Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Μία βυζαντινή μαχαίρα και ένα τσεκούρι βρέθηκαν στην αρχαία Άσσο

Η σιδερένια μαχαίρα που βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Άσσου [Credit: ΑΑ] Μία βυζαντινή μαχαίρα και ένα τσεκούρι ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκει...

Η σιδερένια μαχαίρα που βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Άσσου [Credit: ΑΑ]
Η σιδερένια μαχαίρα που βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Άσσου [Credit: ΑΑ]

Μία βυζαντινή μαχαίρα και ένα τσεκούρι ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των φετινών ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Άσσου, που βρίσκεται στη βορειοδυτική επαρχία Τσανάκαλε της Τουρκίας.

Η Άσσος ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην περιοχή της Τρωάδας, η οποία ιδρύθηκε από Αιολείς από τη Μήθυμνα της Λέσβου, τον 10ο αιώνα π.Χ. Ήταν παράλια πόλη που βρισκόταν στις βόρειες ακτές του Αδραμυττηνού κόλπου, ακριβώς απέναντι από τη Λέσβο.

Στην Άσσο πραγματοποιούνται ανασκαφές εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Η φετινή ανασκαφική περίοδος αποκάλυψε δύο μεταλλικά αντικείμενα – μία μαχαίρα και ένα τσεκούρι – παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για τον καθημερινό τρόπο ζωής των ανθρώπων στην αρχαία πόλη.


Εργασίες συντήρησης στο τσεκούρι που βρέθηκε στην αρχαία Άσσο
Εργασίες συντήρησης στο τσεκούρι που βρέθηκε στην αρχαία Άσσο [Credit: ΑΑ]
 

Ο καθηγητής Nurettin Arslan του τμήματος Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Τσανάκαλε Onsekiz Mart, επικεφαλής των ανασκαφών στην Άσσο, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι εργάζονται στην βυζαντινή φάση της αρχαίας πόλης: «Οι περιοχές που ανασκάπτουμε είναι οι κατασκευές εκείνες που χρησιμοποιούνταν κυρίως ως κατοικίες. Φυσικά, τα ευρήματα που ανακαλύψαμε σε αυτά τα κτήρια, όπως αγγεία μαγειρικής, ανήκουν στην καθημερινή ζωή και δίνουν λεπτομέρειες για τον τρόπο ζωής της εποχής. Επομένως, τα δεδομένα που μας παρέχουν είναι πολύ σημαντικά για εμάς. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να βρούμε άθικτη κεραμική σε αυτές τις κατασκευές. Συλλέγουμε τα κομμάτια της κεραμικής από διάφορες περιοχές και προσπαθήστε να τα ενώσουμε σαν τα κομμάτια ενός παζλ».


Πολυάριθμα αιχμηρά εργαλεία

Επαναλαμβάνοντας ότι ένα από τα ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί στην Άσσο ήταν μια ψησταριά από τερακότα, ο Arslan προσθέτει: «Το ψήσιμο στη σχάρα είναι μια από τις ευκολότερες μεθόδους μαγειρέματος κρέατος ακόμα και σήμερα. Βλέπουμε λοιπόν ότι οι άνθρωποι μαγείρευαν κρέας σε σχάρα εκείνη την εποχή».


Βυζαντινά αγγεία κεραμικής που βρέθηκαν στην αρχαία Άσσο  [Credit: ΑΑ]
Βυζαντινά αγγεία κεραμικής που βρέθηκαν στην αρχαία Άσσο  [Credit: ΑΑ]

Ο Arslan ανέφερε επίσης ότι μεταξύ άλλων ευρημάτων συγκαταλέγονται αγγεία που χρησιμοποιούνταν για την ανάμειξη φαγητού και την παρασκευή χυλού βράζοντας δημητριακά, όπως ρεβίθια και φακές. Επίσης, βρέθηκαν αγγεία στα οποία σερβίρονταν γεύματα και αποθηκεύονταν τρόφιμα και ποτά. Ο επικεφαλής της ανασκαφής συνέχισε: «Έχουμε μια μεγάλη σειρά αγγείων της βυζαντινής περιόδου, που μας βοηθά να χρονολογήσουμε και τα υπόλοιπα αγγεία που βρήκαμε στην πόλη. Εκτός από την κεραμική, ανακαλύψαμε επίσης αιχμηρά εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα».

Ο Arslan είπε επίσης ότι βρήκαν δύο ως επί το πλείστον άθικτα αιχμηρά, μεταλλικά αντικείμενα κατά τη διάρκεια των φετινών ανασκαφών: «Ένα από τα σιδερένια αντικείμενα που βρήκαμε φέτος είναι μία μεγάλη σιδερένια μαχαίρα. Βρέθηκε εντός του αρχαίου Γυμνάσιου. Το δεύτερο είναι ένας τύπος τσεκουριού, που υποθέτουμε ότι χρησιμοποιήθηκε ειδικά για τη διαμόρφωση και τον τεμαχισμό ξύλου. Και τα δύο εργαλεία είναι πολύ σημαντικά όσον αφορά τη διατήρηση της μορφής τους παρά τα πολλά χρόνια που πέρασαν κάτω από το έδαφος. Επιπλέον, αποτελούν σημαντικό παράδειγμα για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της Άσσου».


Πηγή: Daily Sabah



Δεν υπάρχουν σχόλια