Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Περού: Βρέθηκαν μουμιοποιημένα λάμα

Περίτεχνα διακοσμημένο μουμιοποιημένο λείψανο λάμα από το Tambo Viejo Περίτεχνα διακοσμημένα μουμιοποιημένα λείψανα των λάμα, που αποτέλεσαν...

Περού: Βρέθηκαν μουμιοποιημένα λάμα που θυσιάστηκαν από τους Ίνκας
Περίτεχνα διακοσμημένο μουμιοποιημένο λείψανο λάμα από το Tambo Viejo


Περίτεχνα διακοσμημένα μουμιοποιημένα λείψανα των λάμα, που αποτέλεσαν πιθανόν μέρος θυσίας από τους Ίνκας, αποκαλύφθηκαν στο Περού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, τα ζώα θυσιάστηκαν ως δώρο από τους Ίνκας για να καθησυχάσουν τους ντόπιους πληθυσμούς όταν εισέβαλαν στην περιοχή τους.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Calgary και το Πανεπιστήμιο Huamanga του Περού, αποκάλυψε τα ασυνήθιστα υπολείμματα ζώων στο παλιό διοικητικό κέντρο των Ίνκα, Tambo Viejo, που χρησιμοποιούνταν για την διοίκηση της κοιλάδας Acari.

Αυτά είναι τα πρώτα γνωστά «φυσικά μουμιοποιημένα» λάμα, ένα ζώο που οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν ότι είχε μεγάλη σημασία για τους Ίνκας, οι οποίοι συχνά το χρησιμοποιούσαν για τις θυσίες τους.

Είναι σε «εξαιρετική κατάσταση διατήρησης» και πιθανότατα θυσιάστηκαν πριν από 500 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αρχαιολογικής ομάδας. Είναι διακοσμημένα με σημάδια μιας τελετουργικής προσφοράς προκειμένου να επιτύχουν μια ικανοποιητική συγκομιδή σοδειάς ή μια σημαντική τελετουργική εκδήλωση.


Περού: Βρέθηκαν μουμιοποιημένα λάμα
Τα λάμα βρέθηκαν κάτω από το δάπεδο αρχαίου κτηρίου


Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα δεν προέκυψαν προφανή σημάδια σφαγής ή θανάτωσης των ζώων, κατά την εξέταση των μουμιών - υποδηλώνοντας έτσι ότι μπορεί να έχουν θαφτεί ζωντανά.

Ο Lidio M. Valdez από το Πανεπιστήμιο του Calgary  και οι συνάδελφοί του έσκαψαν μια περιοχή των Ίνκας, όπου είχαν προηγουμένως αποκαλυφθεί τα οστά εκατοντάδων θυσιασμένων λάμα.

Ωστόσο, αυτή η ανακάλυψη είναι μοναδική, καθώς τα λάμα έφεραν στοιχεία διακόσμησης ενώ φαίνεται να έχουν θαφτεί ζωντανά, ίσως ως μέρος μιας μαζικής θυσίας.


Περού: Βρέθηκαν μουμιοποιημένα λάμα
Πολύχρωμες κορδέλες προσαρτημένες σε ένα από τα λάμα


«Οι ιστορικές πηγές δείχνουν ότι οι θυσίες των ζώων ήταν σημαντικές για τους Ίνκας, οι οποίοι τις χρησιμοποιούσαν ως ειδικές προσφορές για υπερφυσικές θεότητες», δήλωσε ο Δρ Valdez, επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας. «Αυτό συνέβαινε ειδικά στην περίπτωση των λάμα, που θεωρούνται το Νο 2 στην αξιακή κλίμακα μιας θυσίας, μετά από τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο Valdez.

Οι Ισπανοί κατακτητές έχουν καταγράψει πώς τα λάμα σκοτώνονταν κατά εκατοντάδες για να χρησιμοποιηθούν ως θυσία στους θεούς, προκειμένου να υπάρχουν επιτυχημένες συγκομιδές, υγιή κοπάδια και νίκη στον πόλεμο, συχνά κόβοντας το λαιμό τους και αφήνοντάς τα να πέσουν μέσα σε λάκκους.

Ωστόσο, αυτή η νέα ανακάλυψη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Antiquity, υποδηλώνει ότι υπήρχε και ένας άλλος βασικός σκοπός πέρα από τη θρησκευτική θυσία - να κερδίσουν την εύνοια των ντόπιων πληθυσμών σε μια πρόσφατα κατακτημένη περιοχή ή σε μια νέα περιοχή εγκατάστασης.


Περού: Βρέθηκαν μουμιοποιημένα λάμα
Τα λείψανα ενός λευκού λάμα βρέθηκαν στο χώρο


Οι αρχαιολόγοι της ανασκαφής με την μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης, εκτιμούν ότι οι θυσίες έλαβαν χώρα πριν από 500 χρόνια περίπου.

Επιπλέον, οι προσφορές, που ανάμεσα στα άλλα περιελάμβαναν επίσης διακοσμημένα ινδικά χοιρίδια, πραγματοποιήθηκαν όταν η κοιλάδα του Acari προσαρτήθηκε ειρηνικά στους Ίνκας.

Οι αρχαιολόγοι έσκαψαν επίσης τη γύρω περιοχή, αποκαλύπτοντας ίχνη ύπαρξης μεγάλων φούρνων και εορταστικών εκδηλώσεων.


