Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μνημειακό συγκρότημα δεξαμενών βρέθηκε στα περίχωρα της Ρώμης

Μνημειακό συγκρότημα δεξαμενών που χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ. Δεξαμενή μνημειακών διαστάσεων, μήκους άνω των 40 μέτρων, βρέθηκε στη Ρώ...

Μνημειακό συγκρότημα δεξαμενών βρέθηκε στα περίχωρα της Ρώμης
Μνημειακό συγκρότημα δεξαμενών που χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ.

Δεξαμενή μνημειακών διαστάσεων, μήκους άνω των 40 μέτρων, βρέθηκε στη Ρώμη. Η δεξαμενή χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. και βρίσκεται στο σταυροδρόμι των οδών Via Ostiense και Via di Malafede.

Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των προπαρασκευαστικών ανασκαφών που πραγματοποίησε η Soprintendenza Speciale di Roma για την κατασκευή οικιστικού και εμπορικού συγκροτήματος. Κατάλοιπα άλλων κτιρίων και δομών ανακαλύφθηκαν επίσης στην περιοχή, καλύπτοντας μια έκταση περίπου δύο εκταρίων, με ευρήματα που εκτείνονται χρονολογικά σε διάρκεια οκτώ αιώνων.

Μνημειακό συγκρότημα δεξαμενών βρέθηκε στα περίχωρα της Ρώμης
Άποψη του εσωτερικού της δεξαμενής

Η αρχαιολόγος Daniela Porro εξηγεί:  «Η συγκεκριμένη ανακάλυψη ανανεώνει το ενδιαφέρον μας για την αρχαία Ρώμη και τις άπειρες ιστορίες που δεν έχουν ακόμα ειπωθεί για αυτή. Η ανακάλυψη αυτή έχει αφήσει επίσης όλους τους αρχαιολόγους μας έκπληκτους. Εμπεριέχει ένα πλούσιο και περίπλοκο περιεχόμενο, μια μαρτυρία για το πόσο η Ρώμη, ακόμη και έξω από τα αστικά της όρια, έχει ακόμη να δώσει πληροφορία και να αποκαλύψει τους κατοίκους της. Μια άλλη επιτυχία των προληπτικών μέτρων της αρχαιολογίας, απαραίτητων για τη διατήρηση του παρελθόντος μας και για την προστασία και ενίσχυση των κατά τα άλλα ανεξερεύνητων εδαφών μας».

Μνημειακό συγκρότημα δεξαμενών βρέθηκε στα περίχωρα της Ρώμης
Αρχαία δομή στο συγκρότημα

Σύμφωνα με την Barbara Rossi, επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας στην Αρχαιολογική Εφορεία της Ρώμης, «Η ανασκαφή μας ενημερώνει για ένα σημαντικό μέρος που ήταν ζωντανό για περισσότερο από οκτώ αιώνες, όπως φαίνεται από την ποσότητα και πάνω από όλα την ποιότητα των κτιριακών δομών που βρέθηκαν, όπως της μνημειακής δεξαμενής του 4ου αιώνα π.Χ., η οποία ανασκάφηκε πλήρως. Η μελέτη της μεγάλης ποσότητας υλικών που έχουν αποκαλυφθεί και συνεχίζονται να έρχονται στο φως - ξύλο, τερακότα, μεταλλικά αντικείμενα, επιγραφές - θα αποκαλύψει τα μυστικά αυτής της εξαιρετικής γωνιάς της Ρώμης».

Μνημειακό συγκρότημα δεξαμενών βρέθηκε στα περίχωρα της Ρώμης
Κεκλιμένη κλίμακα που συνδέει την δεξαμενή με το αρχαίο επίπεδο δρόμου

«Η περιοχή περιλαμβάνει το κανάλι Malafede, το οποίο κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους και ήταν πλωτό για αιώνες. Με τις ανασκαφές που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, αυτό που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα είναι η αρθρωτή διαστρωμάτωση κτιρίων και κατασκευών από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ.. Σε αυτά περιλαμβάνονται κτιριακά κατάλοιπα με τεράστια μπλόκ από τούφα, χρωματισμένα όστρακα από τερακότα, όπως μια φτερωτή Νίκη που κρατά ένα στέμμα, και ένα μικρό ιερό με εσωτερικό βωμό, στοά και υδραγωγείο».

Μνημειακό συγκρότημα δεξαμενών βρέθηκε στα περίχωρα της Ρώμης
Τοιχοποία από τούφα

«Αλλά ο μεγάλος πρωταγωνιστής των ανασκαφών είναι η μεγάλη μνημειακή δεξαμενή του 4ου αιώνα π.Χ., μήκους άνω των 40 μέτρων, πλάτους 12 μέτρων και βάθους σχεδόν 2 μέτρων, εξοπλισμένη με τείχη συγκράτησης από τούφα και κεκλιμένη κλίμακα εισόδου-εξόδου. Παραμένει υπό διερεύνηση η λειτουργία αυτής της μνημειώδους μη λιθόστρωτης κατασκευής, η οποία μπορεί να αποτελούσε τμήμα ενός συστήματος διαχείρισης υδάτων, π.χ. μιας μεγάλης δεξαμενής αποθήκευσης».

Μνημειακό συγκρότημα δεξαμενών βρέθηκε στα περίχωρα της Ρώμης
Διάφορα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στον χώρο

«Ξύλινα θραύσματα, μία επιγραφή με ετρουσκικό αλφάβητο και μεγάλα δοκάρια εμφανίστηκαν στο λασπωμένο δάπεδο της δεξαμενής. Θα χρειαστεί χρόνος για να αποδειχθεί αν η θέση αυτή λειτουργούσε ως πιθανό ναυπηγείο, παρόλο που δεν έχουμε βρει κανάλι και δεν μπορούμε να ανασκάψουμε περισσότερο πλέον γιατί είμαστε ακριβώς δίπλα στη Via Ostiense», είπε η Rossi.


Πηγή: The Archaeology News Network




Δεν υπάρχουν σχόλια