Ανασκαφές στην Αρχαία Πανδοσία ξεκινά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή . Πρόκειται για το ...
Ανασκαφές στην Αρχαία Πανδοσία ξεκινά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή.
Πρόκειται για το “επιστέγασμα” των προσπαθειών που κατέβαλλε ο Σύλλογος Φίλων Νεκρομαντείου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, έχει λάβει την σχετική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού ενώ οι παρεμβάσεις θα γίνονται υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, Ανθής Αγγέλη.
Οι ανασκαφές θα είναι προπαρασκευαστικές, ενώ στα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που θα αποκαλυφθούν θα γίνονται οι απαιτούμενες άμεσες στερεωτικές επεμβάσεις.
Οι προσδοκίες από την έναρξη οργανωμένων ερευνητικών παρεμβάσεων στην Αρχαία Πανδοσία είναι πολλές αφού πρόκειται για έναν “παρθένο” αρχαιολογικό χώρο που μέχρι σήμερα ουσιαστικά δεν έχει ερευνηθεί.
Κατά την αρχαιότητα η Πανδοσία υπήρξε από τις σημαντικότερες ηπειρωτικές πόλεις, με ισχυρή ακρόπολη, ενώ οι υποδομές της δείχνουν ότι μπορούσε να φιλοξενήσει έως και 10 χιλιάδες κατοίκους!
Ήταν αποικία των Ηλείων και λόγω της στρατηγικής της θέσης (δεδομένου ότι έλεγχε τη διάβαση του ποταμού Αχέροντα) αποτέλεσε σημείο αναφοράς στο διάβα της ιστορίας έως και τα Ενετικά Χρόνια όταν η πόλη μετατράπηκε σε φρούριο.
Η προσπέλαση της Αρχαίας Πανδοσίας γινόταν μέσω θαλάσσης και μέσω του πλωτού Αχέροντα ποταμού, ο οποίος στο χωριό Καστρί απέχει μόλις 100–200 μ. από την οχυρωμένη πόλη.
Στα σημεία αυτά είχαν εντοπιστεί μεταλλικοί κρίκοι προσδέσεως των σκαφών.
Πηγή: FanariPress
Δεν υπάρχουν σχόλια