Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ανακαλύφθηκε σπάνια παιδική ταφή 8.000 ετών στο νησί Alor της Ινδονησίας

Είσοδος στο σπήλαιο Makpan, στο νησί Alor, όπου ανακαλύφθηκε η ταφή Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σπάνια παιδική ταφή παιδιών στο νησί Alor της...

Ανακαλύφθηκε σπάνια παιδική ταφή 8.000 ετών στο νησί Alor της Ινδονησίας
Είσοδος στο σπήλαιο Makpan, στο νησί Alor, όπου ανακαλύφθηκε η ταφή


Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια σπάνια παιδική ταφή παιδιών στο νησί Alor της Ινδονησίας. Αυτή η μοναδική ταφή για την περιοχή χρονολογείται στα μέσα του Ολόκαινου και δίνει σημαντικές πληροφορίες για τις ταφικές πρακτικές της εποχής.

Η επικεφαλής Δρ. Sofia Samper Carro δήλωσε ότι το παιδί, ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και οκτώ ετών, τάφηκε με κάποιο είδος τελετουργίας. «Στοιχεία όπως, τα ίχνη της ώχρας που βρέθηκαν στα μάγουλα και στο μέτωπο και ο λίθος που ήταν τοποθετημένος ακριβώς κάτω από το κεφάλι του παιδιού, υποδηλώνουν κάποιο είδος ταφικής τελετουργίας», είπε χαρακτηριστικά.


Ανακαλύφθηκε σπάνια παιδική ταφή 8.000 ετών στο νησί Alor της Ινδονησίας
Κατακερματισμένη κάτω γνάθος και κρανίο

«Οι παιδικές ταφές είναι πολύ σπάνιες και αυτή η πλήρης ταφή είναι η μοναδική από αυτήν τη χρονική περίοδο», δήλωσε η Δρ Samper Carro. «Έχουν βρεθεί και μελετηθεί παιδικές ταφές που χρονολογούνται πριν από 3.000 χρόνια μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Αλλά, μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί παιδική ταφή που να χρονολογείται στην περίοδο του Ολόκαινου. Δεν ξέρουμε πώς οι άνθρωποι αυτής της εποχής αντιμετώπισαν τα νεκρά παιδιά τους. Ελπίζουμε το συγκεκριμένο εύρημα να το αλλάξει αυτό».

Συγκεκριμένα, τα οστά του βραχίονα και του ποδιού του παιδιού αφαιρέθηκαν πριν την ταφή και τοποθετήθηκαν αλλού. «Η έλλειψη μακρών οστών είναι μια πρακτική που έχει τεκμηριωθεί σε αρκετές ταφές που χρονολογούνται στην ίδια χρονική περίοδο στην Ιάβα, στο Μπόρνεο και στη Φλόρες, αλλά είναι η πρώτη φορά που το παρατηρούμε σε παιδική ταφή», δήλωσε η Δρ Samper Carro. «Δεν ξέρουμε γιατί πραγματοποιήθηκε η απομάκρυνση των μακρών οστών, αλλά ίσως αντικατοπτρίζει κάποια πεποίθηση των ανθρώπων που έζησαν τη συγκεκριμένη στιγμή».


Ανακαλύφθηκε σπάνια παιδική ταφή 8.000 ετών στο νησί Alor της Ινδονησίας
Λεπτομέρεια της λίθινης πλάκας που βρίσκεται κάτω από τον κατακερματισμένο κρανίο. Επίσης, τρία κατακερματισμένα πλευρά και η δεξιά κλείδα.


Η εκτιμώμενη ηλικία του παιδιού με βάση τα δόντια αντιστοιχεί στα έξι με οκτώ έτη, αλλά ο σκελετός αντιστοιχεί σε παιδί τεσσάρων έως πέντε ετών. «Θέλουμε να διενεργήσουμε περαιτέρω έρευνα για να μάθουμε αν αυτός ο μικρός σκελετός σχετίζεται με τη διατροφή ή το περιβάλλον ή πιθανώς να συναντάται γενετικά στο συγκεκριμένο νησί», δήλωσε η Δρ Samper Carro.


Ανακαλύφθηκε σπάνια παιδική ταφή 8.000 ετών στο νησί Alor της Ινδονησίας
Αρθρωτό αριστερό και δεξί πόδι όπως ανασκάφηκε στο εργαστήριο

Ανακαλύφθηκε σπάνια παιδική ταφή 8.000 ετών στο νησί Alor της Ινδονησίας
Σκελετικά στοιχεία σε σκούρο γκρι τεκμηριωμένα από την ταφή και ανοικοδόμηση του μετωπιαίου οστού ενήλικα. Οι διαγώνιες γραμμές υποδεικνύουν τη θέση της ώχρας.


«Η προηγούμενη έρευνά μου στο Alor έδειξε ότι τα κρανία ενηλίκων ήταν επίσης μικρού μεγέθους. Αυτοί οι κυνηγοί είχαν κυρίως θαλασσινή διατροφή και υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μεγάλη συγκέντρωση πρωτεΐνης από μία μόνο πηγή τροφής μπορούσε να προκαλέσει συμπτώματα κακής διατροφής, τα οποία επηρεάζουν την ανάπτυξη. Ωστόσο, θα μπορούσαν να τρέφονται από άλλους επίγειους πόρους όπως βολβούς. Σε μια μελλοντική έρευνα θα μπορέσουμε να συγκρίνουμε την παιδική ταφή με άλλες ταφές ενηλίκων που χρονολογούνται στην ίδια χρονική περίοδο. Κατά αυτό τον τρόπο, ελπίζουμε να χτίσουμε ένα χρονολόγιο και μια γενική άποψη των ταφικών πρακτικών σε αυτήν την περιοχή για το χρονικό διάστημα πριν από περίπου 12.000 έως 7.000 χρόνια, που αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ελάχιστα».

Το άρθρο δημοσιεύεται στο Quaternary International.


Πηγή: The Archaeology News Network



Δεν υπάρχουν σχόλια