Page Nav

HIDE

Gradient Skin

Gradient_Skin

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :

latest

Βρέθηκαν απολιθώματα γιγάντιου ρινόκερου - Ψηλότερος από καμηλοπάρδαλη

Ένα νέο είδος αρχαίου γιγάντιου ρινόκερου - μεταξύ των μεγαλύτερων θηλαστικών που περπάτησαν στην γη ανακαλύφθηκε στην βορειοδυτική Κίνα, σύ...

Βρέθηκαν απολιθώματα γιγάντιου ρινόκερου - Ψηλότερος από καμηλοπάρδαλη

Ένα νέο είδος αρχαίου γιγάντιου ρινόκερου - μεταξύ των μεγαλύτερων θηλαστικών που περπάτησαν στην γη ανακαλύφθηκε στην βορειοδυτική Κίνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Το Paraceratherium linxiaense, όπως είναι η επιστημονική ονομασία, το οποίο έζησε πριν από περίπου 26,5 εκατομμύρια χρόνια, ζύγιζε 21 τόνους - που ισοδυναμεί με τέσσερις μεγάλους αφρικανικούς ελέφαντες.

Ο συγκεκριμένος ρινόκερος δεν είχε κέρατα ενώ το κεφάλι του μπορούσε να φτάσει σε ύψος εφτά μέτρων, καθιστώντας τον ψηλότερο από καμηλοπάρδαλη.

Τα ευρήματα του Paraceratherium linxiaense βρέθηκαν στην επαρχία Γκανσού.


Βρέθηκαν απολιθώματα γιγάντιου ρινόκερου - Ψηλότερος από καμηλοπάρδαλη

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Biology, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι η ανάλυση των απολιθωμάτων - που βρέθηκαν κοντά στο χωριό Γουανγκτζιατσουάν το 2015 - έδειξε ένα εντελώς νέο είδος, διαφορετικό από άλλους γνωστούς γιγαντιαίους ρινόκερους.

Το πλήρως διατηρημένο κρανίο και οστό της γνάθου έδειξαν ότι το ζώο είχε ένα λεπτό κρανίο, ενώ το ρύγχος του είναι όμοιο με αυτό ενός τάπιρου, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε ο Δρ. Ντενγκ Τάο, του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας στο Πεκίνο.

Η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε επίσης ότι το νέο αυτό είδος συνδεόταν στενά με τους γιγαντιαίους ρινόκερους που κάποτε ζούσαν στο Πακιστάν, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχε ταξιδέψει σε όλη την Κεντρική Ασία.

«Συνήθως τα απολιθώματα εντοπίζονται σε κομμάτια, αλλά αυτό εδώ είναι πλήρες με πλήρες κρανίο και γνάθο, πράγμα σπάνιο», δήλωσε ο Ντενγκ στο CNN. «To κρανίο είχε μήκος μεγαλύτερο του ενός μέτρου κι είναι σπάνιο να διατηρηθεί κρανίο τέτοιου μεγέθους. Βρήκαμε επίσης και την σπονδυλική στήλη», πρόσθεσε.

Οι ώμοι του γιγάντιου ρινόκερου ήταν πάνω από 4,9 μ. από το έδαφος, το κεφάλι του στα 7 μ, και το σώμα του είχε μήκος σχεδόν οκτώ μ., όταν οι ενήλικες αρσενικές καμηλοπαρδάλεις μπορεί να φθάσουν τα 5,5 μ. ύψος και οι θηλυκές τα 4,3 μ. «Είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό που έζησε ποτέ στη στεριά», είπε ο Ντενγκ.

Ο γιγάντιος ρινόκερος έζησε στο βόρειο τμήμα του οροπεδίου του Θιβέτ πριν από περίπου 31 εκατ. χρόνια, προτού μεταναστεύσει νοτιοδυτικά προς το Καζακστάν και μετά στο Πακιστάν. Ο “Paraceratherium linxiaense” κατάγεται απ’ αυτούς που ζούσαν στο Πακιστάν και θα πρέπει να διέσχισαν το οροπέδιο του Θιβέτ στην βορεινή πορεία τους προς το Λινσιάν, πράγμα που σημαίνει ότι το οροπέδιο θα πρέπει την εποχή εκείνη να είχε χαμηλότερο υψόμετρο, λέει ο Ντενγκ. «Πέραν τούτου, η μετανάστευση των ζώων συνδέεται και με την κλιματική αλλαγή, άρα, πριν από 31 εκατ. χρόνια, όταν αποξηράνθηκε το μογγολικό οροπέδιο, οι ρινόκεροι μετακινήθηκαν προς τα νότια. Στη συνέχεια, όταν επικράτησε υγρασία επέστρεψαν. Γι’ αυτό και η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική για τη μελέτη του κλίματος και του περιβάλλοντος ολόκληρου του οροπεδίου», συμπλήρωσε. 

«Οι τροπικές συνθήκες επέτρεψαν στον γιγαντιαίο ρινόκερο να επιστρέψει βόρεια προς την Κεντρική Ασία, υπονοώντας ότι η περιοχή του Θιβέτ δεν είχςε φτάσει στο υψόμετρο που είναι σήμερα», σύμφωνα με τον Δρ. Ντενγκ Τάο στο δελτίο τύπου. που εξέδωσε το Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογία του Πεκίνο.


Πηγή: The Huffington Post, iefimerida, LiFOΔεν υπάρχουν σχόλια