Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Ξεθάφτηκε σπαθί σταυροφόρου από τον πυθμένα της θάλασσας

Ο δύτης Shlomi με το σπαθί του σταυροφόρου που βρήκε στον πυθμένα της θάλασσας [Credit: Nir Distelfeld] Η κοφτερή ματιά ενός ερασιτέχνη δύτη...


Ο δύτης Shlomi με το σπαθί του σταυροφόρου που βρήκε στον πυθμένα της θάλασσας [Credit: Nir Distelfeld]
Ο δύτης Shlomi με το σπαθί του σταυροφόρου που βρήκε στον πυθμένα της θάλασσας
[Credit: Nir Distelfeld]

Η κοφτερή ματιά ενός ερασιτέχνη δύτη έφερε στο φως ένα μεγάλο σπαθί που βρισκόταν στον πυθμένα της θάλασσας στο Ισραήλ. 

Ο κάτοικος του Atlit, Shlomi Katzin, έκανε καταδύσεις το περασμένο Σάββατο (16 Οκτωβρίου 2021) ανοιχτά της ακτής της Carmel. Έμεινε έκπληκτος όταν ανακάλυψε αρχαία αντικείμενα στον βυθό, ανάμεσά τους αρχαίες λίθινες και μεταλλικές άγκυρες, θραύσματα αγγείων και ένα εντυπωσιακό σπαθί με λεπίδα μήκους 1 μέτρου και λαβή μήκους 30 εκατοστών.

Φοβούμενος ότι το εύρημα θα κλαπεί ή θα θαφτεί στον βυθό λόγω της μετατόπισης της άμμου, ο Katzin πήρε το σπαθί στη στεριά και επικοινώνησε με την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ. 

Το σπαθί, όπως το βρήκε ο δύτης Katzin.
Το σπαθί, όπως το βρήκε ο δύτης Katzin. [Credit: Shlomi Katzin]

Η λαβή του ξίφους που βρέθηκε στο βυθό της ακτής της Καρμέλης
Η λαβή του ξίφους που βρέθηκε στο βυθό της ακτής της Carmel. [Credit: Shlomi Katzin]

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ αναφέρει ότι το σπαθί αυτό ανήκε σε ένα σταυροφόρο που ταξίδεψε στους Άγιους Τόπους πριν από περίπου 900 έτη. Το σπαθί είναι καλυμμένο από θαλάσσιους οργανισμούς αλλά το σχήμα του εξακολουθούσε να είναι διακριτό για όποιον βέβαια το πρόσεχε να «κάθεται» πάνω στον πυθμένα και χρειαζόταν απλά να απομακρυνθεί η άμμος πάνω από αυτό.

Σύμφωνα με τον Nir Distelfeld, αρχαιολόγο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ: Το σπαθί, το οποίο έχει διατηρηθεί σε τέλεια κατάσταση, είναι ένα όμορφο και σπάνιο εύρημα και προφανώς ανήκε σε έναν Ιππότη των Σταυροφόρων. Βρέθηκε επικαλυμμένο με θαλάσσιους οργανισμούς, και είναι κατασκευασμένο από σίδηρο. Είναι συναρπαστικό να συναντάς ένα τέτοιο προσωπικό αντικείμενο, που σε ταξιδεύει 900 χρόνια πίσω σε μια άλλη εποχή, με ιππότες, πανοπλίες και ξίφη».

Το σημείο που βρέθηκε το σπαθί είναι ένας μικρός όρμος κοντά στο λιμάνι της Χάιφα. Ο όρμος αυτός παρείχε διαχρονικά λόγω των συνθηκών του προστασία στα πλοία και αποτελούσε καταφύγιο των πλοίων, κυρίως εμπορικών, για αυτό και η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή έχει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και εντοπίζονται συχνά διαφόρων ειδών ευρήματα.


Ο Nir Distelfeld, αρχαιολόγος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ, με το ξίφος του σταυροφόρου [Credit: Anastasia Shapiro, Israel Antiquities Authority]
Ο Nir Distelfeld, αρχαιολόγος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ, με το σπαθί του σταυροφόρου [Credit: Anastasia Shapiro, Israel Antiquities Authority]


Ο συγκεκριμένος υποθαλάσσιος χώρος όπου βρέθηκαν οι άγκυρες και το σπαθί παρακολουθείται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία του Ισραήλ από τον περασμένο Ιούνιο. Τα αρχαιολογικά ευρήματα του χώρου πολλές φορές χάνονται αφού εξαφανίζονται από την αρχική θέση εντοπισμού λόγω της κίνησης της άμμου του πυθμένα.

«Η ανακάλυψη αρχαίων ευρημάτων από κολυμβητές και δύτες είναι ένα αυξανόμενο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, με την αυξανόμενη δημοτικότητα αυτών των αθλημάτων», δηλώνει ο Kobi Sharvit, Διευθυντής Ενάλιας Αρχαιολογίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας του Ισραήλ.

Αφού καθαριστεί και αποκατασταθούν οι όποιες ζημιές που μπορεί να έχει το σπαθί θα εκτεθεί στην προθήκη κάποιου μουσείου.


Πηγή: Ναυτεμπορική, The Archaeology News Network, LiveScience



Δεν υπάρχουν σχόλια