Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Νέα ευρήματα ανανεώνουν το ενδιαφέρον για τη ρωμαϊκή έπαυλη του Salar

Η ανακάλυψη νέων διακοσμητικών ψηφιδωτών και αρχιτεκτονικών στοιχείων σε διαφορετικά δωμάτια της Ρωμαϊκής Έπαυλης του Salar, στη Γρανάδα, έχ...

Νέα ευρήματα ανανεώνουν το ενδιαφέρον για τη ρωμαϊκή έπαυλη του Salar

Η ανακάλυψη νέων διακοσμητικών ψηφιδωτών και αρχιτεκτονικών στοιχείων σε διαφορετικά δωμάτια της Ρωμαϊκής Έπαυλης του Salar, στη Γρανάδα, έχει αυξήσει το αρχαιολογικό ενδιαφέρον για αυτό το επιβλητικό αρχοντικό του ρωμαϊκού ισπανικού 1ου αιώνα μ.Χ. Σημειώνεται ότι μόνο ένα μικρό μέρος της κτισμένης περιοχής του έχει ανασκαφεί μέχρι στιγμής.

Οι ανασκαφές περιμένουν την οικονομική υποστήριξη του ισπανικού Υπουργείου Δημοσίων Έργων, η οποία αναμένεται τον επόμενο χρόνο. Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής χρηματοδοτεί, κάθε χρόνο, την ανασκαφή προκειμένου να αποκαλύψει το κτήμα αυτού του εξαιρετικά πλούσιου αριστοκράτη, του οποίου η περιουσία συνεχίζει να ωφελεί την πόλη μετά από 2.000 χρόνια.

Οι αρχαιολογικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις διαδοχικές ανασκαφικές περιόδους αποκάλυψαν περισσότερα από 150 τετραγωνικά μέτρα υψηλής ποιότητας και σε καλή κατάσταση διατήρησης διακοσμητικά ψηφιδωτά.

Νέα ευρήματα ανανεώνουν το ενδιαφέρον για τη ρωμαϊκή έπαυλη του Salar
Η σκηνή κυνηγιού στο νέο ψηφιδωτό της έπαυλης

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν τον Αύγουστο ανακάλυψαν ένα ψηφιδωτό με γεωμετρικό μοτίβο σε ένα νέο δωμάτιο της έπαυλης. Μαζί με αυτό, η ομάδα των αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, με επικεφαλής τον Julio Román, αποκάλυψε μια νέα σκηνή κυνηγιού, που απεικονίζει τον ιδιοκτήτη της έπαυλης ή τον "Dominus" να χτυπάει με το δόρυ του το λιοντάρι.

«Αυτό το στοιχείο είναι εξαιρετικό και μοναδικό λόγω του μεγέθους και της κατάστασης διατήρησής του, καθώς δεν υπάρχει άλλο παρόμοιο στην Ιβηρική χερσόνησο», δήλωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής, Julio Román.

Νέα ευρήματα ανανεώνουν το ενδιαφέρον για τη ρωμαϊκή έπαυλη του Salar
Ιππέας καρφώνει με το δόρυ του ένα λιοντάρι

Αυτός ο χώρος - που βρίσκεται στο δυτικό διάδρομο της έπαυλης - είναι γεμάτος με μια σειρά από αρχιτεκτονικά στοιχεία, όπως θραύσματα κιόνων και κιονόκρανα που θα ενσωματωθούν μελλοντικά στην έπαυλη. «Στόχος είναι να τα ενσωματώσουμε στον χώρο, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μπορούν επίσης να απολαύσουν αυτά τα διακοσμητικά αρχιτεκτονικά στοιχεία μαζί με έπιπλα χιλιάδων ετών, όπως ενός μεγάλο αγγείο της ύστερης περιόδου», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο Román προσθέτει επίσης ότι το ανασκαφικό έργο της φετινής περιόδου επιβεβαίωσε την ύπαρξη άλλης παλαιότερης έπαυλης πριν από αυτήν. «Έχουν βρεθεί τα θεμέλια μιας έπαυλης πού χρονολογείται περίπου στο πρώτο τέταρτο του 1ου αιώνα μ.Χ.».

Νέα ευρήματα ανανεώνουν το ενδιαφέρον για τη ρωμαϊκή έπαυλη του Salar
Επιμέρους σκηνή από το νέο ψηφιδωτό που βρέθηκε στην ρωμαϊκή έπαυλη

«Κάθε χρόνο η έπαυλη μας εκπλήσσει με την ποιότητα των ψηφιδωτών, τον αρχιτεκτονικό πλούτο των δομικών στοιχείων της και την εξαιρετική κατάσταση συντήρησής τους. Έχει τεράστιες δυνατότητες», προσθέτει ο Román, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας 20 αρχαιολόγων και εθελοντών. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης με τον κορωνοϊό,  αναγκάστηκαν να παραμείνουν περιορισμένοι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών και να λάβουν προληπτικά μέτρα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής ελπίζει ότι η χρηματοδότηση 1,5% για τα πολιτιστικά έργα που έχει επιλέξει ο δήμος θα προωθήσει την ανασκαφή αυτής της εξαιρετικής ανακάλυψης.

Νέα ευρήματα ανανεώνουν το ενδιαφέρον για τη ρωμαϊκή έπαυλη του Salar
Το ψηφιφωτό με το γεωμετρικό μοτίβο που βρέθηκε σε άλλο χώρο της έπαυλης

Ο δήμαρχος του Salar, Armando Moya, εξηγεί ότι «αν φτάσουν αυτά τα χρήματα, θα χτιστεί μια νέα στέγη, ένας τοίχος προστασίας και θα δημιουργηθεί μια ενιαία περιοχή εργασίας για τα επόμενα χρόνια, με στόχο να συνδεθούν και οι δύο περιοχές του τόπου που έχουν ανασκαφεί μέχρι σήμερα».

Ο δήμαρχος ζήτησε την υποστήριξη των κυβερνητικών αρχών για την ανάκτηση αυτής της σημαντικής κληρονομιάς που προσελκύει όλο και περισσότερο τουρισμό σε αυτή τη μικρή πόλη της δυτικής Γρανάδας, η οποία εξαρτάται κυρίως από τη γεωργία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο υποστηρίζει το αίτημα της πόλης για επιστροφή των δύο αγαλμάτων της Αφροδίτης που βρέθηκαν στο χώρο και που παραμένουν στο Περιφερειακό Αρχαιολογικό Μουσείο. «Περιμένουμε από το Δεκέμβριο του 2019 το Υπουργείο Πολιτισμού να μας επιστρέψει και τα δύο γλυπτά ή τουλάχιστον να μας στείλει δύο αντίγραφα όπως υποσχέθηκε».

Εν τω μεταξύ, σε λίγους μήνες θα πραγματοποιηθεί μια γεωφυσική έρευνα για τον προσδιορισμό των διαστάσεων της έπαυλης και θα παρουσιαστεί ο προκαταρκτικός σχεδιασμός του μελλοντικού μουσείου της πόλης, που θα στεγάσει όλα τα ευρήματα της ανασκαφής.


Πηγή: The Archaeology News Network




Δεν υπάρχουν σχόλια