Αερογραφία με drone του βωμού (δεξιά), που βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Αλεξάνδρειας Τρωάδοςς στο Τσανάκαλε της Τουρκίας [Credit: Burak Akay...
Αερογραφία με drone του βωμού (δεξιά), που βρέθηκε στην αρχαία πόλη της Αλεξάνδρειας Τρωάδοςς στο Τσανάκαλε της Τουρκίας [Credit: Burak Akay/Anadolu Agency] |
Ένας βωμός 2.000 ετών ανακαλύφθηκε κοντά στην πόλη Ezine στo Τσανάκκαλε της βορειοδυτικής Τουρκίας.
Μια αίθουσα με βάθρο, ένας ναός, ωδείο και λουτρά συγκαταλέγονται στα αρχαία μνημεία που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην αρχαία Αλεξάνδρεια Τρώαδος, που βρίσκεται στο Αιγαίο Πέλαγος κοντά στο βόρειο άκρο της δυτικής ακτής της σημερινής Τουρκίας.
Η Αλεξάνδρεια Τρωάς τοποθετημένη στο στενό των Δαρδανελίων, είχε μια ισχυρή και ανθηρή οικονομία μεταξύ του 1ου και του 4ου αιώνα, καθώς αποτελούσε σημαντικό λιμάνι για τα ταξίδια μεταξύ Ανατολίας και Ευρώπης. Με πληθυσμό σχεδόν 100.000 ατόμων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η αρχαία πόλη εγκαταλείφθηκε ως επί το πλείστον τον 9ο αιώνα μ.Χ. μετά την επιδείνωση της οικονομίας της.
Ο Erhan Oztepe, καθηγητής στο τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος υπέρυθρων ακτίνων, συνέβαλαν σημαντικά στις αρχαιολογικές μελέτες της περιοχής.
«Μία από τις γεωσκοπήσεις υπέδειξε την δομή ενός πιθανού βωμού», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Ανασκάψαμε τον χώρο για να δούμε αν ακολουθούσε την αρχιτεκτονική δομή και τα χαρακτηριστικά του ναού», δήλωσε ο αρχαιολόγος.
Αναφέροντας ότι ο βωμός χρονολογείται πιθανότατα στον 1ο αιώνα μ.Χ., ο Oztepe είπε ότι οι ανασκαφές έφτασαν τα επτά μέτρα βάθος, βρίσκοντας και τα θεμέλια.
«Έχει χάσει ως επί το πλείστον όλα τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία», πρόσθεσε. «Είναι σημαντικό ότι μπορούμε να υποθέσουμε πως μια δομή που ήταν βωμός έχει αποκαλυφθεί μπροστά από τον ναό».
Ο βωμός που βρέθηκε μπροστά από ναό στην αρχαία Αλεξάνδρεια Τρωάδος [Credit: Burak Akay/Anadolu Agency] |
Ο Oztepe επεσήμανε ότι η δομή θα είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες μόλις ληφθούν μέτρα προστασίας για την ασφάλειά τους. «Ο βωμός, καθώς και ο ναός, θα είναι επισκέψιμοι», δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να βλέπουν τρισδιάστατες απεικονίσεις του βωμού και θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες που σχετίζονται με τα μνημεία με την βοήθεια QR κωδικού που θα σαρώνουν με τα κινητά τηλέφωνά τους.
Πηγή: The Archaeology News Network
Δεν υπάρχουν σχόλια