Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Θετική εξέλιξη για την αποκατάσταση του ιστορικού καστρομονάστηρου των Στροφάδων

Το καστρομονάστηρο των Στροφάδων φωτογραφημένο από τον αμερικανό φωτογράφο Ρόμπερτ Μακέιμπ Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την αποκατάσταση του...

Θετική εξέλιξη για την αποκατάσταση του ιστορικού καστρομονάστηρου των Στροφάδων
Το καστρομονάστηρο των Στροφάδων φωτογραφημένο
από τον αμερικανό φωτογράφο Ρόμπερτ Μακέιμπ

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την αποκατάσταση του βυζαντινού μνημείου που έχει ρίζες τον 13ο αιώνα.

Μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2020 αναμένονται να κατατεθούν οι υποβολές των προσφορών για το έργο «Συντήρηση και αποκατάσταση του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Στροφάδων», εκτιμώμενης αξίας 11.209.677,42 ευρώ. 

Προσφάτως υπογράφηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η διακήρυξη ανοιχτής διαδικασίας για τη σύναψη ηλεκτρονικών συμβάσεων. Οι υποβολές των προσφορών, όπως προειπώθηκε, θα κατατεθούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου του 2020 και ώρα 10.00, ενώ στις 20 Νοεμβρίου του 2020 και ώρα 10.00 ορίζεται ημερομηνία και ώρα για την ηλεκτρονική αποσφράγισης των προσφορών. Από εκεί και πέρα αναμένεται να βρεθεί ο ανάδοχος προκειμένου να ξεκινήσει το έργο. 

Ένα έργο που, σημειωτέον, που έχει καθυστερήσει να ξεκινήσει επιβαρύνοντας  την κατάσταση ενός βυζαντινού μνημείου, το οποίο έχοντας υποστεί σοβαρότατες ζημιές από τον σεισμό του Οκτωβρίου του 2018 βρίσκεται εκτεθειμένο - ιδιαίτερα εν όψει χειμώνα.



Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων «Σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων στις δημόσιες υποδομές από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018 στη Ζάκυνθο και το σύμπλεγμα των Στροφάδων Νήσων» και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ με τίτλο «Στερέωση και Αποκατάσταση του Πύργου, και τοπικές ανακτήσεις, στο συγκρότημα της Ιεράς Μονής Στροφάδων».

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του έργου. «Νιώθουμε συγκρατημένη αισιοδοξία. Ήδη δημοσιεύτηκε η προκήρυξη και περιμένουμε μέχρι 16 Νοεμβρίου τις προσφορές για την αποκατάσταση του Πύργου του Καστρομονάστηρου των Στροφάδων. Είναι ένα σημαντικό έργο πολιτισμού και ιστορίας και θα ήταν αδιανόητο να συνεχίσει να πέφτει από την αδιαφορία ιθυνόντων των και υπευθύνων. Έχουμε μια προσδοκία ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 16 Νοεμβρίου οι υποβολές των προσφορών για να ανακηρυχθεί ο τελικός εργολάβος».

Η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού, Κατερίνα Μοθωναίου έκανε λόγο για μία θετική εξέλιξη, μετά από αγώνες εννέα μηνών. «Μετά την εντολή της Περιφερειάρχη είμαι στην ευχάριστη θέση μετά από 9μηνη συνεχή επαφή με τον κ. Βλαχούλη και μετά την επίσκεψη συνοδευόμενη από τον Μητροπολίτη Δωδώνης στα Στροφάδια να έχουμε την υπογραφή, ώστε το έργο να πάρει τον δρόμο του και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ξεπεράσαμε τα εμπόδια! Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα με τον κ. Βλαχούλη όπου επισκεφτήκαμε μαζί τα Στροφάδια».

Ο κ. Θεμιστοκλής Βλαχούλης είναι Προϊστάμενος στη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και είχε πραγματοποιήσει αυτοψία στα Στροφάδια μαζί με την Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Κατερίνα Μοθωναίου και τον Μητροπολίτη Δωδώνης κ.κ. Χρυσόστομο, προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος τις σοβαρές ζημιές που έχουν προκληθεί στο Καστρομονάστηρο.


Πηγή: The Huffington Post, με πληροφορίες από imerazante.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια