Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ναύπακτος 1571: 450 Χρόνια από "τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών"

Άποψη της έκθεσης κατά την προετοιμασία της  Έκθεση με τίτλο «Ναύπακτος 1571. 450 Χρόνια από “τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών”» διοργαν...

Άποψη της έκθεσης κατά την προετοιμασία της
Άποψη της έκθεσης κατά την προετοιμασία της 

Έκθεση με τίτλο «Ναύπακτος 1571. 450 Χρόνια από “τη μεγαλωτάτη βιτώρια των χριστιανών”» διοργανώνει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στο πλαίσιο του αφιερωματικού προγράμματός του για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με γενικό τίτλο «Από την Άλωση στην Παλιγγενεσία 1453-1821».

Το κατά κύριο λόγο ιστορικό περιεχόμενο της έκθεσης βασίζεται σε ευρωπαϊκό ιστοριογραφικό αρχειακό υλικό και πλαισιώνεται από σπουδαία αρχαιολογικά τεκμήρια και έργα τέχνης προερχόμενα από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, την ΕΦΑ Κερκύρας, την ΕΦΑ Κυκλάδων, την Εθνική Πινακοθήκη–Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζακύνθου, το Πολεμικό Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο, το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης, τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Ίδρυμα Ι. Κωστόπουλου, την Καθολική Αρχιεπισκοπή Επισκοπή Καθολικών Νάξου-Τήνου-Άνδρου και Μυκόνου, το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο και τις ιδιωτικές συλλογές των Θανάση Μαρτίνου, Μιχαήλ Σκούλλου και Σπύρου Γαούτση. Εποπτικό υλικό προέρχεται επίσης από τα Αρχεία Σιμάνκας της Ισπανίας, το Ναυτικό Μουσείο Βαρκελώνης, το Εσκοριάλ, τη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Ισπανίας κ.λπ.


Άποψη της έκθεσης κατά την προετοιμασία της
Άποψη της έκθεσης κατά την προετοιμασία της 

Οι επιμέρους θεματικές ενότητες αναπτύσσονται ως εξής: 

1. Το ιστορικό πλαίσιο της Ευρώπης κατά τον 16ο αιώνα και τα γεγονότα που οδήγησαν στην Ιερά Συμμαχία. 

2. Οι πρωταγωνιστές της Ιεράς Συμμαχίας και της Ναυμαχίας. 

3. Η περιγραφή της ναυμαχίας στον θαλάσσιο χώρο των Εχινάδων. 

4. Η συμβολή και η συμμετοχή των Ελλήνων. 

5. Η σημασία και το αποτέλεσμα της νίκης στην Ευρωπαϊκή ιστορία. 

6. Τα πλοία της ναυμαχίας. 

7. Η ζωή στο κατάστρωμα. 

8. Τα όπλα της ναυμαχίας. 

9. Ο ρόλος της Εκκλησίας. 

10. Η επίδραση στις καλές τέχνες: ζωγραφική, λογοτεχνία, θέατρο και μουσική. 

11. Οι υποθαλάσσιες έρευνες στις Εχινάδες και έκθεση αντικειμένων από το μοναδικό στις ελληνικές θάλασσες ισπανικό ναυάγιο του 16ου αιώνα που ανασκάπτεται στη Ζάκυνθο. 

12. Η σημερινή απήχηση της ναυμαχίας στις τέχνες, τον κινηματογράφο, τα κόμικς, τον φιλοτελισμό και μέχρι τη μουσική rap.

Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 17 Σεπτεμβρίου 2021, τελεί υπό την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και θα είναι ανοικτή για το κοινό από 18 Σεπτεμβρίου 2021 έως 31 Ιανουαρίου 2022.


Πληροφορίες

Διεύθυνση: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα. 

Τηλ: 213213 9500. 

Email: bma@culture.gr,  website: www.byzantinemuseum.gr

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη-Δευτέρα 08:00-20:00, Τρίτη: 13:00 έως 20:00.


Πηγή: Δελτίο Τύπου



Δεν υπάρχουν σχόλια