Νέα ψηφιδωτά της βυζαντινής περιόδου ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές στην εκκλησία της Θεοτόκου ( κατ’ άλλους του Αρχάγγελου Μιχαήλ ) που...
Νέα ψηφιδωτά της βυζαντινής περιόδου ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές στην εκκλησία της Θεοτόκου (κατ’ άλλους του Αρχάγγελου Μιχαήλ) που χτίστηκε το 660 μ.Χ. στην Σινώπη.
Οι ανασκαφές ξεκίνησαν πριν από 12 χρόνια στο εκκλησιαστικό συγκρότημα και έχουν αποδώσει δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα και ταφικούς θαλάμους του 7ου αιώνα μ.Χ.
Οι ανασκαφικές ομάδες βρήκαν νέα ψηφιδωτά σε διαφορετικό σημείο κατά την φετινή περίοδο. Έχουν ξεκινήσει εργασίες για την πλήρη αποκάλυψη των βυζαντινών ψηφιδωτών που εντοπίστηκαν βόρεια της ανασκαφής.
«Δυστυχώς, σημειώθηκε πλημμύρα στη Σινώπη πριν από μερικές εβδομάδες. Οι έντονες βροχοπτώσεις επηρέασαν το ανασκαφικό μας έργο για περίπου 15 ημέρες. Δουλεύουμε σχεδόν σε κάθε σημείο του χώρου της ανασκαφής. Δεδομένου ότι ορισμένες περιοχές ήταν γεμάτες με νερό, επικεντρωθήκαμε στο δυτικό τμήμα της της ανασκαφής. Υπήρχαν ψηφιδωτά που είχαμε αποκαλύψει πέρυσι. Αρχίσαμε να σκάβουμε βόρεια αυτών και βρήκαμε νέα ψηφιδωτά. Καθαρίσαμε επίσης στο εσωτερικό της αψίδας της μεγάλης εκκλησίας του 6ου αιώνα και αποκαλύψαμε μαρμάρινα δάπεδα. Ορισμένα από αυτά είχαν εκτοπιστεί, αλλά τα ίχνη τους ήταν εμφανή. Η ανασκαφή είναι μια πολύ αργή διαδικασία και αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην φάση καθαρισμού των ψηφιδωτών. Η συντήρηση και αποκατάσταση θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο καθηγητής Gulgun Koroglu από το τμήμα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Mimar Sinan Fine Arts, ο οποίος ηγείται της ανασκαφής.
Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τάφοι της πρώιμης βυζαντινής περιόδου κάτω από τα ψηφιδωτά, ο Koroglu δήλωσε: «Πρόσφατα εντοπίσαμε και αφαιρέσαμε έναν σκελετό από τον τάφο. Τα συγκεκριμένα ψηφιδωτά κατασκευάστηκαν αρχικά για να καλύψουν τον νεκρό ως αναθηματικόήπροσφορά. Οι συνθέσεις μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους και αποτελούνται από τα ίδια μοτίβα. Αυτό είναι ένα σημάδι ότι υπάρχουν τάφοι κάτω από αυτά. Επιπλέον, υπάρχουν μοτίβα με περισσότερα χριστιανικά θέματα στα ψηφιδωτά».
Πηγή: The Archaeology News Network
Δεν υπάρχουν σχόλια