Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η ουρά των δίποδων δεινοσαύρων τους έδινε ώθηση στο τρέξιμο

Οι μικροί σε μέγεθος δίποδοι δεινόσαυροι κουνούσαν την ουρά τους ως βοηθητικό εργαλείο για τρέξουν πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά με τρόπο αν...

Η ουρά των δίποδων δεινοσαύρων τους έδινε ώθηση στο τρέξιμο

Οι μικροί σε μέγεθος δίποδοι δεινόσαυροι κουνούσαν την ουρά τους ως βοηθητικό εργαλείο για τρέξουν πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά με τρόπο ανάλογο που οι άνθρωποι κουνούν στο τρέξιμο τα χέρια τους. 

Ερευνητές με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ τροποποίησαν μια μέθοδο προσομοίωσης που χρησιμοποιείται κυρίως στην ιατρική και την αεροδιαστημική για να μελετήσουν σε βάθος τη βιο-μηχανική των δίποδων δεινοσαύρων. Παράλληλα μελετούσαν το Tinamu ένα πτηνό που ζει στην Κεντρική και Νότιο Αμερική και δεν μπορεί να πετάξει. Το Tinamu έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει ορισμένα  χαρακτηριστικά παρόμοια με τους δίποδους δεινοσαύρους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ουρά σε κάποια είδη δίποδων δεινοσαύρων δεν λειτουργούσε μόνο ως όργανο με το οποίο διατηρούσαν την ισορροπία τους αλλά έπαιζε ρόλο στον έλεγχο της στροφορμής τους. «Εμείς οι άνθρωποι κουνάμε τα χέρια μας όταν τρέχουμε ή περπατούμε.


Εικόνα από τα μοντέλα προσομοίωσης που δείχνει ένα σύγχρονο πουλί tinamou (επάνω) και τον δεινόσαυρο Coelophysis που τρέχει (κάτω). [
Εικόνα από τα μοντέλα προσομοίωσης που δείχνει ένα σύγχρονο πουλί tinamou (επάνω) και τον δεινόσαυρο Coelophysis που τρέχει (κάτω). [Credit: Φωτογραφία Tinamou από τον M. Perez (eBird.org), φωτογραφία σκελετού Coelophysis από τον C. Griffin.]

Πολλοί δίποδοι δεινόσαυροι είχαν πολύ μικρά χέρια τα οποία δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στον έλεγχο της ισορροπίας και της δυναμικής των κινήσεων τους. Αντιστρόφως εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε ουρά αλλά έχουμε μεγάλα χέρια με τα οποία μπορούμε να ελέγχουμε τη στροφορμή» αναφέρει ο Πίτερ Μπίσοπ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που δημοσιεύει τα ευρήματα της στην επιθεώρηση «Science Advances».

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι οι δεινόσαυροι χρησιμοποιούσαν την ουρά τους με διάφορους τρόπους. Έχει διαπιστωθεί ότι κάποιοι δεινόσαυροι χρησιμοποιούσαν την ουρά τους για να αντιμετωπίσουν αντιπάλους τους και μάλιστα σε κάποια είδη η ουρά είχε εξελιχθεί έτσι να αποκτήσει χαρακτηριστικά φονικού όπλου.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Ναυτεμπορική, LiveScience



Δεν υπάρχουν σχόλια