Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO συνέρχεται μέσα στον μήνα για να εξετάσει ποια νέα μνημεία θα πρέπει να προστεθούν στη λίστα τη...
Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO συνέρχεται μέσα στον μήνα για να εξετάσει ποια νέα μνημεία θα πρέπει να προστεθούν στη λίστα της.
Οι ειδικοί όμως καλούνται να αποφασίσουν και την ενδεχόμενη διαγραφή ορισμένων μνημείων από τον κατάλογο.
Η UNESCO έχει ήδη προτείνει να καταρτιστεί μια λίστα «κινδύνου», με επτά τοποθεσίες που παρουσιάζουν αλλοιώσεις.
«Στην πραγματικότητα η διαγραφή από τη λίστα δεν πρέπει ποτέ να συμβεί, διότι η ευθύνη είναι σε όλους μας, σε όλη τη διεθνή κοινότητα, σε σας και σε μένα, σε όλους στον πλανήτη, να διατηρήσουμε αυτά τα μοναδικά μνημεία εξαιρετικής οικουμενικής αξίας. Πρέπει λοιπόν να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές», δήλωσε η Μέκτιλντ Ρέσλερ, διευθύντρια του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Στις επτά αλλοιωμένες, σύμφωνα με την UNESCO, τοποθεσίες, περιλαμβάνεται η λιμνοθάλασσα της Βενετίας, με τη βασική αιτία να είναι ο υπερτουρισμός. Επίσης, η περιοχή της Οχρίδας στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, με τον οργανισμό να επικαλείται επιστημονικές μελέτες που δείχνουν φθορά των κοραλλιών. Η κυβέρνηση της Αυστραλίας διαμαρτύρεται έντονα.
«Η λίστα κινδύνου δεν είναι, ας πούμε, μια λίστα καταστροφής για να θέσει την κυβέρνηση σε μια δύσκολη κατάσταση. Θα πρέπει, αντιθέτως, να γίνει κατανοητό ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι εκεί για να συνεργαστεί για τη διαφύλαξη αυτών των μνημείων. Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος είναι από τα πιο σημαντικά και εμβληματικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, και πιστεύω ότι στο σημείο αυτό πρέπει να συνεργαστούμε και όχι να έχουμε αντιπαράθεση», είπε η Ρέσλερ.
Μέχρι σήμερα, μόνο δύο τοποθεσίες έχουν αφαιρεθεί οριστικά από τον κατάλογο, το καταφύγιο του Αραβικού Όρυγα στο Ομάν, λόγω εξορύξεων για πετρέλαιο, και η κοιλάδα του Έλβα στη Δρέσδη, εξαιτίας της οικοδόμησης μιας γέφυρας.
Πηγή: Euronews
Δεν υπάρχουν σχόλια