Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μουσείο Μπενάκη «1821 Πριν και Μετά» – Πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση της έκθεσης

Σε ένα ζωντανό κύτταρο, που θα αφηγείται την ιστορία των νεότερων Ελλήνων από το 1770 έως το 1870 θα μετατραπεί το Μουσείο Μπενάκη το 2021 σ...

Μουσείο Μπενάκη «1821 Πριν και Μετά» – Πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση της έκθεσης

Σε ένα ζωντανό κύτταρο, που θα αφηγείται την ιστορία των νεότερων Ελλήνων από το 1770 έως το 1870 θα μετατραπεί το Μουσείο Μπενάκη το 2021 συμμετέχοντας στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Με τίτλο «1821 Πριν και Μετά» η μεγάλη επετειακή έκθεση, που διοργανώνει το Μπενάκη στο κτήριο της Πειραιώς 138 με τη σύμπραξη της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank θα εγκαινιαστεί τον Μάρτιο και θα διαρκέσει ως τον Οκτώβριο του 2021. Σε όλους τους χώρους του μουσείου, δηλαδή σε 3.500 τετραγωνικά μέτρα θα αναπτυχθούν επί έξι μήνες εκατό χρόνια ελληνικής ιστορίας. Πρώτη παρουσίαση αυτού του μεγάλου γεγονότος θα γίνει διαδικτυακά την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου στις 7 το βράδυ.

Η έκθεση θα αρθρωθεί σε τρεις ενότητες με την πρώτη να αρχίζει από το 1770 και τα Ορλωφικά και να φθάνει έως την έναρξη της Επανάστασης το 1821. Η δεύτερη ενότητα θα αφορά στην εξέλιξη του Αγώνα και θα ολοκληρώνεται με τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους από τον Ιωάννη Καποδίστρια και τέλος, η τρίτη ενότητα, αρχίζοντας με την άφιξη του νεαρού βασιλιά Όθωνα το 1833, θα ολοκληρωθεί το 1870.

Μουσείο Μπενάκη «1821 Πριν και Μετά» – Πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση της έκθεσης
Νικόλαος Φερεκείδης «Η υποδοχή του Βασιλέα Όθωνα της Ελλάδος στο Ναύπλιο», 1901 (αντίγραφο έργου του Peter von Hess , 1835). Συλλογή Εθνικής Τράπεζας

Η αφήγηση της Ιστορίας θα πραγματοποιηθεί μέσα από έργα τέχνης και αρχειακά τεκμήρια που διαθέτουν στις συλλογές τους οι τρεις τράπεζες, καθώς και μέσα από το πλούσιο υλικό που διαθέτει το Μουσείο Μπενάκη σε τεκμήρια εκείνης της εποχής, τα οποία συγκεντρώθηκαν χάρη στους δεσμούς εμπιστοσύνης που διατήρησε –ήδη από την ίδρυσή του– με τις οικογένειες των αγωνιστών και των πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821.

Στην έκθεση έτσι και μέσα από σημαντικά ζωγραφικά έργα, προσωπικά αντικείμενα πρωταγωνιστών της Επανάστασης και ιστορικά κειμήλια, πλαισιωμένα από σπάνιο αρχειακό υλικό, θα ζωντανέψουν:

Η πορεία προς την εθνική Επανάσταση, η εξέλιξη του πολέμου της ανεξαρτησίας, η ολοκλήρωση του Αγώνα, η δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και οι πρώτες δεκαετίες της ανάπτυξης και της λειτουργίας του.


Μουσείο Μπενάκη «1821 Πριν και Μετά» – Πρώτη διαδικτυακή παρουσίαση της έκθεσης
Κωνσταντίνος Βολανάκης «Η αποβίβαση του Καραϊσκάκη στο Φάληρο», 1895, ελαιογραφία σε καμβά. Συλλογή Τράπεζα της Ελλάδος

Παράλληλα, η αφήγηση θα πλαισιωθεί από χρηστικά αντικείμενα και τεκμήρια της ζωής των Ελλήνων με τρόπο που θα αποδίδει και την καθημερινότητα των ιστορικών περιόδων της έκθεσης.

Η παρουσίαση της επετειακής έκθεσης «1821 Πριν και Μετά» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση θα γίνει διαδικτυακά την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου στις 7 το βράδυ στην εκδήλωση «Ξεδιπλώνοντας 100 χρόνια ιστορίας σε μία έκθεση».


Η παρακολούθησή της μπορεί να γίνει μέσω: facebook.com/TheBenakiMuseum/live/ και benaki.org/1821beforenafter


Πηγή: Μ. Θερμού, MonoNews





Δεν υπάρχουν σχόλια