Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Παρεμβάσεις για πρόσβαση ΑμεΑ στο Κάστρο Καλαμάτας

Παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία στο Κάστρο της Καλαμάτας, στο αμφιθέατρο των εκδηλώσεων, πρόκειται να ...

Παρεμβάσεις για πρόσβαση ΑμεΑ στο Κάστρο Καλαμάτας

Παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν την πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρία στο Κάστρο της Καλαμάτας, στο αμφιθέατρο των εκδηλώσεων, πρόκειται να υλοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας το 2022. Ακόμα, προγραμματίζει τον περιμετρικό φωτισμό των τειχών του Κάστρου και την κατασκευή WC για ΑμεΑ και νέου κυλικείου.

Για την προοπτική των σημαντικών αυτών παρεμβάσεων ενημέρωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, απαντώντας σε ερώτηση για τον φωτισμό του Κάστρου.

Ειδικότερα, η κ. Μηλίτση ενημέρωσε ότι “ολοκληρώσαμε τη μελέτη που προβλέπει χρήση αναβατορίου για πρόσβαση ΑμεΑ μέχρι το φουαγιέ του αμφιθεάτρου. Και παράλληλα στο χώρο του φουαγιέ θα κατεδαφιστεί το υφιστάμενο ξύλινο παράπηγμα που προσβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο και όλους μας, κι έχει σχεδιαστεί ένα νέο μικρό κυλικείο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι θεατές των εκδηλώσεων και οι επισκέπτες του κάστρου. Αμέσως δίπλα σε αυτό έχει σχεδιαστεί ένα WC για ΑμεΑ που έπρεπε οπωσδήποτε να γίνει και δεν ήταν τεχνικά εφικτό να γίνει στο χώρο των υφιστάμενων WC”.

Παρατήρησε πως “από το χώρο του κυλικείου, το WC των ΑμεΑ και την είσοδο στο φουαγιέ θα υπάρχει διαδρομή για τα ΑμεΑ κι έχει προβλεφθεί και χώρος 2-3 θέσεων ΑμεΑ πάνω στις κερκίδες του αμφιθεάτρου. Κατά συνέπεια θα έχει εξασφαλιστεί η πρόσβαση από την είσοδο του Κάστρου, από την υφιστάμενη ράμπα μέχρι και το χώρο των εκδηλώσεων”.

Η προϊσταμένη διευκρίνισε ότι “αυτή η μελέτη έχει φύγει από την υπηρεσία μας εδώ και 2-3 μήνες για έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού” και πληροφόρησε: “Το πρόγραμμα αυτό έχει μπει μέσα στον εθνικό προγραμματισμό, στο εθνικό σχέδιο δράσης ΑμεΑ. Αρα θεωρούμε ότι και με χρηματοδότηση από τον τακτικό προϋπολογισμό προβλέπεται να γίνει. Με το που εγκρίνεται -προχθές μιλούσα με το Γραφείο του γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού για την εξέλιξη του έργου- μπορούμε να πούμε ότι θα υλοποιηθεί, τουλάχιστον το αναβατόριο αν όχι το κυλικείο και το WC των ΑμεΑ μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, αρκεί να γίνει γρήγορα η έγκριση”.

Οσον αφορά τον φωτισμό του Κάστρου, παρατήρησε ότι “ο περιμετρικός φωτισμός των τειχών είναι επίσης τμήμα αυτής της μελέτης που την ολοκληρώσαμε στο πλαίσιο του έργου ανάδειξης της κεντρικής εισόδου και έχει πάει μαζί με το φάκελο στο υπουργείο για έγκριση. Χρειάστηκε να γίνει μία συμπληρωματική ηλεκτρολογική μελέτη, γιατί είχαμε κάνει μόνο τη μελέτη του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του φωτισμού και θα ακολουθούσε η μελέτη εφαρμογής των φωτιστικών κ.λπ. Τώρα αυτό που σχεδιάστηκε κι έχει φύγει για έγκριση στο υπουργείο είναι ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, η εντύπωση που θα υπάρχει όταν θα έχουμε φωτίσει το μνημείο”.

Τέλος, η κ. Μηλίτση εξήγησε ότι “μας ζήτησαν συμπληρωματική ηλεκτρολογική μελέτη, εξασφαλίσαμε την πίστωση πριν από μία εβδομάδα και θα την έχουμε υλοποιήσει τον επόμενο μήνα, ώστε να εγκριθεί και ο φωτισμός. Ομως, το θέμα του αναβατορίου και της πρόσβασης της βελτίωσης της προσβασιμότητας για τα εμποδιζόμενα άτομα θα εξεταστεί ξεχωριστά. Δηλαδή, δεν θα μπλοκάρει η μελέτη του φωτισμού το υπόλοιπο”.


Πηγή: Γ.Σ., Ελευθερία Online



Δεν υπάρχουν σχόλια