συντήρησης, όπου το κοινό έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει εργασίες συντήρησης και να γνωρίσει τη δουλειά των συντηρητών αρχαιοτήτων και έργων τέχνης.

Φέτος, λόγω της πανδημίας του COVID-19, οι εκδηλώσεις θα είναι διαδικτυακές μέσω εκστρατείας στα κοινωνικά δίκτυα, και στόχο έχουν να αναδειχθεί η συμβολή της συντήρησης στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και να γνωρίσει το ευρύ κοινό την αθέατη πλευρά του επαγγέλματος του συντηρητή. Η εκστρατεία έχει διαρθρωθεί σε θεματικές ενότητες και θα προβληθεί από 5 έως 11 Οκτωβρίου 2020 σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:


  • Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου: Οργανισμοί, εκπαιδευτικοί φορείς και εργαστήρια συντήρησης
  • Τρίτη, 6 Οκτωβρίου: Ιστορίες συντηρητών
  • Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου: Συντήρηση έργων τέχνης, μουσειακών αντικειμένων και συλλογών
  • Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου: Συντήρηση σε ένα ακίνητο μνημείο: τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, αρχιτεκτονικά στοιχεία
  • Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου: «Αυτό δεν είναι συντήρηση!» Παραδείγματα προς αποφυγή
  • Σάββατο, 10 Οκτωβρίου: Η συντήρηση στην εποχή του COVID-19
  • Κυριακή, 11 Οκτωβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης


Κεντρικό σημείο προβολής για την εκστρατεία στην Ελλάδα θα είναι η ιστοσελίδα του ΣΣΑΕΤΤΕ και η σελίδα του στο Facebook, ενώ μπορείτε να παρακολουθήσετε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δράσεις στην ιστοσελίδα της ECCO.


Πηγή: ΣΣΑΕΤΤΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια