Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ιστορική απόφαση του ΚΑΣ για την ανάδειξη της Αρχαίας Κορώνης και το δρόμο παράκαμψης του Πεταλιδίου

Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, χθες, για το δρόμο της παράκαμψης του Πεταλιδίου (Τζάνε-Κ...

Ιστορική απόφαση του ΚΑΣ για την ανάδειξη της Αρχαίας Κορώνης και το δρόμο παράκαμψης του Πεταλιδίου

Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, χθες, για το δρόμο της παράκαμψης του Πεταλιδίου (Τζάνε-Καλαμάτα) και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Κορώνης (που βρίσκεται στο λόφο πάνω από το Πεταλίδι). 

Το ΚΑΣ επέλεξε την κατασκευή σήραγγας, μήκους περίπου 280 μέτρων, ώστε να μην περνάει ο οδικός άξονας μέσα από το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο -πρόκειται για μια μεγάλη αρχαία πόλη που περιμένει να αναδειχθεί. Για την απόφαση αυτή του ΚΑΣ, όπως φαίνεται από σχετικό δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η περιφερειακή αρχή μπορεί να μην πανηγυρίζει, καθώς είναι η πιο δαπανηρή από τρεις προτεινόμενες επιλογές, ωστόσο το σημαντικό είναι πως ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια δεν έχει το σύνολο των χρημάτων για τη συγκεκριμένη επιλογή και απέσπασε τη δήλωση ότι θα υπάρξει οικονομική συμμετοχή στο έργο από τον κρατικό προϋπολογισμό…

Ειδικότερα στο δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου σημειώνονται σχετικά τα εξής: “Συνεδρίασε χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του Υπουργείου Πολιτισμού και έλαβε απόφαση σχετικά με την όδευση του δρόμου Τζάνε – Καλαμάκι, στην παράκαμψη Πεταλιδίου.

Η συνεδρίαση είχε ως συγκεκριμένο αντικείμενο την επιλογή μιας εκ των τριών εναλλακτικών προτάσεων που είχαν υποβληθεί από τη μελετήτρια της Περιφέρειας, από τις οποίες το ΚΑΣ επέλεξε την πλέον κοστοβόρα, ύψους πλέον των 20.000.000 ευρώ, τα οποία όμως η Περιφέρεια δεν έχει τη δυνατότητα να διαθέσει.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, χθες, Τετάρτη 21 Απριλίου, επικοινώνησε με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Διδασκάλου σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού και Πρόεδρος του ΚΑΣ, Γεώργιος Διδασκάλου τον ενημέρωσε για την ομόφωνη απόφαση των μελών του Αρχαιολογικού Συμβουλίου και στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης σε επικοινωνία που είχε με την Υπουργό, ζήτησε τα επιπλέον χρήματα να βαρύνουν τον εθνικό προϋπολογισμό, κάτι που έγινε αποδεκτό από πλευράς Υπουργείου.

Όπως τονίζει ο Περιφερειάρχης: “Ως γνωστόν, το συγκεκριμένο έργο έχει “κακοπάθει” εξαιτίας της απαράδεκτης μελέτης και της μή διόρθωσής της κατά τον παρελθόντα χρόνο”.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Πέμπτη 22 Απριλίου, ο Περιφερειάρχης θα έχει τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και με τον Δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Αθανασόπουλο, με θέμα το Αρχαιολογικό Μουσείο στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης”.



Δεν υπάρχουν σχόλια