Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης επιστρέφει τα Μπρούτζινα του Μπενίν

Δύο μπρούτζινες πλάκες του Μπενίν που δωρίστηκαν το 1991 με περισσότερα από 150 άλλα έργα, οι οποίες λεηλατήθηκαν από το βασιλικό παλάτι του...

Και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης επιστρέφει τα Μπρούτζινα του Μπενίν

Δύο μπρούτζινες πλάκες του Μπενίν που δωρίστηκαν το 1991 με περισσότερα από 150 άλλα έργα, οι οποίες λεηλατήθηκαν από το βασιλικό παλάτι του Μπενίν το 1897 από τον Βρετανικό Στρατό θα επιστραφούν στη Νιγηρία σύμφωνα με την απόφαση του ΜΕΤ, ενώ έχουν ήδη αποσυρθεί από τις προθήκες.

Συμμετέχοντας σε πρόσφατες κινήσεις ευρωπαϊκών μουσείων για την επιστροφή θησαυρών της Αφρικής στη Νιγηρία, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε σήμερα ότι στέλνει τρία αντικείμενα πίσω στη χώρα. Το ζεύγος με τα Μπρούτζινα του Μπενίν που θα επιστραφεί δωρίστηκαν στο μουσείο το 1991 από τον έμπορο Μοντέρνας Τέχνης Klaus Perls και τη σύζυγό του Dolly, ενώ ένα τρίτο, προσφέρθηκε πρόσφατα στο μουσείο για αγορά από άλλο συλλέκτη.

Το μουσείο αποφάσισε να επιστρέψει τα έργα αφού διεξήγαγε έρευνα σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο, με τη συμβολή της Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας (NCMM). Οι δύο πλάκες ήταν μέρος μιας συλλογής 153 κομματιών από αφρικανικούς βασιλικούς θησαυρούς που δόθηκαν στο μουσείο από τον Perls πριν από 30 χρόνια, που περιλάμβανε χάλκινα σχήματα, σκαλιστά ελεφαντόδοντα, μάσκες, κοσμήματα και μουσικά όργανα.


Και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης επιστρέφει τα Μπρούτζινα του Μπενίν
Warrior Chief, μια από τις δύο μπρούτζινες πλάκες του 16ου αιώνα που θα επιστραφεί στη Νιγηρία. Credit: Metropolitan Museum of Art

Σύμφωνα με το μουσείο, οι πλάκες λεηλατήθηκαν από το Βασιλικό Παλάτι του Μπενίν το 1897 από βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις και μετά μπήκαν στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου. Γύρω στο 1950-51, το ίδρυμα του Λονδίνου τα μετέφερε με 24 άλλα αντικείμενα στο Εθνικό Μουσείο στο Λάγος. Τα έργα εξαφανίστηκαν από το μουσείο «σε άγνωστη ημερομηνία και κάτω από ασαφείς συνθήκες», λέει το Met, και πωλήθηκαν στη διεθνή αγορά τέχνης, όπου αγοράστηκαν από τον Perls.


Και το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης επιστρέφει τα Μπρούτζινα του Μπενίν
Junior Court Official. Η δεύτερη μπρούτζινη πλάκα του 16ου αιώνα που θα επιστραφεί στη Νιγηρία. Credit: Metropolitan Museum of Art

Το Met θα επιστρέψει τα έργα στον γενικό διευθυντή της Ένωσης των Αφρικανικών μουσείων Abba Isa Tijani, ο οποίος εκτιμά όπως δήλωσε τη διαφάνεια που επιδεικνύει το μουσείο στο θέμα της επιστροφής. Ο Max Hollein, διευθυντής του Met, δήλωσε ότι «η διατήρηση αυτών των έργων στις εθνικές συλλογές της Νιγηρίας είναι κρίσιμη για την ευημερία της κοινότητας και για την προώθηση της συνεχιζόμενης συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ του Met και των Νιγηριανών ομολόγων μας». Μεταξύ των έργων στα οποία το Met θα ήθελε να συνεργαστεί με τη Νιγηρία, είναι το προγραμματισμένο Μουσείο Τέχνης της Δυτικής Αφρικής Edo στο Μπενίν.


Πηγή: LiFO


 



Δεν υπάρχουν σχόλια