Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Λάρισα: Μεγάλη δωρεά της Σμαρώς Γκαράνη στο Λαογραφικό Μουσείο

Μια μεγάλη δωρεά, προ ολίγων ημερών, έκανε η κ. Σμαρώ Γκαράνη, τακτικό μέλος του Συλλόγου «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας» και φίλη της...

Λάρισα: Μεγάλη δωρεά της Σμαρώς Γκαράνη στο Λαογραφικό Μουσείο

Μια μεγάλη δωρεά, προ ολίγων ημερών, έκανε η κ. Σμαρώ Γκαράνη, τακτικό μέλος του Συλλόγου «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας» και φίλη της αείμνηστης Λένας Γουργιώτη, φόρο τιμής στον αείμνηστο σύζυγό της Μιχαήλ Γκαράνη, στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Ήδη έχουν παραδοθεί και ενταχθεί στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου δύο πολύτιμα αντικείμενα, ενώ τα υπόλοιπα είναι υπό τη διαδικασία επιλογής, καταγραφής και τεκμηρίωσης.


Σύμφωνα με δήλωση της Σμαρώς Γκαράνη:

«Καθώς συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια από τον θάνατο του αξέχαστου και πολυαγαπημένου μου συζύγου Μιχαήλ Γκαράνη, αποφάσισα να τιμήσω την ιερή μνήμη του, προσφέροντας στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας μια σειρά από συλλεκτικά αντικείμενα που με πολλή αγάπη και αφοσίωση συγκεντρώσαμε κατά τη διάρκεια του κοινού μας βίου και τα οποία πιστεύω ότι πρέπει πλέον να καταστούν κτήμα της πόλης και των επόμενων γενεών.

Ήδη παρέδωσα συμβολικά στη διευθύντρια του Μουσείου κ. Καλοκαιρινού, δύο από τα πολυτιμότερα αντικείμενα της συλλογής, προκειμένου να ενταχθούν στις μόνιμες συλλογές του ΛΙΜΛ και να εκτεθούν με τον προσήκοντα τρόπο, ενώ τα υπόλοιπα αντικείμενα βρίσκονται σε διαδικασία επιλογής, καταγραφής και τεκμηρίωσης, προκειμένου οσονούπω να μεταβιβαστούν και αυτά στο Μουσείο.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν και άλλες δωρεές, τόσο προς τον Σύλλογο «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας» όσο και προς τον Δήμο Λαρισαίων, για τις οποίες έχω αναθέσει στον δικηγόρο μου κ. Αστέριο Λαχανά να μεριμνήσει σχετικά. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο γραφεία που θα παραχωρηθούν, το ένα στον Δήμο Λαρισαίων και το άλλο στον Σύλλογο του Μουσείου.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η προσφορά μου γίνεται σε μια στιγμή που το Μουσείο διευθύνεται επιστημονικά από την εξειδικευμένη λαογράφο – αρχαιολόγο κ. Φανή Καλοκαιρινού, η οποία είναι η «ψυχή» του Μουσείου, συνεχίζοντας με ζήλο και αυταπάρνηση το έργο της αξέχαστης φίλης Λένας Γουργιώτη που σοφά την επέλεξε ως άξια διάδοχο και συνεχίστρια του μοναδικού και ανυπέρβλητου έργου που η ίδια προσέφερε.

Ευτυχή δε συγκυρία αποτελεί επίσης το γεγονός ότι σήμερα – και ελπίζω για πολλά χρόνια ακόμη – στη θέση του αντιδημάρχου Πολιτισμού βρίσκεται ο κ. Πάνος Σάπκας, η προσφορά του οποίου στην παραγωγή Πολιτισμού αναγνωρίζεται όχι μόνο σε τοπικό, αλλά επίσης σε πανελλαδικό και όχι μόνον επίπεδο.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη για την υποδοχή που μου επεφύλαξε, αλλά και για το γεγονός ότι αποδέχθηκε την ανωτέρω δωρεά, επιτρέποντάς μου να αποτίσω έτσι μέσω αυτής, έναν ελάχιστο φόρο τιμής στην ιερή μνήμη του αείμνηστου συζύγου μου Μιχαήλ Γκαράνη».


