Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Οι ανασκαφές στο Yavne έφεραν στο φως ένα ακέραιο αυγό ηλικίας 1000 ετών

Το 1.000 ετών αυγό κοτόπουλου που βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Yavne στο Ισραήλ Μόνο μερικά αρχαία αυγά κοτόπουλου έχουν βρεθεί ανέπαφ...

Οι ανασκαφές στο Yavne έφεραν στο φως ένα ακέραιο αυγό ηλικίας 1000 ετών
Το 1.000 ετών αυγό κοτόπουλου που βρέθηκε
στον αρχαιολογικό χώρο του Yavne στο Ισραήλ

Μόνο μερικά αρχαία αυγά κοτόπουλου έχουν βρεθεί ανέπαφα, καθιστώντας το συγκεκριμένο ένα σπάνιο παγκόσμιο εύρημα. Το αυγό διατηρήθηκε φωλιασμένο στα περιεχόμενα ενός αρχαίου βόθρου. Η ανασκαφή στο Yavne ξεκίνησε ως μέρος ενός νέου έργου κατασκευής νέων οικιών που ξεκίνησε από την Ισραηλινή Αρχή Γης.

Κατά την διάρκεια ανασκαφής ενός αρχαίου βόθρου που χρονολογείται στην ισλαμική περίοδο (πριν από περίπου 1.000 χρόνια), οι αρχαιολόγοι της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων στο Yavne έμειναν έκπληκτοι καθώς βρήκαν ένα άθικτο αυγό κοτόπουλου. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές, που πραγματοποιούνται υπό την διεύθυνση των Dr. Elie Haddad, Liat Nadav-Ziv και Dr. Jon Seligman, έχουν αποκαλύψει μια εκτεταμένη και ποικίλη βιομηχανική περιοχή που χρονολογείται στη Βυζαντινή περίοδο. Οι ανασκαφές αποτελούν μέρος του έργου αστικής επέκτασης της Ισραηλινής Αρχής Γης στην πόλη.

«Θραύσματα αυγών είναι γνωστά από προηγούμενες περιόδους, για παράδειγμα, στην Πόλη του Δαβίδ, στην Καισάρεια και στην Απολλωνία, αλλά σχεδόν κανένα άθικτο αυγό κοτόπουλου δεν έχει διατηρηθεί λόγω των εύθραυστων κελύφων τους. Ακόμα και σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτό είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο εύρημα», δηλώνει ο Δρ. Lee Perry Gal της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων και κορυφαίος εμπειρογνώμονας για τις όρνιθες στον αρχαίο κόσμο. «Σε αρχαιολογικές ανασκαφές, βρίσκουμε περιστασιακά αρχαία αυγά στρουθοκαμήλου, των οποίων τα παχύτερα κελύφη τα διατηρούν ανέπαφα.


Οι ανασκαφές στο Yavne έφεραν στο φως ένα ακέραιο αυγό ηλικίας 1000 ετών
Το αυγό διατηρήθηκε φωλιασμένο στα περιεχόμενα ενός αρχαίου λάκκου απόθεσης ανθρωπίνων υπολειμμάτων

Ακόμα και σήμερα, τα αυγά σπάνια επιβιώνουν για πολύ καιρό στα κουτιά των σουπερμάρκετ. Είναι εκπληκτικό όταν συνειδητοποιείς ότι πρόκειται για ένα εύρημα 1.000 ετών!» δηλώνει η αρχαιολόγος της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων Alla Nagorsky, διευθύντρια των ανασκαφών στην περιοχή όπου βρέθηκε το αυγό. «Η μοναδική συντήρηση του αυγού οφείλεται προφανώς στις συνθήκες υπό τις οποίες βρισκόταν εδώ και αιώνες, καθώς βρισκόταν μέσα σε ένα σπήλαιο που περιείχει μαλακά ανθρώπινα απόβλητα που το συντηρούσαν».

Η εκτροφή πουλερικών εισήχθη στο Ισραήλ πριν από 2.300 χρόνια, κατά την ελληνιστική και πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο. Στην ισλαμική περίοδο, από τον 7ο αιώνα μ.Χ., παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού των οστών χοίρων σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, γεγονός που αντικατοπτρίζει την απαγόρευση κατανάλωσης χοιρινού κρέατος. «Οι οικογένειες χρειάζονταν ένα έτοιμο υποκατάστατο πρωτεΐνης που δεν απαιτεί ψύξη και συντήρηση, και το βρήκαν στα αυγά και στο κρέας κοτόπουλου», εξηγεί ο Δρ. Perry Gal. «Δυστυχώς, το αυγό είχε μια μικρή ρωγμή στο κάτω μέρος, έτσι το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου είχε διαρρεύσει από αυτό. Μόνο λίγο από τον κρόκο παρέμεινε, το οποίο διατηρήθηκε για μελλοντική ανάλυση DNA».


Οι ανασκαφές στο Yavne έφεραν στο φως ένα ακέραιο αυγό ηλικίας 1000 ετών
Οστέινες κούκλες της ισλαμικής περιόδου που χρησιμοποιήθηκαν ως παιχνίδια 

Παρά την εξαιρετική προσοχή με την οποία αφαιρέθηκε το αυγό, υπό την επίβλεψη έμπειρου συντηρητή, το κέλυφος του αυγού - διατηρημένο ολόκληρο από τις ασυνήθιστες συνθήκες - έσπασε. Στο εργαστήριο συντήρησης της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, ο συντηρητής Ilan Naor αποκατέστησε το αυγό στην αρχική του κατάσταση, όπως βρέθηκε.

Πώς κατέληξε το αυγό στον βόθρο; Δεν θα το μάθουμε ποτέ. Είναι ενδιαφέρον ότι άλλα συναρπαστικά ευρήματα ανακτήθηκαν από το ίδιο λάκκο απόθεσης με το αυγό, συμπεριλαμβανομένων τριών τυπικών οστέινων κούκλων της ισλαμικής περιόδου που χρησιμοποιήθηκαν ως παιχνίδια πριν από 1.000 χρόνια.


Πηγή: The Archaeology News Network



Δεν υπάρχουν σχόλια