Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παράταση του ανασκαφικού έργου για 5 έτη στη Βασιλική Δ΄ της Νικόπολης

Παράταση έως και το 2025 δόθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας για δινενέργεια ανασκαφικής έρευνα...

Παράταση του ανασκαφικού έργου για 5 έτη στη Βασιλική Δ΄ της Νικόπολης

Παράταση έως και το 2025 δόθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας για δινενέργεια ανασκαφικής έρευνας στη Βασιλική Δ’ της Νικόπολης υπό την διεύθυνση της επίτιμης διευθύντριας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Ευγενία Χαλκιά.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του έτους θα κατατίθεται αναλυτική έκθεση ανασκαφής και κατάλογος ευρημάτων που θα συνοδεύονται από πλήρη σχέδια και φωτογραφίες σε έντυπη και ψηφιακή μορφή.

Η Βασιλική Δ’ εντοπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 κατά τις εκσκαφές του ΟΤΕ για την εγκατάσταση κεραίας ασυρμάτου ενώ η θέση της έξω από την χριστιανική πόλη και οι ταφές που βρέθηκαν στο εσωτερικό της οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο ναός θα πρέπει να σχετίζεται με ένα από τα χριστιανικά κοιμητήρια.

Δύο θύρες οδηγούν στον νάρθηκα, που σώζει μικρό τμήμα από το ψηφιδωτό δάπεδό του. Στο κέντρο του δαπέδου, ανάμεσα σε γεωμετρικά σχέδια, εικονίζεται στεφάνι με πολύχρωμα άνθη και καρπούς, τα οποία συγκρατεί ελισσόμενη ταινία.

Πρόκειται για συχνότατο στη γλυπτική διακοσμητικό θέμα, σπάνιο όμως στη διακόσμηση ψηφιδωτών δαπέδων, στοιχείο ενδεικτικό της υψηλής και πρωτότυπης καλλιτεχνικής ποιότητας του εργαστηρίου της Νικόπολης.


Πηγή: KanalakiNews



Δεν υπάρχουν σχόλια