Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

«Αποθήκες κειμηλίων» τα μουσεία των Ιωαννίνων

Κλειστή παραμένει εδω και πολύ καιρό η πόρτα του Ιστορικού Μουσείου Ιωαννίνων στην οδό Νεοπτολέμου, καθώς έχει αναστείλει τη λειτουργία του....

«Αποθήκες κειμηλίων» τα μουσεία των Ιωαννίνων
Κλειστή παραμένει εδω και πολύ καιρό η πόρτα του Ιστορικού Μουσείου Ιωαννίνων στην οδό Νεοπτολέμου, καθώς έχει αναστείλει τη λειτουργία του.

Η τεράστια πτώση στις επισκέψεις και η επιδεινούμενη εξέλιξη στο μέτωπο του κορωνοϊού απειλούν ευθέως ακόμη και την ύπαρξή τους σε κάποιες περιπτώσεις. Ο Η.Α. μίλησε με τους ανθρώπους που βιώνουν αυτή την κατάσταση εκ των έσω, καταγράφοντας την αίσθηση τους για το παρόν αλλά και το μέλλον των μουσείων στην πόλη.

Στο μουσείο του Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου στο Νησί η κατάσταση δείχνει δυσοίωνη, με την επισκεψιμότητα να βρίσκεται στο 90% κάτω από το σύνηθες και τον ιδιοκτήτη του μουσείου Φώτη Ραπακούση να είναι ξεκάθαρος. «Το μουσείο μπορεί να ονομαστεί πλέον αποθήκη κειμηλίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και σε περίπτωση που υπάρξει και lockdown στον νομό, το μουσείο θα κλείσει», τονίζει, λέγοντας πως το πρόβλημα δεν αγγίζει μόνο το Μουσείο, αλλά το σύνολο του Νησιού, με καταστήματα να κλείνουν ή να υπολειτουργούν.


«Αποθήκες κειμηλίων» τα μουσεία των Ιωαννίνων
Αυτή η εικόνα θα ήταν σπάνια πέρυσι τέτοιον καιρό, καθώς η ροή επισκεπτών στο Μουσείο Αλή Πασά και Προεπαναστατικής Περιόδου ήταν συνεχής.

Κατακόρυφη είναι και μείωση που αποτυπώνεται στην επισκεψιμότητα του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας «Παύλος Βρέλλης», με τον Σεπτέμβρη να καταγράφεται πτώση άνω του 60%, δημιουργώντας πρόβλημα στη λειτουργία του χώρου για τους επόμενους μήνες. «Η φετινή χρονιά έδειχνε να ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς. Μέχρι στιγμής μετράμε μόνο ζημιές και ανησυχούμε για το πώς θα κυλήσουν οι επόμενοι μήνες. Δεν έχουμε ιδέα τι θα ξημερώσει πια», σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου Κωνσταντίνος Βρέλλης. Ενδεικτικός ήταν ο Σεπτέμβρης, σύμφωνα με τα στοιχεία του μουσείου, καθώς τα Σαββατοκύριακα οι επισκέπτες έφταναν μόλις τους 100 ανά ημέρα, με το νούμερο να πέφτει αρκετά τις καθημερινές και να φτάνει στα 22 άτομα, αριθμός που συνεχίζει και τώρα.

Για τεράστια μείωση, της τάξεως του 75% στην Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, έκανε λόγο η Προϊσταμένη του τμήματος πολιτισμού Δήμου Ιωαννιτών Κλεοπάτρα Εξάρχου, ενώ συμπλήρωσε, πως και οι επισκέψεις στο Δημοτικό Μουσείο παρουσίασαν μεγάλη πτώση. «Την περίοδο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου του 2020, είχαμε μόλις 1858 άτομα με εισιτήριο σε αντίθεση με την περσινή περίοδο που είχαμε 5425 επισκέπτες με εισιτήριο και 278 επισκέπτες με ελεύθερη είσοδο, συνήθως εκπαιδευτικά προγράμματα σχολείων».


«Αποθήκες κειμηλίων» τα μουσεία των Ιωαννίνων

Σε ακόμη πιο δυσμενή κατάσταση βρίσκεται το Ιστορικό Μουσείο Ιωαννίνων Χ. Νικολάου, το οποίο έχει αναστείλει τη λειτουργία του εδώ και καιρό, μόλις τη δεύτερη χρονιά ύπαρξής του. «Δεν υπήρχε ψυχή μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Το τηλέφωνο χτυπούσε ασταμάτητα, με αμέτρητες ακυρώσεις μέσα σε λίγες μόνο μέρες», αναφέρει χαρακτηριστικά η Έλενα Λώλου, σύζυγος του κ. Νικολάου, και συμπληρώνει: «Δεν βλέπω να αλλάζει η κατάσταση για πολύ καιρό ακόμα, βοήθεια από την πολιτεία δεν υπάρχει, δεν ασχολούνται καθόλου». Μάλιστα, εκφράζει τη σκέψη να διαθέσουν τα αντικείμενα του μουσείου σε διάφορες εκθέσεις, αν σύντομα δε βελτιωθούν τα πράγματα.

Παρόμοια είναι και η κατάσταση και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, με τη μείωση των επισκεπτών να φτάνει το 66%, σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Αλεξάνδρα Ράπτη, η οποία όμως, δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας, στάθηκε στη διάθεση που υπάρχει, να στραφούν και σε εναλλακτικούς τρόπους δράσεων, με σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες, ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί η σχέση του επισκέπτη με το μουσείο, έστω και με αυτή τη διέξοδο.


«Αποθήκες κειμηλίων» τα μουσεία των Ιωαννίνων


Για μια δύσκολη χρονιά έκανε λόγο και η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Παρασκευή Γιούνη, αν και είπε πως η θερινή περίοδος δεν ήταν και τόσο δραματική, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για βελτίωση των συνθηκών μέχρι την άνοιξη. «Το πρώτο διάστημα μετά το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, η κατάσταση ήταν πολύ μαζεμένη. Όμως μετά το καλοκαίρι, και στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης αλλά και στο Βυζαντινό και το Αρχαιολογικό Μουσείο, είχαμε αρκετή κίνηση», ανέφερε, κάνοντας λόγο για προσέλευση που κατάφερε να φτάσει το 60% των προηγουμένων ετών.


Πηγή: Γ. Τσέπας, Ηπειρώτικος Αγών



Δεν υπάρχουν σχόλια