«Το ζητούμενο είναι να δούμε τι συμβαίνει στην περιοχή, ώστε να τεκμηριώσουμε και την σχέση της με την υπόλοιπη αρχαιολογική σύνδεση της ευρ...
«Το ζητούμενο είναι να δούμε τι συμβαίνει στην περιοχή, ώστε να τεκμηριώσουμε και την σχέση της με την υπόλοιπη αρχαιολογική σύνδεση της ευρύτερης περιοχής, κι αν δεν σκάψουμε και στη Χρυσοστόμου Θέμελη, αυτό δεν θα είναι δυνατόν να το διαπιστώσουμε», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ Καλαμάτας, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά, σχετικά με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της περιοχής της Υπαπαντής. Πρόσθεσε δε, ότι αν οι διαδικασίες κυλήσουν ομαλά, οι ανασκαφικές εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν τον προσεχή Ιούνιο.
«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων ποτέ δεν ήταν αντίθεση και στις εισηγήσεις που είχε κάνει τότε που είχε υποβληθεί η τροποποιημένη μελέτη το 2011, γιατί η αρχική του 2001 δεν προέβλεπε ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Οι δύο εφορείες τότε (πριν την ενοποίηση του 2014 ΛΗ ΕΠΚΑ κ 26η ΕΒΑ) είχαν εισηγηθεί θετικά για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων όπως προβλεπόταν στην τότε υποβληθείσα μελέτη» σημείωσε η κ. Μηλίτση και αναφερόμενη στο χρονικό της υπόθεσης, πρόσθεσε:
«Ωστόσο μετά από γνωμοδότηση του ΚΑΣ τότε, είχε κριθεί ότι δεν ήταν για το καλό των αρχαιοτήτων να αναδειχθούν, επειδή ακριβώς όπως είχα πει και στο δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν υπήρχαν τα στοιχεία στο αρχείο μας. Όμως μετά από έρευνα που κάναμε στο αρχείο ανακαλύψαμε πολλά στοιχεία που δεν τα είχαμε υπόψη μας το 2011. Από τα στοιχεία λοιπόν αυτά προέκυψε ότι τα αρχαία που είχαν καταχωθεί τη δεκαετία του 60 δεν είχε γίνει όπως έπρεπε, αλλά καταχώθηκαν κατά κάποιον τρόπο «αυθαίρετα», άρα η κατάσταση των αρχαιοτήτων κάτω από το πλακόστρωτο δεν είναι η ενδεδειγμένη. Όλα αυτά τα νέα δεδομένα στη συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 9 Φεβρουαρίου τέθηκαν υπόψη και γνωμοδότησε θετικά ως προς την εκ νέου ανασκαφή και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, ανάλογα βεβαίως με το τι ακριβώς θα αποκαλυφθεί. Θα ακολουθήσει μελέτη για να δούμε αν μπορούν να αναδειχθούν και τι μέρος απ’ αυτά μπορούν να αναδειχθούν. Το ουσιαστικό είναι ότι έχουμε μια απόφαση του υπουργείου πολιτισμού με βάση τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ στην οποία εγκρίνεται η διενέργεια της έρευνας σ αυτή τη Ν- ΝΑ περιοχή της πλατείας Υπαπαντής» επισήμανε η κ. Μηλίτση.
Προφανώς πως μας είπε, η αρχαιολογική κοινότητα θέτει κάποιες προϋποθέσεις κάθε φορά προκειμένου να προχωρήσει η ανάδειξη των ευρημάτων της κάθε ανασκαφής, γι’ αυτό και στην συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου αναφέρεται η διατύπωση ότι η ανάδειξη θα γίνει εφόσον κριθεί εφικτή.
