Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Διήμερο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας στην Ελασσόνα

Το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Δήμου Ελασσόνας διοργανώνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 11 και 12 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου ...

Διήμερο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας στην Ελασσόνα

Το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Δήμου Ελασσόνας διοργανώνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 11 και 12 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», ο Δήμος Ελασσόνας σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας και τον Όμιλο Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας.

Οι συνεδρίες ξεκινούν στις 10:30 το πρωί και μπορεί να τις παρακολουθήσει διά ζώσης κάθε ενδιαφερόμενος, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για τις συνεδριακές εκδηλώσεις (μέγιστος αριθμός ατόμων ανά αίθουσα, αποστάσεις, μάσκα). Εναλλακτικά, μπορούν όλοι να συνδεθούν με την πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης zoom και να παρακολουθήσουν τις συνεδρίες, αφού στείλουν το email τους για εγγραφή στο dimoselassonas@gmail.com.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταδίδονται ζωντανά στο κανάλι του Δήμου Ελασσόνας στο YouTube https://tinyurl.com/j372tdt8.

Όλοι οι διά ζώσης και εξ αποστάσεως συμμετέχοντες θα παραλάβουν δωρεάν τον τόμο των πρακτικών του Συνεδρίου.

Το διήμερο Συνέδριο εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και είναι αφιερωμένο στην εμβληματική επέτειο, με πρωτότυπες εισηγήσεις για τα προεπαναστατικά κινήματα της περιοχής που συνέβαλαν στην εδραίωση της Επανάστασης του 1821, όπως επίσης και σε θέματα που σχετίζονται με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου Ελασσόνας, με την παρουσίαση νέων ιστορικών στοιχείων για οικισμούς, μοναστήρια, μνημεία, τα γλωσσικά ιδιώματα της περιοχής, έθιμα κ.α.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνουν ομιλίες για τέσσερις επιφανείς αγωνιστές του 1821 όπως ο Γεωργάκης Ολύμπιος (1772-1821), ο Νικοτσάρας (1770-1807), ο Κωνσταντίνος Οικονόμου ο εξ Οικονόμων (1780-1857), ο Χριστόφορος Περραιβός (1773-1863), καθώς αναφορά θα γίνει για τον Τσαριτσανιώτη Επίσκοπο Παΐσιο (18ος αιώνας) και τη δράση του Ελασσονίτη Νικοτσάρα ( κλεφταρματολού του Ολύμπου ) στην περιοχή του Παγγαίου όρους, της Σέρρες και την Καβάλα αλλά και τη συμβολή του στην ελευθέρωση του Πράβι (Ελευθερούπολη).

Θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ για την Ιερά Μονή της Παναγίας Ολυμπιώτισσας και αναφορές σε έγγραφα της ( κώδικας 221) καθώς και για κειμήλια της.

Ομιλητές κατά την διεξαγωγή του συνεδρίου θα παρουσιάσουν στοιχεία για την περιοχή της Κοιλάδας του Τιταρησίου (Ποταμιά) κατά την αρχαιότητα και την ταύτιση των πόλεών της, θα παρουσιαστούν οι νερόμυλοι στο δήμο Ελασσόνας, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και θα γίνει αναφορά για τους Ναούς Αγ. Τριάδας Γιαννωτών και Γερανείων, ιδιαίτερα θρησκευτικά μνημεία του τόπου.

Τέλος θα γίνει παρουσίαση στοιχείων τόσο για την εκπαίδευση στην Τσαριτσάνη (μελέτη 9 εγγράφων κατά την περίοδο 1883-1901), όπως επίσης αναφορές για τις εξελίξεις στην οικονομία και στην κοινωνία της Ελασσόνας κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου μέσα από δημοσιεύματα του Τύπου, αναφορές σε τραγούδια του θέρου, ήθη και έθιμα του τόπου.


Η οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελείται από τους:

  • Καρανίκας Δημήτριος (Αντιδήμαρχος Ελασσόνας)
  • Παπαναστασούλη Γραμμάτω (Αρχαιολόγος)
  • Ράπτου Ευαγγελία ( PhD Κοινωνικής Λαογραφίας, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Παν. Αιγαίου)
  • Σπανός Κώστας (Εκδότης Θεσσαλικού Ημερολογίου)
  • Τσακνάκης Ευάγγελος ( MA-Ελληνικός Πολιτισμός, MSc-Πολιτική Υγείας).



Δεν υπάρχουν σχόλια