Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο Τοίχος της Μνήμης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας

Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε ο Τοίχος της Μνήμης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας από την ΕΦΑ Ημαθίας. Αρχές του περασμένου Οκτώβρη, ξεκίνησε ...

Ο Τοίχος της Μνήμης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας

Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε ο Τοίχος της Μνήμης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας από την ΕΦΑ Ημαθίας. Αρχές του περασμένου Οκτώβρη, ξεκίνησε να δημιουργείται το εντυπωσιακό αυτό έργο, φέρνοντας στο φως εικόνες του παρελθόντος, ενός παρελθόντος που κάνει την πόλη της Βέροιας πιο πλούσια ιστορικά.

Μέσα στη νύχτα, η αντίθεση ανάμεσα στο άσπρο και το μαύρο, το σκοτάδι και το φως, βγάζει νικητή το φως, αναδεικνύοντας πορτρέτα ανθρώπων που κάποτε πάτησαν αυτή τη γη, κατακτώντας μέσα από την τέχνη την αθανασία.

Μέσα Δεκέμβρη, ο Τοίχος της Μνήμης πήρε σάρκα και οστά, φωτίζοντας το Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας. Η μεταλλική κατασκευή μήκους 50 μέτρων, που σχεδιάστηκε στον αύλειο χώρου του Μουσείου, από εδώ και πέρα φιλοξενεί, προστατεύει και αναδεικνύει 124 μαρμάρινα πορτρέτα Βεροιωτών. Το έργο ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Οι μορφές των προγόνων των Βεροιωτών θα φωτίζουν και θα συντροφεύουν τους νυχτερινούς περιπατητές της οδού Ανοίξεως.


Ο Τοίχος της Μνήμης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας

Τα φώτα στο Τοίχος της Μνήμης άναψαν στις 21 Δεκεμβρίου, φέρνοντας το έργο ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωσή του. Η Προϊστάμενη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη, δημοσίευσε φωτογραφίες με τον φωταγωγημένο τοίχο σε σχετική σελίδα της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είπαμε και εμείς να ανάψουμε, όχι ακριβώς τα φωτάκια του δένδρου, αλλά τα φώτα του “τοίχου της μνήμης”», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι προ αιώνων κεκοιμημένοι επέστρεψαν πια για τα καλά στην καθημερινότητα της γενέθλιας πόλης και αγρυπνούν “Μνήμης Χάριν”, χαρίζοντας αντίδωρο ακριβό, την πολύτιμη Α-λήθεια τους».


Ο Τοίχος της Μνήμης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας

Τα εγκαίνια πρόκειται να πραγματοποιηθούν, αν φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες, στα μέσα της Άνοιξης. Καθημερινά στην πόλη της Βέροιας, όλο και περισσότερες εικόνες «ζώντων» και «ηρώων» βρίσκουν την θέση τους στο φως, χάρη στην ομάδα των συντηρητών που ανέλαβαν αυτό το δύσκολο, αλλά και ντελικάτο έργο. Πραγματοποιούνται ειδικές εργασίες προκειμένου να συντηρηθούν, να αποκατασταθούν και να αναρτηθούν με ακρίβεια χιλιοστού όλα τα ανάγλυφα, αρκετά από τα οποία ζυγίζουν εκατοντάδες κιλά.

«Να βρει επιτέλους, η Βέροια, την θέση που αξίζει σαν θησαυροφυλάκιο της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας του “Κοινού των Μακεδόνων”»

Η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη, έγραψε χαρακτηριστικά στης 1 Οκτωβρίου, όταν και ξεκινούσε ο Τοίχος της Μνήμης, στην πόλη της Βέροιας.

«Σήμερα οι πρώτες δυο εικόνες κρεμάστηκαν στον τοίχο της μνήμης. Θα ακολουθήσουν άλλες 122! Με την αμήχανη αθωότητα της ύστερης αρχαιότητας, αν είχαν τα χρώματά τους, θα θύμιζαν τα ύστερα πορτραίτα του Φαγιούμ ή τις πρώτες εικόνες των αγίων. Τώρα τα πρόσωπά τους λάμπουν στο φως, σαν να χαίρονται που μπορούν και πάλι να απολαμβάνουν ένα ηλιόλουστο πρωινό.


Ο Τοίχος της Μνήμης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας

Λίγο παραπέρα ετοιμάζονται οι τιμητικοί βωμοί ανδρών και γυναικών, που διακρίθηκαν και κέρδισαν τον έπαινο της πόλης και στην πίσω αυλή περιμένει έτοιμη η σαρκοφάγος. Ο Έρωτας και η Νίκη σηκώνουν ακάματοι τεράστιες γιρλάντες φθινοπωρινής αφθονίας και οι δυο φουσκομάγουλες Γοργόνες μοιάζουν να αναρωτιούνται, αν τα φιδάκια τους θα τρομάξουν επαρκώς τους θεατές.

Λίγο-λίγο, βήμα-βήμα το αρχαιολογικό μουσείο της Βέροιας πλησιάζει τον στόχο. Να βρει επιτέλους την θέση που αξίζει σαν θησαυροφυλάκιο της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας του “Κοινού των Μακεδόνων”».


Πηγή: Χρ. Μαυρέα, MaxMag



Δεν υπάρχουν σχόλια