Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, συνεχίζοντας τις δράσεις της σε ψηφιακό περιβάλλον, ξεκινάει έναν νέο θεματικό κύκλο με τίτλο «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ...
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, συνεχίζοντας τις δράσεις της σε ψηφιακό περιβάλλον, ξεκινάει έναν νέο θεματικό κύκλο με τίτλο «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ»
Η έκθεση-δράση είναι κοινή για τους δύο οργανισμούς αρμοδιότητάς της, τα κεντρικά δηλαδή μουσεία για το πολιτισμικό απόθεμα της Ηπείρου: το Αρχαιολογικό, στο Πάρκο Λιθαρίτσια, και το Βυζαντινό, με τα παραρτήματά του, «Θησαυροφυλάκιο» και «Φετιχέ Τζαμί», στην νοτιοανατολική ακρόπολη Ιτς Καλέ του Κάστρου των Ιωαννίνων.
Το σκεπτικό του θεματικού κύκλου εμπνέεται από την διαπίστωση ότι στην επιστήμη, όπως και στη ζωή, μια λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά… Αναδεικνύεται, δηλαδή, αν την αναζητήσουμε, αν την προσέξουμε, αν την αξιολογήσουμε, έτσι ή αλλιώς, σε παράγοντα καταλυτικό της εξέλιξης και της τροπής των πραγμάτων.
Στην αρχαιολογία, μια μικρή λεπτομέρεια (ή/και ο συνδυασμός λεπτομερειών) συχνά προσδιορίζει τη χρονολόγηση, την προέλευση (γεωγραφική ή άλλη), την κατανόηση της τεχνολογίας, της τεχνοτροπίας, της χρήσης, της ιδεολογίας και της κοινωνικής αξίας, σε τελευταία ανάλυση τη «βιογραφία» και την ερμηνεία των υλικών καταλοίπων του παρελθόντος. Τα τελευταία, μέσα από την ανασκαφική διαδικασία, ή άλλους τρόπους, καταλήγουν στο μουσείο και από ευρήματα γίνονται εκθέματα. Εκθέματα που δεν «μιλούν» από μόνα τους αλλά αναπλαισιωμένα, από τους αρχαιολόγους και τους συνεργάτες τους στο κάθε φορά «νέο» παρελθόν που ξετυλίγεται στο μουσείο, συναρθρώνονται σε ιστορίες και αφηγήσεις από και για τις κοινωνίες και τους πολιτισμούς.
Οι «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» αποσκοπούν να φέρουν στο προσκήνιο και να συζητήσουν συνήθως «κρυμμένες», κυριολεκτικά και μεταφορικά, πλευρές του υλικού πολιτισμού από το Αρχαιολογικό και το Βυζαντινό Μουσείο των Ιωαννίνων. Πλευρές που μέσα πάντοτε από εξονυχιστική και διεπιστημονική έρευνα, οδηγούν σε υποθέσεις και συμπεράσματα, ή στην αναθεώρησή τους, για τις διαδρομές και τις ιδιομορφές μερικών χιλιάδων γενεών που στο διάβα του χρόνου, περίπου από τα 200.000 χρόνια πριν έως τις αρχές του 20ου αι., μόχθησαν, δημιούργησαν, ταξίδεψαν, ανταγωνίστηκαν, συνεργάστηκαν, γέλασαν, πόνεσαν… στις κοιλάδες, τα φαράγγια, τις οροσειρές και τις ακτογραμμές της Ηπείρου.
Στην σελίδα του κοινωνικού δικτύου facebook του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων https://www.facebook.com/amiogr θα αναρτώνται, το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, δύο εκθέματα (ένα από το ΑΜΙ και ένα από το ΒΜΙ) επιλεγμένα και συνοπτικά σχολιασμένα, με επίκεντρο κάποια «λεπτομέρεια» αλλά και ορισμένες προεκτάσεις της, από τους και τις αρχαιολόγους της Εφορείας μας.
Με στόχο να ενισχυθεί ο διάλογος και η δυναμική σχέση των μουσείων με το κοινό, η ψηφιακή έκθεση «ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ» θα πλαισιωθεί από την δράση «ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ».
Συγκεκριμένα: αποκλειστικά στο email: leptomeries100@gmail.com και κατά τη διάρκεια του μήνα αναφοράς των δύο κάθε φορά εκθεμάτων-αναρτήσεων, οι επισκέπτες-θεατές-αναγνώστες θα μπορούν να απευθύνουν ερωτήματα που πιθανόν γεννήθηκαν από τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στον αναρτημένο σχολιασμό. Τα ερωτήματα θα συγκεντρώνονται και σε εύθετο χρόνο θα απαντώνται από τον ή την κάθε φορά συντάκτη/τρια της μικρής ιστορίας.
Γενικός συντονισμός: δρ Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου, αρχαιολόγος, Αν. Προϊσταμένη
Επιμέλεια: δρ Ελένη Κοτζαμποπούλου και Δήμητρα Παπαϊωάννου, αρχαιολόγοι
Φωτογραφική επιμέλεια: Παναγιώτης Τσιγκούλης, φωτογράφος
Πηγή: EpirusOnline
Δεν υπάρχουν σχόλια