Δήλωση του δημάρχου Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη

«Είναι ιδιαίτερα σημαντική και συγκινητική η απόφαση της Σμαρώς Γκαράνη, στη μνήμη του συζύγου της Μιχάλη, να προχωρήσει σε μια μεγάλη δωρεά προς το Λαογραφικό Μουσείο της Λάρισας και στον Δήμο Λαρισαίων.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια ενέργεια, που αποδεικνύει γι’ άλλη μια φορά, τη μεγάλη αγάπη της Σμαρώς για τη Λάρισα. Ήδη τα πρώτα συλλεκτικά αντικείμενα έχουν παραδοθεί στο Λαογραφικό Μουσείο.

Την ευχαριστούμε. Να είναι σίγουρη ότι η δωρεά της θα αναδειχθεί και θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους ανθρώπους του Λαογραφικού Μουσείου».


Δήλωση του αντιδημάρχου Πολιτισμού Πάνου Σάπκα

Ο κ. Σάπκας, κατά τη διάρκεια μιας λιτής τελετής παράδοσης που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες όπως ορίζονται από το υγειονομικό πρωτόκολλο, ευχαρίστησε θερμά την κ. Γκαράνη για την προσφορά της, επισημαίνοντας ότι «σημαντικό μέρος των συλλογών των μουσείων προέρχεται από δωρεές προσωπικών ή οικογενειακών κειμηλίων.

Περνώντας από την κατηγορία των προσωπικών ή οικογενειακών κειμηλίων στην κατηγορία της συλλογικής πολιτιστικής κληρονομιάς, τα δωρηθέντα στο Μουσείο αντικείμενα διαφυλάσσονται, προστατεύονται και αξιοποιούνται στις ερευνητικές, εκθεσιακές και εκπαιδευτικές δράσεις του. Οπότε κάθε προσφορά, είναι ζωτικής σημασίας για το μουσείο μας κι εύχομαι να βρει μιμητές.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η συγκίνησή μου είναι μεγάλη, καθώς η κ. Γκαράνη είναι παλιά φίλη και “σύμμαχος” του Μουσείου και του έργου του και η προσφορά της διακατέχεται από μεγάλη αγάπη για την πόλη και από ένα πνεύμα ανιδιοτέλειας και γενναιοδωρίας.

Την ευχαριστούμε θερμά».


Η πρόεδρος του Συλλόγου Εύη Παπαχατζοπούλου

«Η σχέση της κυρίας Σμαράγδας Γκαράνη με το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο της πόλης μας έρχεται από το μακρινό παρελθόν. Η γνωριμία της με την αείμνηστη Λένα Γουργιώτη με αφορμή ένα συνέδριο, γρήγορα εξελίχθηκε σε σχέση φιλίας και αμοιβαίας εκτίμησης και αγάπης. Έκτοτε η κ.Γκαράνη είναι τακτικό μέλος του Συλλόγου του Μουσείου με σταθερή παρουσία και ένθερμη υποστήριξη του έργου.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου με αισθήματα ειλικρινούς ευγνωμοσύνης ευχαριστούμε θερμά την κυρία Γκαράνη για την γενναιόδωρη πρόθεση δωρεών της τόσο προς το ΛΙΜΛ, όσο και προς τον Σύλλογο».


Φανή Καλοκαιρινού

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την κ. Σμαρώ Γκαράνη για τη μεγάλη αυτή δωρεά και την εμπιστοσύνη που δείχνει προς το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο και το έργο του. Η κ. Γκαράνη, μέλος του Συλλόγου του Μουσείου, ήταν πολύ αγαπητή φίλη της αείμνηστης ιδρύτριας Λένας Γουργιώτη.

Η σπουδαιότητα της δωρεάς, πέραν του μεγάλου όγκου της, έγκειται στο ότι όλα τα αντικείμενα αποτελούν έργα υψίστης καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας και εμπλουτίζουν τις συλλογές του Μουσείου με τη μοναδικότητα και τη σπανιότητά τους.

Συμβολικά, η δωρεά ξεκινά με την παράδοση στο μουσείο δύο αντικειμένων: ενός περίτεχνου τραπεζιού, μιας γαλλικής αντίκας των αρχών του 20ού αι. και ενός διακοσμητικού αντικειμένου από πορσελάνη, μιας γόνδολας, της επωνυμίας Meissen. Τα υπόλοιπα αντικείμενα που η κ. Γκαράνη προτίθεται να δωρίσει στο Μουσείο είναι υπό διαδικασία επιλογής, in situ καταγραφής και τεκμηρίωσης».


Πηγή: LarisaNew




Δεν υπάρχουν σχόλια