Page Nav

HIDE
HIDE_BLOG

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ:

latest

Η «τυχερή» ιστορική οικία Λάζαρου Κουντουριώτη στην Υδρα

Εργο των Κύρη - Georgiev με την παραδοσιακή στολή Υδρας . Στον παραδοσιακό οικισμό της Υδρας με τα πετρόκτιστα και τα λευκά οικοδομήματα, ξε...

Εργο των Κύρη - Georgiev με την παραδοσιακή στολή Υδρας
Εργο των Κύρη - Georgiev με την παραδοσιακή στολή Υδρας.

Στον παραδοσιακό οικισμό της Υδρας με τα πετρόκτιστα και τα λευκά οικοδομήματα, ξεχωρίζει από μακριά χάρις στην κίτρινη ώχρα στους τοίχους της. Η οικία Λάζαρου Κουντουριώτη, ανεγερθείσα στο τέλος του 18ου αιώνα στη ναυτική ακμή του νησιού, είδε στις σάλες της να γίνονται διαβουλεύσεις για τον ξεσηκωμό του 1821, ενώ φιλοξένησε μεγάλες προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στέκεται μέχρι σήμερα αγέρωχη διότι ευεργετήθηκε από την τύχη με μια «σκυταλοδρομία» ανθρώπων που τη φρόντισαν. Κατ’ αρχάς, ο τελευταίος απόγονος των Κουντουριώτηδων, Παντελής, μαζί με τη σύζυγό του Φρόσω αποφάσισαν το 1979 να κάνουν δωρεά το αρχοντικό στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας.


Η ιστορική οικία Λάζαρου Κουντουριώτη.
Η ιστορική οικία Λάζαρου Κουντουριώτη.

Χάρις στις άοκνες προσπάθειες του αείμνηστου Ιωάννη Μαζαράκη-Αινιάν, αποκαταστάθηκε πλήρως, διατηρώντας τα ωραία αρχιτεκτονικά της στοιχεία. Η αείμνηστη Μαριλένα Λιακοπούλου, ιδρύτρια της Αίθουσας Τέχνης Αθηνών, έκανε επίσης δωρεές έργα του πατέρα της και του αδελφού της, Περικλή και Ντίκου Βυζάντιου. Ο Υδραίος Παναγιώτης Τέτσης, που είχε το σπίτι του δίπλα στην οικία, όχι μόνο δώρισε πίνακές του αλλά βλέποντας το εξαιρετικό έργο της Εταιρείας, παραχώρησε και το πατρικό του που είχε μέσα το μπακάλικο του παππού του.

Ετσι «φτιάχθηκε» μια ωραία πολιτιστική διαδρομή στην Υδρα, που περνάει και από την εκκλησία της Υπαπαντής.


Φιγούρα από έκθεση Playmogreek.

Φιγούρα από έκθεση Playmogreek.
Φιγούρα από έκθεση Playmogreek.

Φέτος εορτάζονται τα είκοσι χρόνια της παραχώρησης της οικίας Κουντουριώτη στην Εταιρεία, με  τρεις εκθέσεις: η έκθεση «Ενδυμα Ψυχής» 13, των καλλιτεχνών Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev, που θα δώσουν το «παρών» από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. και η έκθεση Playmogreek  με φιγούρες playmobil στους χώρους της οικίας.

Παράλληλα έως τα τέλη Οκτωβρίου «τρέχει» και το αφιέρωμα «Σε γνωρίζω από την όψι. Πρόσωπα του ’21» –  συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Υδρας στη Δημοτική Αγορά. Εκεί θα κάνουν σήμερα ξενάγηση στη 1 μ.μ. οι επιμελήτριες Ιριδα Κρητικού και Ιφιγένεια Βογιατζή.


Η παραδοσιακή στολή της Ανδρου, έργο των Κύρη – Georgiev.
Η παραδοσιακή στολή της Ανδρου, έργο των Κύρη – Georgiev.

Από τα τέλη Οκτωβρίου έως και τον Μάρτιο οι ξεναγήσεις στην οικία Λάζαρου Κουντουριώτη γίνονται κατόπιν ραντεβού.


Πηγή: Μ. Πουρναρά, Καθημερινή



Δεν υπάρχουν σχόλια