Περού: Βρέθηκαν μουμιοποιημένα λάμα
Η διακόσμηση με την χρήση φτερών ήταν μέρος της θυσίας.

«Οι προσφορές πιθανότατα ήταν μέρος μεγαλύτερων γιορτών και συγκεντρώσεων, που χρηματοδοτήθηκαν από την επίσημη πολιτεία», δήλωσε ο Valdez, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να αποτελούσε τακτική καθησυχασμού μιας κοινωνικής ομάδας που προστέθηκε πρόσφατα. «Η πολιτεία δώρησε στους ντόπιους φαγητό και ποτό, εδραιώνοντας πολιτικές συμμαχίες, ενώ οι προσφορές επέτρεψαν στους Ίνκας να διεκδικήσουν πλέον την περιοχή ως δική τους».

Εκτός από τον λόγο ύπαρξης αυτών των θυσιών, το νέο εύρημα παρέχει επίσης βασικές πληροφορίες για την ίδια την τελετή.

Η φυσική διαδικασία μουμιοποίησης διατήρησε επίσης πολλά από τα στολίδια που διακοσμούσαν τα λάμα, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων βραχιολιών και κορδονιών.


Περού: Βρέθηκαν μουμιοποιημένα λάμα
Κατάλοιπα της σιαγόνας ενός λάμα βρέθηκαν επίσης
μεταξύ εκείνων που θυσιάστηκαν από τους Ίνκας.

Αυτές οι διακοσμήσεις υποδηλώνουν ότι τα λάμα ήταν ένα είδος ειδικών δώρων για τους θεούς, παρά μέρος μιας μαζικής σφαγής, όπως μαρτυρούν οι κατακτητές.

Η εξαιρετική κατάσταση διατήρησης επέτρεψε στους αρχαιολόγους να διερευνήσουν τον τρόπο θυσίας των ζώων, διαπιστώνοντας ότι πρόκειται για μια τελείως διαφορετική διαδικασία από αυτήν που είδαν οι Ισπανοί εισβολείς.

Ενώ ορισμένες ιστορικές πηγές υποδεικνύουν ότι έκοβαν τον λαιμό των ζώων, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι συνέβη στην συγκεκριμένη περίπτωση - αν και μπορεί να ήταν ένα ειδικό γεγονός.


Περού: Βρέθηκαν μουμιοποιημένα λάμα
Κατάλοιπα σιαγόνας ενός μικρού λάμα βρέθηκε
επίσης ανάμεσα στο σκελετικό σύνολο της θυσίας.


Τα λάμα και τα ινδικά χοιρίδια που θυσιάστηκαν στο πλαίσιο αυτής της «γιορτής» ή της εκδήλωσης μπορεί να θάφτηκαν ζωντανά, παρόμοια με τον τρόπο που οι Ίνκας πραγματοποίησαν κάποιες ανθρώπινες θυσίες, εξηγούν οι αρχαιολόγοι.

Αυτοί οι τάφοι στη συνέχεια σημαδεύτηκαν με φτερά τροπικών πτηνών, ίσως για να ενισχύσουν περαιτέρω τη νέα εξουσία των Ίνκας στην περιοχή - και να λειτουργήσουν ως υπενθύμιση σε εκείνους που κατοικούν σε αυτή.

«Μέσα από αυτές τις τελετές, οι Ίνκας δημιούργησαν νέες αντιλήψεις και νοήματα που βοήθησαν στη νομιμοποίηση και δικαιολόγηση των ενεργειών τους τόσο στους κατακτητές όσο και στους κατακτημένους», αναφέρουν οι αρχαιολόγοι.


Περού: Βρέθηκαν μουμιοποιημένα λάμα
Κατάλοιπα κρανίου νεαρού λάμα


Ιστορικά έγγραφα δείχνουν ότι η νότια ακτή του Περού προσαρτήθηκε ειρηνικά στους Ίνκας, όπου και έχτισαν αρκετά διοικητικά κέντρα στην περιοχή. Το Tambo Viejo φαίνεται να ήταν ένα τέτοιο κέντρο, πιθανότατα υπεύθυνο για την κοιλάδα Acari και τις γύρω περιοχές. Ο Δρ Valdez και η ομάδα ανασκάπτουν τον χώρο από το 2018.

Μέχρι τώρα έχουν ανακαλύψει μια μεγάλη πλατεία, μια πυραμιδοειδής κατασκευή των Ίνκας, ίσως με συμβολική ή θρησκευτική σημασία και έναν σημαντικό δρόμο από την Κοιλάδα της Nazca μέχρι τον οικισμό. Παρά το πλήθος των ανακαλύψεων, παραμένουν πολλά μυστήρια.

«Ήταν γνωστό ότι το Tambo Viejo ήταν επαρχιακό διοικητικό κέντρο των Ίνκας, αλλά ήταν αβέβαιη η λειτουργία του», δήλωσε ο Δρ Valdez, συνεχίζοντας: «Ποιος ήταν ο σκοπός της κατασκευής του Tambo Viejo και τι έκαναν εκεί οι Ίνκας;»  

Οι ανασκαφές στο Tambo Viejo έχουν δυσκολέψει λόγω του COVID-19, αλλά ο Δρ Valdez και η ομάδα του ελπίζουν ότι θα επιστρέψουν σύντομα για να συνεχίσουν τη δουλειά τους.


Πηγή: The Archaeology News Network



Δεν υπάρχουν σχόλια