Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Το θρυλικό Στόουνχεντζ «μεταφέρθηκε στην Αγγλία από την Ουαλία»

To περίφημο Στόουνχεντζ, το οποίο εδώ και χιλιετίες σκιάζει με τη μυστικιστική γοητεία του την κοιλάδα του Σόλσμπερι, κατασκευάστηκε με μονό...

Το θρυλικό Στόουνχεντζ «μεταφέρθηκε στην Αγγλία από την Ουαλία»

To περίφημο Στόουνχεντζ, το οποίο εδώ και χιλιετίες σκιάζει με τη μυστικιστική γοητεία του την κοιλάδα του Σόλσμπερι, κατασκευάστηκε με μονόλιθους ενός αρχαιότερου μνημείου που αποσυναρμολογήθηκε και μεταφέρθηκε από την Ουαλία, αποκαλύπτει νέα μελέτη που παρουσιάζεται σε ντοκιμαντέρ του BBC.

«Όλα μπορεί να ανατραπούν» ισχυρίζεται σε μια νέα μελέτη του στο ντοκιμαντέρ του BBC 2, ο Mike Parker Pearson, καθηγητής της ύστερης βρετανικής προϊστορίας στο University College του Λονδίνου και η δήλωσή του αφορά μια δημοσίευση που έκανε στο περιοδικό Antiquity για το περίφημο Στόουνχεντζ, το οποίο εδώ και χιλιετίες σκιάζει με τη μυστικιστική γοητεία του την κοιλάδα του Σόλσμπερι. 

Το νεολιθικό μνημείο των 5.000 ετών είναι ένας από τους διασημότερους αρχαιολογικούς χώρους στη Βρετανία –και σίγουρα ο πιο μυστηριώδης, αφού κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι ακριβώς αντιπροσωπεύει ή πώς χρησιμοποιούταν. Το αίνιγμα προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο που αναζητούν πνευματικές συνδέσεις με το παρελθόν.


Το θρυλικό Στόουνχεντζ «μεταφέρθηκε στην Αγγλία από την Ουαλία»


Οι «κρεμαστοί λίθοι» όπως είναι η ονομασία τους στα στην αρχαία αγγλική γλώσσα (Stanhen gist) σύμφωνα και με παλιότερη έρευνα είναι μνημείο εκ μεταφοράς με ορισμένους από τους μονόλιθους να έχουν μεταφερθεί από λατομείο στους λόφους του Πρέσελι στη δυτική ακτή της Ουαλίας, περισσότερο από 250 χιλιόμετρα μακριά.

Ο Pearson υποστηρίζει κάτι παρόμοιο λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία που συνδέουν το Στόουνχεντζ με το αρχαιότερο μεγαλιθικό μνημείο του Waun Mawn, περίπου 300 χλμ. μακριά.

Τώρα, ερευνητές του University College London αναφέρουν στην επιθεώρηση Antiquity ότι κάποιοι από τους μεγαλύτερους μονόλιθους αρχικά σχημάτιζαν έναν ακόμα αρχαιότερο κύκλο κοντά στο Πρέσελι.

Ο κύκλος της Ουαλίας έχει διάμετρο 110 μέτρων, ακριβώς όσο η τάφρος που περιβάλλει τον κύκλο του Στόουνζεντζ. Τουλάχιστον ένας από τους μονόλιθους του Στόουνχεντζ ταιριάζει με τις τρύπες που βρέθηκαν στον κύκλο της Ουαλίας.

Και τα δύο μνημεία ήταν προσανατολισμένα προς τη θέση που ανατέλλει ο ήλιος το θερινό ηλιοστάσιο.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής Parker Pearson πιστεύει ότι ο νεολιθικός πληθυσμός του Πρέσελι πήρε μαζί του το προγονικό μνημείο όταν αναγκάστηκε να μετακομίσει.

«Είναι σαν να εξαφανίστηκαν. Ίσως οι περισσότεροι κάτοικοι μετανάστευσαν και πήραν μαζί τους τους μονόλιθους –την προγονική ταυτότητά τους» είπε σύμφωνα με το Reuters.


Το θρυλικό Στόουνχεντζ «μεταφέρθηκε στην Αγγλία από την Ουαλία»
Ίχνη του αρχικού μνημείου βρέθηκαν στη θέση Waun Mawn κοντά στους λόφους του Πρέσελι

Όπως αναφέρει το BBC, τα περισσότερα νεολιθικά μνημεία της Βρετανίας κατασκευάστηκαν κοντά σε λατομεία.

Μόνο τέσσερις μονόλιθοι παραμένουν σήμερα στον αρχαιολογικό χώρο της Ουαλίας, όμως οι τρύπες που βρέθηκαν στη νέα έρευνα δείχνουν ότι επρόκειτο για έναν μεγάλο κύκλο από 30 με 50 όρθιους βράχους.

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι έχει ηλικία 5.400 ετών, είναι δηλαδή τέσσερις αιώνες αρχαιότερο από το Στόουνχεντζ.

Μέχρι σήμερα μελετητές και αρχαιολόγοι έχουν διατυπώσει πολλές απόψεις για αυτούς που έχτισαν το μνημείο. Ανάμεσα στις αμφισβητούμενες μαρτυρίες είναι αυτή που συνδέεται με το μάγο Μέρλιν και τη συμβουλή του να πάρουν τους ογκόλιθους από τη νήσο της Ιρλανδίας από ένα άλλο μεγαλιθικό μνημείο στη θέση Κίλαρ σύμφωνα με το έργο «Ιστορία των Βασιλέων της Βρετανίας» του Τζέφρεϊ του Μονμάουθ το 1135 μ.Χ, αυτή του Γουόλτερ Τσάρλτον το 1663 ότι ανεγέρθηκε από Δανούς, του Τζον Όμπρεϊ ότι ήταν ναός χτισμένος από τους Δρυΐδες, Εκαταίος ο Αβδηρίτης και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρουν στα έργα τους έναν λαό με το όνομα Υπερβόρειοι και είχαν κατασκευάσει έναν μεγάλο κυκλικό ναό όπου λατρεύανε το θεό Απόλλωνα.   

Από όλα τα προηγούμενα το μόνο βέβαιο είναι η προέλευση των λίθων που σύμφωνα με ανάλυση λαξεύτηκαν και μεταφέρθηκαν από λατομεία της Ουαλίας και της νοτιοδυτικής Αγγλίας και ότι υπήρξε για 1.500 χρόνια περίπου ως λατρευτικός χώρος και ως αστρονομικό παρατηρητήριο, ενώ η ανέγερσή του έγινε μεταξύ του 3.000 π.Χ και του 2000 π.Χ.

Το BBC υπερηφανεύεται ότι «η ανακάλυψη έγινε στη διάρκεια των γυρισμάτων του Stonehenge: The Lost Circle Revealed», το οποίο θα προβληθεί το βράδυ της Παρασκευής από το βρετανικό δίκτυο.


Πηγή: in.gr, LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια