Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γαλλία: Ανακαλύφθηκαν λείψανα μωρού και οικόσιτου ζώου ηλικίας 2.000 ετών

Λείψανα μωρού και οικόσιτου ζώου ηλικίας 2.000 ετών ανακαλύφθηκαν στην Γαλλία (Denis Gliksman/Inrap) Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψαν...

Γαλλία: Ανακαλύφθηκαν λείψανα μωρού και οικόσιτου ζώου ηλικίας 2.000 ετών
Λείψανα μωρού και οικόσιτου ζώου ηλικίας 2.000 ετών ανακαλύφθηκαν στην Γαλλία
(Denis Gliksman/Inrap)

Γάλλοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα ενός μωρού 2.000 ετών, θαμμένο με προσφορές αλλά και τα οστά που εικάζεται ότι ανήκουν σε οικόσιτο ζώο.   

Το μωρό, που πιστεύεται ότι ήταν περίπου ενός έτους, θάφτηκε στις αρχές του πρώτου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας, μέσα σε ένα ξύλινο φέρετρο μήκους 80 εκ., σφραγισμένο με καρφιά και διακοσμημένο με μία σιδερένια ετικέτα.   

Το φέρετρο τοποθετήθηκε σε τάφο 2 x 1 μ. και μεταξύ άλλων είχε μέσα περίπου 20 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου ενός αριθμού μικροσκοπικών αγγείων από τερακότα και γυάλινα δοχεία, που πιστεύεται ότι περιείχαν έλαια και φάρμακα, μισό χοίρο, τρία ζαμπόν και άλλα κομμάτια χοιρινού κρέατος καθώς και δύο κοτόπουλα χωρίς κεφάλι. 


Γαλλία: Ανακαλύφθηκαν λείψανα μωρού και οικόσιτου ζώου ηλικίας 2.000 ετών
Οι αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια της ανασκαφής (Denis Gliksman/Inrap)
  

Ο τάφος αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας ανασκαφής σε τοποθεσία στο αεροδρόμιο Clermont-Ferrand, στην κεντρική Γαλλία, κατά τη διάρκεια εργασιών για ένα αναπτυξιακό έργο στην περιοχή.   

Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι βρήκαν επίσης μία διακοσμητική καρφίτσα από χαλκό και ένα σιδερένιο δαχτυλίδι 30 εκατοστών συνδεδεμένο σε μια μεταλλική ράβδο, που πιστεύεται ότι είναι παιχνίδι.   

Το νεαρό ζώο, που ήταν επίσης θαμμένο με το μωρό, φορούσε ένα κολάρο με χάλκινα διακοσμητικά και ένα μικρό κουδούνι. 

Αρχαιολόγοι που βρίσκονταν στην ανασκαφή δήλωσαν συγκινημένοι από την ανακάλυψη, ιδιαίτερα δε, καθώς εντόπισαν και ένα μικρό δόντι που φαίνεται να ανήκει σε ένα μεγαλύτερο παιδί, το οποίο μπορεί να ήταν αδελφός του βρέφους. Το δόντι ήταν τοποθετημένο σε ένα κομμάτι από σπασμένο κέλυφος.   

Οι ενήλικοι συνήθως αποτεφρώνονταν στη Ρωμαϊκή Γαλατία ενώ τα παιδιά συχνά θάβονταν στην οικογενειακή ιδιοκτησία, υποδηλώνοντας ότι υπήρχε μια μεγάλη έπαυλη σε κοντινή απόσταση.   


Γαλλία: Ανακαλύφθηκαν λείψανα μωρού και οικόσιτου ζώου ηλικίας 2.000 ετών
Ο χώρος της ανασκαφής (Denis Gliksman/Inrap)

«Τα αντικείμενα που συνοδεύουν αυτόν τον αποθανόντα είναι απολύτως εξαιρετικά, τόσο από άποψη ποσότητας όσο και ποιότητας», δήλωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογικής Έρευνας (INRAP).   

«Μια τέτοια αφθονία αγγείων και τροφών, καθώς και προσωπικών αντικειμένων που βρέθηκαν με το μωρό στον τάφο, υπογραμμίζουν την προνομιακή θέση στην οποία ανήκε η οικογένειά του. Αυτό που προκαλεί εντύπωση εδώ είναι το κολάρο και το κουδούνι που βρέθηκαν πάνω στα οστά του σκύλου, που έχει θαφτεί με το μωρό».   

Ο Laurence Lautier, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανασκαφή στο Clermont-Ferrand, είπε ότι το εύρημα ήταν «ασυνήθιστο λόγω της αφθονίας αγγείων και προσφορών. Σε αυτόν τον τύπο τάφου βρίσκουμε συχνά ένα ή δύο αγγεία. Εδώ υπάρχουν περίπου 20 καθώς και πολλές προσφορές τροφών».   

Είπε στο AFP ότι ο αριθμός των αντικειμένων στον τάφο υποδηλώνει «μια συγκεκριμένη κοινωνική κατάσταση. Μια οικογένεια που ήταν σαφώς πολύ πλούσια» και ότι τα αγγεία ενδεχομένως να περιείχαν «τις τροφές και το ποτό από το νεκρικό συμπόσιο της κηδείας».   

Οι ανασκαφές στην περιοχή αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τον Φεβρουάριο.   


Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από Guardian



Δεν υπάρχουν σχόλια