«Θα γίνει έρευνα και μάλιστα εξαντλητική για να αποκαλυφθούν οι αρχαιότητες, γιατί στην προηγούμενη ανασκαφή του 60, δεν είχε εξαντληθεί έρευνα και δεν είχαν φτάσει στα βαθύτερα στρώματα, παρά μόνο μέχρι ευρήματα του 4ου αιώνα π.Χ. ,ενώ φαίνεται ότι υπάρχουν και προγενέστερα. Αφού γίνει λοιπόν συνολικά η έρευνα θα κριθεί κατάσταση διατήρησης των αρχαιοτήτων. Δηλαδή αν έχεις έναν τοίχο που η λιθοδομή του δεν διατηρείται σωστά και τον αφήσεις εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, μακροπρόθεσμα αυτό θα οδηγήσει στην περαιτέρω φθορά του. Τότε συνήθως προτείνουμε την κατάχωση για λόγους προστασίας των ευρημάτων. Θα το δούμε κατά περίπτωση το ποια σημεία μπορεί να είναι κατάλληλα να αναδειχθούν. Από το φωτογραφικό υλικό που έχω υπόψη μου, θεωρώ ότι κάποιοι απ’ αυτούς τους τοίχους μάλλον θα είναι δυνατόν να διατηρηθούν ορατοί. Από κει και πέρα θα ρέπει να προχωρήσουμε στην εκπόνηση της σχετικής μελέτης που θα περιγράφει τον τρόπο που θα γίνει η ανάδειξη».
Σχετικά με τα όρια της ανασκαφής και την επέκτασή τη και επί της οδού Χρ. Θέμελη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας διευκρίνισε:
«Η απόφαση λέει ακριβώς ότι η έρευνα πρέπει να επεκταθεί επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη, όπου είχαν κατά το παρελθόν αποκαλυφθεί οικοδομικά λείψανα. Μετά από την έρευνα του αρχείου που έκανε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, φάνηκε ότι τα αρχαία κατάλοιπα δεν ήταν ουσιαστικά επί της πλατείας όπως είχαν περιγραφεί κατά προσέγγιση στην μελέτη που είχε υποβληθεί το 2011, αλλά στη συγκεκριμένη γωνία είναι το τμήμα ενός τοίχου. Όλα αυτά υπόλοιπα αρχαία που είχε αποκαλύψει ο Γιαλούρης είναι επί της οδού Χρυσοστόμου Θέμελη. Δηλαδή εμείς περιμένουμε στην νοτιοανατολική γωνία της Υπαπαντής να βρούμε ένα τμήμα ενός τοίχου και δεν θα έχει άλλα πράγματα εκεί. Το ζητούμενο όμως είναι να σκάψουμε όχι τα δυο τρία μέτρα του τοίχου, αλλά να δούμε τι συμβαίνει στην περιοχή ώστε να τεκμηριώσουμε και την σχέση της με την υπόλοιπη αρχαιολογική σύνδεση της ευρύτερης περιοχής. Το ζητούμενο για μένα είναι να καταλάβουμε τι ακριβώς κτίριο έχουμε εκεί κι αν δεν σκάψουμε και στη Χρυσοστόμου Θέμελη, αυτό δεν θα είναι δυνατόν να το διαπιστώσουμε. Η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας άλλωστε σήμερα δίνει πολλές λύσεις και δυνατότητες να μην αποκοπεί ποτέ ο δρόμος από την κυκλοφορία και διατηρώντας μάλιστα τα αρχαία, έστω και εν μέρει ορατά».
Τέλος, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών η κ. Μηλίτση απάντησε:
«Ένα έτος είναι υπεραρκετό για να γίνουν όλα αυτά. Εμείς σύμφωνα με την απόφαση που μας κοινοποιήθηκε την Παρασκευή 26/3, στείλαμε χθες (29/3) στον δήμο Καλαμάτας τον προϋπολογισμό και θέτοντας το χρονοδιάγραμμα των 12 μηνών. Εφόσον γίνει και η απαραίτητη τροποποίηση του έργου, να γίνει το τεχνικό δελτίο του υπουργείου, οπότε αν όλοι δουλέψουμε σωστά, μπορούμε να ξεκινήσουμε την έρευνα, τον Ιούνιο».
Πηγή: Μ. Τομαρά, ΕΡΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια