Μια εκκλησία που χρονολογείται πριν από 1.600 χρόνια ανακαλύφθηκε στην αρχαία Πριήνη, η οποία περιλαμβάνεται στον υπό ένταξη κατάλογο μνημε...
Μια εκκλησία που χρονολογείται πριν από 1.600 χρόνια ανακαλύφθηκε στην αρχαία Πριήνη, η οποία περιλαμβάνεται στον υπό ένταξη κατάλογο μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και βρίσκεται στο Αϊδίνιο.
Ο Ali Altin, ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο Bursa Uludag δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu Agency ότι η εκκλησία είναι ίσως η παλαιότερη στην περιοχή και σε αντίθεση με άλλες εκκλησίες και ναούς που έχουν ανακαλυφθεί, χτίστηκε για μαζική λατρεία από τις πρώτες χριστιανικές κοινότητες της περιοχής.
«Διαπιστώσαμε ότι το έδαφος της εκκλησίας αποτελείται από μικρούς λίθους συγκεντρωμένους, οι οποίοι ήταν καλυμμένοι με μωσαϊκό διακοσμημένο με γεωμετρικά μοτίβα», είπε ο Altin και σημείωσε ότι οι εσωτερικοί τοίχοι του κτιρίου καλύπτονταν με αγιογραφίες κατά μήκος.
Και προσθέτει: «Αυτές οι τοιχογραφίες αποτελούνται από πολλά διαφορετικά στρώματα, πράγμα που υποδηλώνει ότι η εκκλησία χρησιμοποιήθηκε από τις πρώτες φάσεις της πρώιμης χριστιανικής περιόδου μέχρι τις ύστερες περιόδους της βυζαντινής εποχής».
Η εκκλησία, ορθογώνιου σχήματος, βρίσκεται σε μια περιοχή που χρησιμοποιείται ως νεκροταφείο, και είχε μεγάλη σημασία για την πρώτη χριστιανική κοινότητα της Πριήνης, όπως αποκαλύπτουν οι μελέτες.
Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Πριήνης ξεκίνησαν από Γερμανούς αρχαιολόγους το 1895 και έχουν ανακαλυφθεί από τότε διάφορα κτήρια όπως ναοί, θέατρα, μια αγορά, δημόσια κτήρια και καταστήματα αλλά και εκπαιδευτικά κτήρια.
«Η Πριήνη ήταν γνωστή στην αρχαιότητα ως περιοχή όπου άνθησαν η επιστήμη και οι τέχνες. Ο Βίας ο Πριηνεύς ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας γεννήθηκε εδώ», είπε ο Altin.
Στην αρχαία πόλη έχουν βρεθεί επίσης ο Ναός της Αθηνάς Πολιάδος, ένα θέατρο, ο Ναός της Δήμητρας, ένα διοικητικο κτήριο, το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών και μια βυζαντινή εκκλησία.
Πηγή: The Archaeology News Network
Δεν υπάρχουν σχόλια