Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Smithsonian: Οι Δελφοί ανάμεσα στα δέκα αριστουργηματικά αρχαιολογικά μέρη του κόσμου

Ένας συναρπαστικός τόμος του Smithsonian είναι το βιβλίο "Απίστευτη αρχαιολογία: Τα εμπνευσμένα μέρη από το ανθρώπινο παρελθόν μας"...

Smithsonian: Οι Δελφοί ανάμεσα στα δέκα αριστουργηματικά αρχαιολογικά μέρη του κόσμου

Ένας συναρπαστικός τόμος του Smithsonian είναι το βιβλίο "Απίστευτη αρχαιολογία: Τα εμπνευσμένα μέρη από το ανθρώπινο παρελθόν μας", μια περιήγηση σε πολύ αλλά και λιγότερο γνωστά μέρη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, δείγματα της ανθρώπινης επινοητικότητας και επιμονής.

Στα μέρη που ξεχωρίζουν βρίσκεται ένας οικισμός των Βίκινγκ που ονομάζεται L’Anse Aux Meadows και μας παρέχει τις πληροφορίες για το πώς οι Βίκινγκς έφτασαν μέχρι εκεί, τον 11ο αιώνα και οι ανασκαφές του 1960 έφεραν στο φως οκτώ σπίτια, ένα κατάστημα ξυλουργικής, έναν κλίβανο ξυλάνθρακα και πολλά αντικείμενα.

Μεγάλης σημασίας είναι και το συγκρότημα Chaco Canyon στο Νέο Μεξικό, παράδειγμα της ανθρώπινης ανθεκτικότητας ενός από τους μεγαλύτερους αυτόχθονες πολιτισμούς στη Βόρεια Αμερική. Οι Ancestral Puebloans δημιούργησαν την πόλη γύρω στο 800 μ.Χ., με ένα σύστημα άρδευσης που συλλέγει και διανέμει βρόχινο νερό στη γύρω γη για να καλλιεργήσουν αραβόσιτο και φασόλια κάνοντας το μέρος σημαντικό τόπο εμπορικών συναλλαγών.

Οι Δίδυμοι Ναοί του Αμπού Σιμπέλ βρίσκονται στη δυτική όχθη του ποταμού Νείλου και είναι σκαλισμένοι σε βράχια από ψαμμίτη. Ο Αιγύπτιος Φαραώ Ραμσής Β’ εμπνεύστηκε από τη φυσική γεωλογία της περιοχής και διέταξε τη δημιουργία των ναών γύρω στο 1279 π.Χ. Ο ναός βρίσκεται έτσι ώστε, δύο φορές το χρόνο, το φως του ήλιου να μπαίνει από την πόρτα και να φωτίζει όλα τα αγάλματα μέσα στο ιερό, με εξαίρεση το άγαλμα του Πτα, ενός θεού που σχετίζεται με τον θάνατο. Στη δεκαετία του 1960 με ένα θεαματικό επίτευγμα μηχανικής, οι ναοί υψώθηκαν πάνω από 200 πόδια πάνω από την αρχική τους θέση, ώστε να σωθούν από το νερό.

Το Game Pass Shelter στην Αφρική είναι ένα έργο τέχνης, το οποίο βρίσκεται στα βουνά του Ντράκενσμπεργκ του KwaZulu-Natal, και υπολογίζεται ότι είναι 2.000 ετών. Τα σχέδια απεικονίζουν τόσο ανθρώπους όσο και ζώα, μαζί με μορφές μερικών ζώων-ατόμων που πιστεύουν ότι οι αρχαιολόγοι αντιπροσωπεύουν σαμανικές εμπειρίες.

Στο σύγχρονο ερημικό τοπίο του Ιράκ δεσπόζει μια περιφραγμένη μητρόπολη που χτίστηκε γύρω στο 4000 π.Χ. και φιλοξενεί ένα μεγάλο νεκροταφείο ανθρώπων που είναι θαμμένοι με είδη πολυτελείας, όπως πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμους λίθους.

Το ίδιο εντυπωσιακοί είναι οι βράχοι σε μια ζούγκλα της Ινδίας, στο δυτικό της μέρος, που ανακαλύφθηκαν το 1819. Αυτός ο συγκλονιστικός θησαυρός της βουδιστικής τέχνης και αρχιτεκτονικής χρονολογείται στον δεύτερο αιώνα π.Χ. Οι σπηλιές στους βράχους φιλοξενούσαν βουδιστές μοναχούς και διαθέτουν γλυπτά, σύνθετα αρχιτεκτονικά στοιχεία και εντυπωσιακούς πίνακες.

Τέλος ανάμεσα στις αριστουργηματικές περιοχές του κόσμου βρίσκονται και οι Δελφοί, εκεί που λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Η πόλη αναφέρεται από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων. Ήταν κέντρο της δελφικής Αμφικτυονίας. Οι Δελφοί διατήρησαν τη σημαντική τους θέση μέχρι τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., οπότε δόθηκε οριστικό τέλος στη λειτουργία του μαντείου με διάταγμα του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Α΄.


Πηγή: Αργ. Μποζώνη, The TOC




Δεν υπάρχουν σχόλια