Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Σημαντικό τμήμα κτηρίου 700 ετών χρησιμοποιούταν ως αποθήκη ελαστικών στην Κωνσταντινούπολη

Τμήμα ενός ιστορικού ευκτήριου, που πιστεύεται ότι είναι 700 ετών, βρέθηκε στην πίσω αυλή ενός καταστήματος ελαστικών στην περιοχή Fatih της...

Σημαντικό τμήμα κτηρίου 700 ετών χρησιμοποιούταν ως αποθήκη ελαστικών  στην Κωνσταντινούπολη

Τμήμα ενός ιστορικού ευκτήριου, που πιστεύεται ότι είναι 700 ετών, βρέθηκε στην πίσω αυλή ενός καταστήματος ελαστικών στην περιοχή Fatih της Κωνσταντινούπολης.

Το κτιριακό κατάλοιπο, ένα σημαντικό μέρος του οποίου παραμένει ανέπαφο αλλά σε κακή κατάσταση λόγω της σύγχρονης χρήσης και αμέλειας, χρησιμοποιείται μέχρι πρότινος από έναν καταστηματάρχη για τη συντήρηση εκατοντάδων παλαιών ελαστικών.

Κατά την μεταφορά των ελαστικών και άλλων αντικειμένων από τον χώρο ο καταστηματάρχης ισχυρίστηκε στους δημοσιογράφους ότι η σύγχρονη οροφή που φέρει χαλύβδινες κολόνες και τοιχοποιία που περιβάλλει το εσωτερικό του, χτίστηκαν για την «προστασία του ιστορικού κτηρίου».

«Προστατεύουμε αυτό το μέρος από τότε που ήρθαμε φτάσαμε εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.


Σημαντικό τμήμα κτηρίου 700 ετών χρησιμοποιούταν ως αποθήκη ελαστικών  στην Κωνσταντινούπολη


Ο ιστορικός Süleyman Faruk Göncüoğlu σημείωσε ότι το κτήριο είναι ένα από τα σωζόμενα τμήματα του Μολδαβικού Ανακτόρου
, του καλούμενου και ως «Μπογδάν Σεράι». Πρόκειται για το ευκτήριο του Αγίου Νικολάου,  μια εκκλησία που χτίστηκε στη Βυζαντινή εποχή.

Το κτήριο βρισκόταν στο εσωτερικό κήπου γεμάτου δέντρων και λαχανικών. Ο κήπος βρίσκεται λίγα βήματα ανατολικά του «Κεφελή μεστζηδί», της παλιάς Μονής Μανουήλου. Από τον κήπο αυτό έχουμε θέα στο λιμάνι και σε όλη την απέναντι πόλη.

Το ευκτήριο αυτό είναι το μοναδικό που σώζεται άλλα δεν είναι γνωστό το όνομα του αγίου που τιμούσαν στον χώρο. Άλλοτε ήταν εκκλησία του Αγίου Νικολάου και ανήκε σε αρχαίο ανάκτορο, όπως συμπίπτουν οι χαρακτηρισμοί ως «Βλαχ-σεράι» και «Μπογδάν-σεράι». Σύμφωνα με αυτά, το Μπογδάν-σεράι κτίστηκε από τον Τέουτουλ Λογκοφέρτου, πρέσβη του Πέτρου Ραχέσκου, ηγεμόνα της Μολδαβίας. Εδώ κατοίκησε και ο ηγεμόνας της Μολδαβίας, όταν ήλθε στην Κωνσταντινούπολη για να προσφέρει στον Σουλεϊμάν την υποταγή της Μολδαβίας.


Σημαντικό τμήμα κτηρίου 700 ετών χρησιμοποιούταν ως αποθήκη ελαστικών  στην Κωνσταντινούπολη
Σχέδιο του ευκτήριου το 1877

Ο ναός αυτός δεν μνημονεύεται στην Βυζαντινή ιστοριογραφία. Εδώ μετά την Άλωση είχαν το κατάλυμα τους οι πρέσβεις και ηγεμόνες της Μολδαβίας, όταν έρχονταν στην Κωνσταντινούπολη. Κατά μια άλλη εκδοχή το ευκτήριο ήταν αρχαίο Βυζαντινό κτίριο και όχι Μολδαβικό. Βρίσκονταν εδώ ως κατάλυμα του επίσημου Βυζαντινού πατρικίου.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχουν κτιριακά κατάλοιπα ενός παλατιού που οι Οθωμανοί διεξήγαγαν την πολιτική τους στην περιοχή των Βαλκανίων και τιμούσαν τους ηγεμόνες τους, κάτι που δεν θα μπορούσαν καν να έχουν στην περιοχή τους», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Göncüoğlu.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το κτήριο είναι πολύ σημαντικό για τους αρχιτέκτονες και τους ιστορικούς που ασχολούνται με την Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα ανοιχτό εργαστήριο γνώσης για εκείνους.


Πηγή: Hurriyet Daily News, Wikipedia



Δεν υπάρχουν σχόλια