Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Άγαλμα θεάς 4.200 ετών βρέθηκε στην κεντρική Τουρκία

Τούρκοι αρχαιολόγοι βρήκαν το άγαλμα μιας θεάς  στο  Kültepe , ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο» σε μέγεθος που έχει ανακαλυφθ...

Άγαλμα θεάς 4.200 ετών βρέθηκε στην κεντρική Τουρκία

Τούρκοι αρχαιολόγοι βρήκαν το άγαλμα μιας θεάς στο Kültepe, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο» σε μέγεθος που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού στην περιοχή της Ανατολίας.

«Είμαστε χαρούμενοι που βρήκαμε ένα άγαλμα ύψους 45 εκατοστών. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό έργο τέχνης», δήλωσε ο Fikri Kulakoglu, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Kültepe απέχει 20 χιλιόμετρα από την κεντρική επαρχία Kayseri. Έγινε δεκτός στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2014.

Ο Kulakoglu δήλωσε ότι το άγαλμα της θεάς βρίσκεται στο εργαστήριο συντήρησης για τις απαραίτητες εργασίες προκειμένου να εκτεθεί στο μουσείο. «Αυτό το τεχνούργημα είναι περίπου 4.200 ετών», είπε, προσθέτοντας ότι όλα τα αγάλματα, αγαλματίδια και ειδώλια που βρέθηκαν στο Kültepe είναι γυναικεία. Δεν έχουν βρεθεί ειδώλια ανδρών μέχρι τώρα. «Τα γυναικεία ειδώλια είναι γυμνά, φέρουν διακοσμημένο θρόνο, ενώ πέφτουν πλεξούδες από την κόμη στην πλάτη τους», επισήμανε χαρακτηριστικά.


Άγαλμα θεάς 4.200 ετών βρέθηκε στην κεντρική Τουρκία

Τονίζοντας ότι το εύρημα είναι μοναδικό, συμπλήρωσε: «Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κομμάτι για εμάς… είναι ένα από τα πιο πολύτιμα έργα που δείχνουν θρησκευτικές πεποιθήσεις αυτής της περιοχής, του Kültepe».

Ο καθηγητής είπε ότι βρήκαν περίπου 20 νέα αντικείμενα κατά τη διάρκεια των φετινών ανασκαφών, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία.

Η φετινή ανασκαφική περίοδος διεξήχθη με περιορισμένο αριθμό ατόμων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.


Πηγή: The Archaeology News Network



Δεν υπάρχουν σχόλια