Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Αθωώνεται ο άνθρωπος για την εξαφάνιση των μαμούθ;

Πριν από περίπου 4 χιλιάδες έτη πέθαναν τα τελευταία μαμούθ που είχαν απομείνει στον πλανήτη. Το γεγονός ότι τα τεράστια ζώα, συγγενείς των ...

Αθωώνεται ο άνθρωπος για την εξαφάνιση των μαμούθ;

Πριν από περίπου 4 χιλιάδες έτη πέθαναν τα τελευταία μαμούθ που είχαν απομείνει στον πλανήτη. Το γεγονός ότι τα τεράστια ζώα, συγγενείς των ελεφάντων, είχαν καταφέρει να επιβιώσουν για πέντε εκατ. έτη δημιούργησε για πολλές δεκαετίες στην επιστημονική κοινότητα την πεποίθηση ότι υπεύθυνος για την εξαφάνιση των μαμούθ ήταν ο άνθρωπος που τα κυνηγούσε όχι μόνο για το κρέας τους αλλά και για την παχιά γούνα τους και τους τεράστιους χαυλιόδοντες με τους οποίους κατασκεύαζε εργαλεία, στολίδια αλλά και μουσικά όργανα.

Τα τελευταία χρόνια κάποιες έρευνες παρουσίαζαν ευρήματα τα οποία έφεραν νέα δεδομένα στην όλη ιστορία δείχνοντας ότι εκτός από τον άνθρωπο είναι πιθανό στην εξαφάνιση των μαμούθ να έπαιξαν ρόλο και άλλοι παράγοντες και πιο συγκεκριμένα κλιματικοί. Όμως και πάλι ο αντίλογος ήταν πως τα ζώα αυτά είχαν βιώσει πολλών ειδών κλιματικές αλλαγές και είχαν καταφέρει να βγουν αλώβητα οπότε ο μόνος ένοχος δεν μπορεί παρά να είναι ο άνθρωπος.

Όμως μια νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει πλήρως την εικόνα, να αθωώσει τον άνθρωπο και να υποδείξει ως μοναδική υπεύθυνη για την εξαφάνιση των μαμούθ την κλιματική αλλαγή που ακολούθησε την τελευταία μεγάλη εποχή παγετώνων στη Γη. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» η κλιματική αλλαγή εξαφάνισε τις πηγές τροφής των μαμούθ οδηγώντας τα ζώα σε εξαφάνιση με τους ερευνητές να αναφέρουν μάλιστα ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει αφού ανάλογη τύχη θα έχουν πολλά είδη με την κλιματική αλλαγή που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη.

«Η μελέτη και όλα τα μοντέλα που χρησιμοποιήσαμε δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή δημιούργησε μεταβολές στη χλωρίδα και ο άνθρωπος δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην εξαφάνιση των μαμούθ» δηλώνει ο Γιουτσένγκ Βανγκ, ζωολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν σειρά ερευνών για περίπου μια δεκαετία στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η γονιδιακή ανάλυση των εδαφών στα οποία ζούσαν και τρέφονταν τα μαμούθ ενώ παράλληλα εξέταζαν τον αριθμό των πληθυσμών τους σε διάφορες χρονικές περιόδους. Διαπίστωσαν ότι τα μαμούθ άντεξαν την τελευταία μεγάλη εποχή παγετώνων που ξεκίνησε πριν από περίπου δώδεκα χιλιάδες έτη αλλά δεν κατάφεραν να προσαρμοστεί στις συνθήκες που την ακολούθησαν. «Όταν το κλίμα έγινε πιο υγρό και οι πάγοι άρχισαν να λιώνουν άρχισαν να σχηματίζονται λίμνες, ποταμοί και βάλτοι. Τα οικοσυστήματα άλλαξαν και η βιομάζα της χλωρίδας μειώθηκε σε επίπεδα τέτοια που δεν ήταν εφικτό να τραφούν τα κοπάδια των μαμούθ» αναφέρει ο Εσκε Γουίλερσερβ, επίσης του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές οι προϊστορικοί άνθρωποι δεν θα κατανάλωναν χρόνο και ενέργεια στο κυνήγι μεγάλων ζώων όπως τα μαμούθ αλλά σε μικρότερα και πιο εύκολο να εξοντωθούν θηράματα. Εξηγούν επίσης ότι δεν ήταν αυτή κάθε αυτή η κλιματική αλλαγή που εξόντωσε τα μαμούθ αλλά η ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκε η οποία ήταν τέτοια που δεν επέτρεψε στα μαμούθ να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Παρόμοια ταχύτητα εμφανίζει και η σημερινή κλιματική αλλαγή γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία για το μέλλον της χλωρίδας και της πανίδας και τελικά για την ανθρωπότητα.

Διαβάστε εδώ τη σχετική επιστημονική δημοσίευση.


Πηγή: Ναυτεμπορική



Δεν υπάρχουν σχόλια