Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ο γοτθικός αριστουργηματικός ναός του Γουέλς αποκτά το πρώτο γλυπτό σύγχρονης τέχνης

Ο ναός που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο όμορφα και ποιητικά δείγματα γοτθικής τέχνης βρίσκεται στο Σόμερσετ της Αγγλίας. Ο καθεδρικό...

Ο γοτθικός αριστουργηματικός ναός του Γουέλς αποκτά το πρώτο γλυπτό σύγχρονης τέχνης
Ο ναός που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο όμορφα και ποιητικά δείγματα γοτθικής τέχνης βρίσκεται στο Σόμερσετ της Αγγλίας.

Ο καθεδρικός ναός του Γουέλς, ένα από τα θαύματα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, ετοιμάζεται να υποδεχθεί σε μια από τις κόγχες του, που είναι διακοσμημένες με σπουδαία αγάλματα, ένα γλυπτό του βραβευμένου Βρετανού γλύπτη Άντονι Γκόρμλεϊ.

Ο ναός που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο όμορφα και ποιητικά δείγματα γοτθικής τέχνης βρίσκεται στο Σόμερσετ της Αγγλίας και είναι αφιερωμένος στον Απόστολο Ανδρέα.

Χτισμένος από το 1176 έως το 1450, ο ναός με τυπικό στιλ που ήταν διαδεδομένο στα τέλη του 12ου και στις αρχές του 13ου αιώνα, έχει συνολικά 300 γλυπτές φιγούρες και θεωρείται «ο υπέρτατος θρίαμβος των συνδυασμένων πλαστικών τεχνών στην Αγγλία». Είναι διατηρητέος αλλά αυτό δεν εμπόδισε το συμβούλιο του καθεδρικού ναού να ζητήσει από τον Βρετανό γλύπτη την παραγωγή ενός νέου έργου που θα εκτίθεται στο Δυτικό Μέτωπό του.


Ο γοτθικός αριστουργηματικός ναός του Γουέλς αποκτά το πρώτο γλυπτό σύγχρονης τέχνης
Η δυτική όψη που θα υποδεχθεί το έργο του Γκόρμλεϊ.
Φωτό: Wells Cathedral

Το γλυπτό του Γκόρμλεϊ θα είναι από χυτοσίδηρο, λίγο μεγαλύτερο από το φυσικό μέγεθος ενός ανθρώπου και θα τοποθετηθεί στη δυτική πλευρά, δίπλα σε πολλές παραστάσεις της ανθρώπινης μορφής, από τις ιστορίες της Παλαιάς Διαθήκης έως την ανάσταση, από βασιλιάδες και επισκόπους μέχρι αγγέλους και αποστόλους.

Ο Γκόρμλεϊ δήλωσε ότι επέλεξε αυτήν τη θέση, σε μια άκρη, σαν να είναι το έργο του το τελευταίο βιβλίο ενός ραφιού βιβλιοθήκης. Το έργο του θα επιχειρήσει να επικαλεστεί την αίσθηση της απομόνωσης και της έκθεσης σε αυτήν τη γωνία ενός γοτθικού αριστουργήματος.

«Σκοπός μου είναι να εμπλέξω το μάτι και το σώμα του θεατή σε μια συναισθητική προβολή, ώστε να εξετάσουμε τον χρόνο μας μέσα στο καταφύγιο άλλων εποχών» είπε ο Γκόρμλεϊ.


Ο γοτθικός αριστουργηματικός ναός του Γουέλς αποκτά το πρώτο γλυπτό σύγχρονης τέχνης
Τα αγάλματα που κοσμούν τις κόγχες του καθεδρικού ναού.
Φωτο: Wells Cathedral

Το έργο του Γκόρμλεϊ επελέγη ώστε να δημιουργηθεί μια συνομιλία ανάμεσα σε έργα τέχνης μεσαιωνικής και μοντέρνας, αρχαίας και σύγχρονης, μέσα από τις αντιθέσεις και τη συμπληρωματικότητα.

Σημασία έχει η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και έργο δεν είναι μόνο το γλυπτό, είπε η επιτροπή. Το έργο του Γκόρμλεϊ θα είναι «διάλογος με όλα αυτά τα στοιχεία και μάλιστα με το Δυτικό Μέτωπο, ως σημαντικό επίτευγμα της γοτθικής αρχιτεκτονικής».


Πηγή: LiFO



Δεν υπάρχουν σχόλια