Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αρχαία Ζώνη στην Αλεξανδρούπολη

Αρχαία Ζώνη. Αεροφωτογραφία του χώρου από τα δυτικά. Φωτογραφία: Ανέστης Σαμουρκασίδης   Στα νοτιοανατολικά παράλια της Θράκης, ανάμεσα στον...

Αρχαία Ζώνη. Αεροφωτογραφία του χώρου από τα δυτικά. Φωτογραφία: Ανέστης Σαμουρκασίδης
Αρχαία Ζώνη. Αεροφωτογραφία του χώρου από τα δυτικά.
Φωτογραφία: Ανέστης Σαμουρκασίδης
 

Στα νοτιοανατολικά παράλια της Θράκης, ανάμεσα στον Ίσμαρο και τον Έβρο, Έλληνες άποικοι από τη Σαμοθράκη χτίζουν στα τέλη του 7ου αι. π.Χ. μια σειρά από φρούρια-πόλεις, που ο Ηρόδοτος ονομάζει «Σαμοθρηΐκεα τείχεα». Οι αποικίες αυτές, αποτελούσαν την Περαία της Σαμοθράκης.

Η Ζώνη ήταν η σημαντικότερη και ακμαιότερη από τις αποικίες της Σαμοθράκης. Η πόλη αναπτύχθηκε στις νότιες πλαγιές χαμηλού λόφου, στις παρυφές των Ζωναίων και έφθανε μέχρι την θάλασσα.


Το ιερό του Απόλλωνα. Αεροφωτογραφία. Φωτογραφία: Ανέστης Σαμουρκασίδης
Το ιερό του Απόλλωνα. Αεροφωτογραφία. Φωτογραφία: Ανέστης Σαμουρκασίδης 

Ο χώρος με τους αμφορείς. Φωτογραφία: Γιώργος Βάττης
Ο χώρος με τους αμφορείς. Φωτογραφία: Γιώργος Βάττης

Μεσοπύργιο δυτικού τείχους με λέσβια τοιχοδομία.  Φωτογραφία Χρυσαφένια Παρδαλίδου
Μεσοπύργιο δυτικού τείχους με λέσβια τοιχοδομία.  Φωτογραφία Χρυσαφένια Παρδαλίδου
 

Η καθοριστική πληροφορία για την ταυτότητα της πόλης προέκυψε μέσα από το μεγάλο αριθμό νομισμάτων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Περίπου 7.000 νομίσματα καλύπτουν ένα χρονολογικό φάσμα από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι τον 6ο αι. μ.Χ. Το νόμισμα ωστόσο που κυριαρχεί είναι το νόμισμα της Ζώνης. Τέσσερα στα δέκα νομίσματα που βρέθηκαν στο χώρο, φέρουν την επιγραφή ΖΩΝΑΙΩΝ. Καθώς τα νομίσματα της Ζώνης ήταν εξαιρετικά σπάνια, αυτό είναι πολύ σημαντικό από νομισματική άποψη. Η ύπαρξή τους στον αρχαιολογικό χώρο και μάλιστα σε τόσο μεγάλες ποσότητες δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία για την ταυτότητα της πόλης.


Πηγή: ΥΠΠΟΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια