Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Aκρόπολη: εστιάζοντας στην αναστήλωση: #45ΧΡΟΝΙΑΕΣΜΑ #45ΧΡΟΝΙΑΕΡΓΑ

Το 1975 συστάθηκε η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ),  μια διεπιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού επιφορτισμένη με...

Aκρόπολη: εστιάζοντας στην αναστήλωση: #45ΧΡΟΝΙΑΕΣΜΑ  #45ΧΡΟΝΙΑΕΡΓΑ

Το 1975 συστάθηκε η Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ),  μια διεπιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού επιφορτισμένη με το καθήκον να κατευθύνει τις νεώτερες επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων της Ακρόπολης. Από τότε έως σήμερα η ΕΣΜΑ εργάζεται αδιάλειπτα για την αποκατάσταση των μνημείων που αναγνωρίζονται διεθνώς ως μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την έναρξη των εργασιών στα μνημεία της Ακρόπολης, η ΕΣΜΑ ανακοινώνει ανοιχτή πρόσκληση για την υποβολή φωτογραφιών που αποτυπώνουν, άμεσα ή έμμεσα, τις επεμβάσεις στα μνημεία.

Στη διάρκεια των 45 χρόνων που έχουν παρέλθει έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του Ερεχθείου, των Προπυλαίων και του ναού της Αθηνάς Νίκης, καθώς και μεγάλων προγραμμάτων στον Παρθενώνα. Οι επεμβάσεις πλέον επικεντρώνονται στο αέτωμα της δυτικής πλευράς και τους τοίχους του σηκού του Παρθενώνα, καθώς και στα περιμετρικά τείχη της Ακρόπολης.

Στόχος της δράσης είναι να καταγραφούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από την «καθημερινή ζωή» των μνημείων της Ακρόπολης, τα τελευταία  45 χρόνια και να συντεθεί, μέσα από την ευαίσθητη φωτογραφική ματιά των επισκεπτών, ένα ψηφιδωτό που θα παρουσιάζει τα μνημεία και τις επεμβάσεις που «αποτυπώνονται» πάνω τους.



Κάθε φωτογραφία που θα υποβληθεί θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα σύντομο κείμενο (έως 70 λέξεις) που θα εκφράζει τη σημασία της εικόνας για το φωτογράφο: τι προκάλεσε το στιγμιότυπο; τι κέντρισε το ενδιαφέρον του φωτογράφου; τι σημαίνει η εικόνα για αυτόν; Ακόμα και μια σύντομη λεζάντα μπορεί να περιέχει μια μικρή ιστορία που αποκαλύπτει την αλληλεπίδραση των επισκεπτών με τα μνημεία της Ακρόπολης και αναδεικνύει τις διαφορετικές «πραγματικότητες» που διαμορφώνονται και βιώνονται στον αρχαιολογικό χώρο.

Το φωτογραφικό υλικό και οι ιστορίες που θα επιλεγούν θα αξιοποιηθούν για τη δημιουργία ενός ψηφιακού λευκώματος, προσβάσιμου διαδικτυακά σε κάθε ενδιαφερόμενο. Το λεύκωμα αυτό, πέρα από τις πολύτιμες για λόγους τεκμηρίωσης πληροφορίες που θα προσφέρει, θα αποτελεί ένα σημείο συνάντησης της ΕΣΜΑ με το κοινό.

Παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τις προδιαγραφές πριν υποβάλετε την πρότασή σας.

  • Κάθε συμμετοχή μπορεί να περιλαμβάνει από 1 έως 5 φωτογραφίες, έγχρωμες ή ασπρόμαυρες, σε ψηφιακή μορφή .jpg.
  • Δέον όπως η μεγάλη τους διάσταση να είναι 5000 pixels, σε .jpg αρχείο με όσο το δυνατόν μικρότερη συμπίεση.
  • Κάθε ψηφιακό αρχείο πρέπει να φέρει ως τίτλο το επώνυμο του φωτογράφου με λατινικούς χαρακτήρες και τον αύξοντα αριθμό της εικόνας, όπως στο παρακάτω παράδειγμα: yourlastname_01.jpg, yourlastname_02.jpg κ.ο.κ.
  • Οι φωτογραφίες θα πρέπει να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση esma45years@gmail.com μαζί με συμπληρωμένη την επισυναπτόμενη φόρμα που θα βρείτε εδώ (μια για κάθε υποβαλλόμενη φωτογραφία).
  • Σε περίπτωση που η υποβληθείσα συμμετοχή προκριθεί και μελλοντικά αποφασιστεί η παρουσίασή της σε έκθεση σε φυσικό χώρο ή/και κατάλογο, θα υπάρξει επικοινωνία με τους συμμετέχοντες για την εκτύπωση των φωτογραφιών. Η δαπάνη της παραγωγής θα βαρύνει τον φορέα-διοργανωτή.
  • Οι όροι της συμμετοχής έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΥΣΜΑ.

Την τελική επιλογή των φωτογραφιών που θα παρουσιαστούν στην έκθεση θα αναλάβει επιτροπή αξιολόγησης που θα οριστεί από την ΕΣΜΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης: 210 3251620, 210 3243427 (Δευτέρα- Παρασκευή 12:00-15:00, κ.κ. Σ. Πούλου – Ε. Πετροπούλου)


Πηγή: ΥΣΜΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια