Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Συνελήφθη 59χρονος αλλοδαπός για κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων

Συνελήφθη, πρωινές ώρες της 11-6-2021 σε περιοχή της Λακωνίας, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρ...

Συνελήφθη 59χρονος αλλοδαπός για κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων

Συνελήφθη, πρωινές ώρες της 11-6-2021 σε περιοχή της Λακωνίας, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 59χρονος αλλοδαπός, για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών, αναφορικά με άτομο που προβαίνει σε αναζήτηση αρχαιοτήτων, με τη χρήση ανιχνευτή μετάλλων και κατέχει παράνομα αρχαία κινητά μνημεία, κλιμάκιο αστυνομικών της ανωτέρω Υπηρεσίας μετέβη στην περιοχή της Λακωνίας, εντόπισε τον 59χρονο και πραγματοποίησε έρευνα στην οικία του καθώς και σε οχήματα που χρησιμοποιούσε.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν μέχρι και ανάρτηση στην οποία φέρεται να πωλούσε ακόμη και σπαθί των Βίκινγκς!

Στη «φάκα» της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος έπεσε ένας 59χρονος Πολωνός, ο οποίος προσπαθούσε να πουλήσει αρχαία αντικείμενα μεγάλης πολιτιστικής αξίας μέσω του Διαδικτύου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 59χρονος μέχρι και την περασμένη Παρασκευή όπου συνελήφθη είχε καθαρό ποινικό παρελθόν, ενώ στις Αρχές σήμανε συναγερμός όταν κατά τις ίδιες πηγές ο ίδιος δήλωσε στους αστυνομικούς ότι είναι στρατιωτικός που κατά το παρελθόν ανήκε στον ρωσικό στρατό και μάλιστα -όπως φέρεται να ισχυρίστηκε- είχε συμμετάσχει στον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Η σύλληψή του 59χρονου πρώην στρατιωτικού, ο οποίος ζει στη χώρα μας τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια, ήταν κινηματογραφική.  Αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μετέβησαν στη Λακωνία και αφού πέρασαν χειροπέδες στον αρχαιοκάπηλο έκαναν «φύλλο και φτερό» το σπίτι όπου διέμενε, καθώς και τα οχήματα που χρησιμοποιούσε. Μεταξύ άλλων, κατάσχεσαν βάση αγγείου, προϊστορικών χρόνων (2ης π.Χ. χιλιετίας),  ένα δηλαδή εξαίρετο δείγμα της μεσοελλαδικής ή της ύστερης εποχής του χαλκού η αξία του οποίου εκτιμάται ότι αγγίζει τα 30.000 ευρώ.


Συνελήφθη 59χρονος αλλοδαπός για κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

- Βάση αγγείου, με χαμηλή κωνική βάση, προϊστορικών χρόνων (2ης π.Χ. χιλιετίας), με διακόσμηση από δεκαέξι μη διαμπερείς οπές, διαμέτρου βάσης πεντέμισι (5,5) εκατοστών, εξαίρετο δείγμα της μεσοελλαδικής ή της ύστερης εποχής του χαλκού

- Τμήμα από σώμα και γένεση λαβής αποθηκευτικού αγγείου, από ερυθρωπό πηλό που φέρει θαλάσσιες επικαθήσεις και ιζήματα, ελληνιστικών ή ρωμαϊκών χρόνων, ύψους έξι (6) εκατοστών

- Τμήμα από πόδι χρηστικού αγγείου (χύτρα), από ερυθρωπό πηλό, που φέρει θαλάσσιες επικαθήσεις και ιζήματα, ελληνιστικών ή ρωμαϊκών χρόνων, ύψους έξι (6) εκατοστών

Η έρευνα για εκείνον άνοιξε όταν εντοπίστηκαν στο eBay αγγελίες στις οποίες ο 59χρονος έψαχνε για υποψήφιους αγοραστές για διάφορα αρχαία αντικείμενα που δήλωνε ότι έχει στην κατοχή του από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, αλλά και από τον ρωμαϊκό πολιτισμό. Μάλιστα, οι αστυνομικοί εντόπισαν μέχρι και ανάρτηση στην οποία φέρεται να πωλούσε ακόμη και σπαθί των Βίκινγκς!

Από την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο ίδιος χρησιμοποιούσε ανιχνευτή μετάλλων και έκανε αναζητήσεις για πολύτιμα αρχαία αντικείμενα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο 59χρονος οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου κατηγορούμενος για παράβαση του Νόμου περί προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και περί όπλων. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς  περιοριστικούς όρους και συγκεκριμένα με την επιβολή της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της παρουσίας 4 φορές τον μήνα στο τμήμα της περιοχής του.

Η αρχαιολογική αξία των ανωτέρω κινητών μνημείων, τεκμηριώθηκε από την Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας.

Επιπρόσθετα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:


- ανιχνευτής μετάλλων

- περίστροφο κρότου – εκτόξευσης φωτοβολίδων με -9- φυσίγγια

- πτυσσόμενο μαχαίρι στρατιωτικού τύπου

- μεταλλικό μαχαίρι

- σπρέι πιπεριού

- 378 φυσίγγια κρότου

- 2 εξαρτήματα κάνης (χοάνες) εκτόξευσης φωτοβολίδων,

- 10 φωτοβολίδες

- μεγεθυντικός φακός

- 165 εκτυπωμένα φύλλα που απεικονίζονται διάφορα αντικείμενα, πιθανές αρχαιότητες,


Συνελήφθη 59χρονος αλλοδαπός για κατοχή αρχαίων κινητών μνημείων

Όπως διαπιστώθηκε από την προανακριτική έρευνα, ο 59χρονος προέβαινε σε κατ’ εξακολούθηση παράνομες αρχαιολογικές έρευνες, ιδιοποιούμενος αρχαιότητες που ανήκουν σε διαφορετικά είδη και διαφορετικές εποχές χρονολόγησης, τις οποίες παρέλειπε να δηλώνει στις αρμόδιες Αρχές.

Οι αρχαιότητες, θα παραδοθούν για φύλαξη και τελική εκτίμηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης. Ο κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου.


Πηγή: Ναυτεμπορική, LamiaNow



Δεν υπάρχουν σχόλια