Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Γενεαλογικό δέντρο 690 ετών αποκαλύπτει τους ζώντες συγγενείς του Ντα Βίντσι

Η μεγαλοφυία της Αναγέννησης δεν απέκτησε ποτέ παιδιά, είχε όμως τουλάχιστον 22 ετεροθαλή αφέλφια, όλοι τους άνδρες. Επτά αιώνες μετά τον θά...

Γενεαλογικό δέντρο 690 ετών αποκαλύπτει τους ζώντες συγγενείς του Ντα Βίντσι

Η μεγαλοφυία της Αναγέννησης δεν απέκτησε ποτέ παιδιά, είχε όμως τουλάχιστον 22 ετεροθαλή αφέλφια, όλοι τους άνδρες.

Επτά αιώνες μετά τον θάνατο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, δύο Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι συμπλήρωσαν το γενεαλογικό του δέντρο και εντόπισαν ακόμα 14 άνδρες συγγενείς του που ζουν σήμερα ανάμεσά μας.

Το γενεαλογικό δέντρο, το οποίο καλύπτει 690 χρόνια και 21 γενιές από την πλευρά του πατέρα, είναι το πρώτο βήμα για τη γενετική ταυτοποίηση των λειψάνων που αποδίδονται στον Ντα Βίντσι.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Human Evolution.


Από πάππου προς πάππον

Τη δημοσίευση υπογράφουν δύο ιστορικοί της τέχνης, ο Αλεσάντρο Βετσόζι και η Άνιες Σαμπάτο, οι οποίοι είχαν παρουσιάσει το 2016 μια πρώτη βερσιόν του γενεαλογικού δέντρου. Υποστήριζαν τότε ότι εντόπισαν 35 σύγχρονους συγγενείς του Ντα Βίντσι από την πλευρά του πατέρα, ανάμεσά τους και ο βραβευμένος με Όσκαρ Φράνσο Τζεφιρέλι, ο οποίος πέθανε το 2019. Ο σκηνοθέτης ήταν ο ένας από τους δύο άνδρες σε αυτή την πρώτη «φουρνιά» απογόνων.


Γενεαλογικό δέντρο 690 ετών αποκαλύπτει τους ζώντες συγγενείς του Ντα Βίντσι
O Αλεσάντρο Βετσόζι και η Άνιες Σαμπάτο επιδεικνύουν το εκτυπωμένο γενεαλογικό δέντρο

Η νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε ιστορικά ντουκουμέντα αλλά και σε καταχωρήσεις ληξιαρχείων, αναγνωρίζει ακόμα 12 άνδρες απογόνους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι συμπλήρωσαν την πατρική γενεαλογική γραμμή της οικογένειας Ντα Βίντσι (αργότερα Βίντσι), από τον παππού του Μικέλε (γεννηθείς το 1331) και τον ίδιο τον Λεονάρντο (1452) μέχρι το σήμερα, 21 γενιές μετά.

Η μελέτη «γεμίζει κενά και διορθώνει λάθη προηγούμενων γενεαλογικών ερευνών» λέει το ερευνητικό δίδυμο.


Υαλουργοί και καταστηματάρχες

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όλοι οι ζώντες συγγενείς του Ντα Βίνσι ζουν στην Ιταλία, με τον νεαρότερο να έχει γεννηθεί το 2000. Ένας 85χρονος φερόμενος απόγονος έχει κατάστημα με πορσελάνες, ένας άλλος είναι υαλουργός, ένας τρίτος συνταξιούχος φούρναρης και ένας τέταρτος λάτρης των μοτοσικλετών.


Χρωμόσωμα Υ

Η συμπλήρωση του γενεαλογικού δέντρου δίνει νέα ώθηση στο διεθνές Leonardo da Vinci DNA project, με στόχο την ανάλυση γενετικού υλικού από σύγχρονους συγγενείς του Ντα Βίντσι. Το πρόγραμμα έχει τη στήριξη πανεπιστημίων αλλά και του διάσημου Ινστιτούτου «Κρεγκ Βέντερ» στην Καλιφόρνια.

Η απομόνωση γενετικού υλικού από ζώντες συγγενείς θα επέτρεπε την ταυτοποίηση των οστών που φυλάσσονται σήμερα στο παρεκκλήσι του Αγίου Ουμβέρτου, εντός του κάστρου της Αμπουάζ στη Γαλλία, με επιγραφές στα γαλλικά και τα ιταλικά να διευκρινίζουν ότι πρόκειται για το «φερόμενο λείψανο» του Ντα Βίντσι.


Γενεαλογικό δέντρο 690 ετών αποκαλύπτει τους ζώντες συγγενείς του Ντα Βίντσι
Ο φερόμενος τάφος του Ντα Βίντσι στο κάστρο της Αμπουάζ στη Γαλλία (Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.5)

Η μεγαλοφυία της Αναγέννησης είχε ταφεί αρχικά στο παρεκκλήσι του Αγίου Φλωρεντίου στην Αμπουάζ, ωστόσο τα οστά απομακρύνθηκαν όταν το κτήριο κατεδαφίστηκε στη Γαλλική Επανάσταση.

Δυνητικά, οι ερευνητές θα μπορούσαν να απομονώσουν γενετικό υλικό από τα οστά και να το συγκρίνουν με το DNA των φερόμενων απογόνων.

Ωστόσο η νέα μελέτη αφορά μόνο την πατρική γενεαλογική γραμμή του Ντα Βίντσι, κάτι που σημαίνει ότι η γενετική εξέταση θα έπρεπε να εστιαστεί στο χρωμόσωμα Υ, το οποίο κληροδοτείται αποκλειστικά από τον πατέρα στους άρρενες απογόνους.

Η ανάλυση του χρωμοσώματος Υ, λένε οι δύο ερευνητές, θα μπορούσε να αποκαλύψουν νέα στοιχεία για τη γεωγραφική προέλευση των γονιών του, τα ταλέντα του, την πρόωρη γήρανση που φέρεται να τον ταλαιπωρούσε, καθώς και για την άριστη όρασή του.

Θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει την ταυτοποίηση έργων τέχνης που μπορεί να άγγιξε ο Ντα Βίντσι, δεδομένου ότι ο μεγάλος καλλιτέχνης και μηχανικός δεν υπέγραφε ποτέ τα έργα του.

Δείτε εδώ τη σχετική δημοσίευση.


Πηγή: in.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια